Apă potabilă cu cisterna într-o comună din Iaşi. Seceta a golit izvoarele şi fântânile localnicilor
0Autorităţile locale spun că, în lipsa ploilor, singura salvare în lunile care urmează rămâne cisterna. În judeţul Iaşi mai sunt peste 50 de localităţi unde apa este furnizată după un program strict, din cauza secetei.
Situaţie grea în comuna ieşeană Cucuteni, unde localnicii primesc apă potabilă cu cisterna. Peste 100 de familii vin zilnic în faţa primăriei pentru a-şi procura apa de băut. Localitatea este situată pe culmea unui deal, iar izvoarele din zonă au secat. Nici fântânile nu au apă din cauza secetei.
În fiecare dimineaţă o cisternă cu apă alimentează un rezervor din localitate, însă acesta nu asigură necesarul pentru populaţie. Tocmai de aceea, o altă cisternă cu apă potabilă stă în curtea primăriei. În faţa fiecărei gospodării sunt butoaie care aşteaptă să fie umplute de angajaţii companiei care furnizează apă potabilă în judeţul Iaşi.
Autorităţile locale susţin că situaţia este critică, în condiţiile în care nici în fântâni nu mai este apă. „Având în vedere că e secată, am scos lanţul, am scos tot, ca să nu fie problemă cu copiii. A scăzut la maxim, a scăzut cam cu 70% nivelul apelor din fântâni. Altele au secat de tot, altele mai au ceva, dar oricum apă nu este”, spune Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni.
Reprezentanţii companiei de apă spun că au restricţionat furnizarea apei în 20% din totalul localităţilor deservite. Acolo unde există contracte de furnizare, sunt trimise zilnic cisterne cu apă.
În acelaşi timp, opt comune din nordul judeţului Iaşi sunt în pericol să rămână fără apă potabilă, deoarece Lacul Hălceni a secat în proporţie de aproape 60%. Aceasta este principala sursă de alimentare pentru zeci de mii de persoane din zonă.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Capcana împrumuturilor chineze: Cum a ajuns Tadjikistanul să cedeze mine de aur şi teritorii
Zeci de izvoare şi fântâni din Alba nu au apă potabilă. Avertismentul Direcţiei de Sănătate Publică