VIDEO Fostul şef al Poliţiei Deva şi interlopii condamnaţi în dosarul „Spumă şi Bibanul” iau din nou calea închisorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Ioiescu "Pera" şi-a ajutat prietenul Constantin Bumbaru (Bibanul) să care bagajele, spre închisoare. FOTO: ADEVĂRUL.
Ovidiu Ioiescu "Pera" şi-a ajutat prietenul Constantin Bumbaru (Bibanul) să care bagajele, spre închisoare. FOTO: ADEVĂRUL.

Primul mare dosar al mafiei din Deva a fost finalizat: foştii interlopi s-au prezentat la Poliţie pentru a fi trimişi în închisoare.

UPDATE: miercuri, ora 11.00.  Până la această oră numărul condamnaţilor din gruparea "Spumă şi Bibanu" care s-au predat Poliţiei a ajuns la 11. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspectorul pricipal Bogdan Niţu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis în total 14 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea pentru membrii grupării "Spumă şi Bibanu".

"11 mandate au fost puse în executare, iar condamnaţii s-au predat de bună voie Poliţiei, pentru a fi încarcetate, În cazul celorlaţi trei hunedoreni, dacă nu sunt găsiţi la adresele de domiciliu, urmează să fie daţi în urmărire naţională". inspectorul principal Bogdan Niţu.  

În cursul zilei de marţi, rând pe rând, oamenii consideraţi drept foştii capi ai mafiei din Deva anilor 2000 au venit în această după-amiază la sediul Inspectoratul Poliţiei Judeţene Hunedoara, pentru a se preda. Membrii grupării infracţionale destructurate de DIICOT în anul 2004 au primit sentinţa finală în dosarul de crimă organizată, în care au fost judecaţi de opt ani şi jumătate.

"Au fost emise 14 mandate de executare a pedepsei, iar în cursul zilei de marţi, 11 dintre condamnaţi s-au predat"

Înalta Curte a păstrat deciziile date în 2011 de Curtea de Apel Piteşti, care a păstrat la rândul ei aceleaşi sentinţe date de Tribunalul Argeş cu un an mai devreme, respectiv pedepsirea membrilor grupării cu condamnări de până la cinci ani de închisoare.

Cum foştii interlopi au executat cea mai mare parte a pedepselor, fiind arestaţi pentru mai mulţi ani în cauză, cei mai mulţi dintre ei mai au de executat doar câteva luni de închisoare. Oamenii s-au prezentat la Poliţie pregătiţi să petreacă un sejur de primăvară-vară în penitenciar şi să scape, astfel, definitiv de efectele unui proces întins pe mai bine de opt ani. „Mai am de executat cam o lună şi jumătate din sentinţă, până să pot intra în comisia de eliberare condiţionată”, a spus Constantin Bumbaru, zis „Bibanu”.



„Am venit să mă predau. Am primit patru ani şi opt luni de închisoare, din care am executat patru ani şi patru luni”, a spus Cristian Bogdănel Niţu, unul dintre foştii capi ai grupării infracţionale. Lucian Sârbu, zis „Spumă”, se află în Anglia şi trebuie, de asemenea, să se întoarcă în ţară pentru executa restul pedepsei cu închisoarea.Fostul şef al Poliţiei Deva, Ioan David, s-a predat şi el autorităţilor, la scurt timp după aflarea sentinţei. A fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar, teoretic, poate cere eliberarea condiţionată peste câteva zile.


Cel mai norocos dintre foştii inculpaţi în dosar a fost Ovidiu Ioiescu, zis şi "Pera", care nu a mai declarat recurs în cauză şi a executat deja restul de pedeapsă.

În cursul acestei zile, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au primit mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea emise pe numele unor persoane condamnate definitiv la pedepse privative de libertate prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Persoanele în cauză au fost cercetate în cadrul unui dosar de crimă organizată instrumentat, în cursul anilor 2004-2005, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Membrii grupului infracţional au fost condamnaţi iniţial de către Tribunalul Argeş în cursul 2010, iar ca urmare a apelului şi a recursului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în data de 18.03.2013 cu pedepse privative de libertate cuprinse între 4 şi 5 ani.  Persoanelor condamnate li s-a probat comiterea, în perioada 2003 – 2004, de fapte cu violenţă, constituire de grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune, favorizarea infractorului şi ultraj contra bunelor moravuri.     Printre persoanele condamnate definitiv se află şi un agent de poliţie în sarcina căruia au fost reţinute fapte precum: aderarea la un grup infracţional, şantaj şi favorizarea infractorului. În cazul agentului de poliţie, odată cu încarcerarea acestuia se va lua şi măsura administrativă a încetării raporturilor de muncă, acesta fiind destituit din cadrul IPJ Hunedoara. Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.  


Peste 20 de persoane, printre care şi fostul comandant al Poliţiei Deva, Ioan David, au fost trimise în judecată în dosa "Spumă şi Bibanul". Procurorii au instrumentat mai multe infracţiuni de crimă organizată şi şantaj, impunerea unor taxe de protecţie, incendieri de autoturisme, proxenetism şi alte fapte grave comise de gruparea din Deva între anii 2001şi 2004. Arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004 şi au produs un adevărat cutremur în lumea interlopă. Inclusiv "protectorul" interlopilor, Ioan David, şi patru dintre subordonaţii săi, au fost trimişi după gratii.
 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite