VIDEO „Bijuteria” istorică a Devei uitată de autorităţi. Ce soartă a avut turnul celei mai vechi biserici a românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turnul rămas din prima biserică ridicată de români în Deva, despre care s-au păstrat mărturii, se numără printre cele mai vechi monumente istorice din municipiu, însă în ciuda valorii sale istorice şi frumuseţii sale, a fost dat uitării.

GALERIE FOTO

Povestea celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva a început în jurul anului 1640, când credincioşilor români li s-a permis ridicarea unei biserici de zid, după ce fiecare familie a donat câte 50 de dinari pentru viitoarea construcţie şi ar fi prestat câte două zile de coasă în favoarea parohiei reformate, susţin istoricii vremii.

De asemenea, istorici ca Victor Şuiagă susţineau că românilor ortdocşi li s-a impus ca turnul clopotniţei să nu fie mai înalt decât cel al bisericii calvine maghiare şi ca românii să nu tragă clopotele înainte calvinilor. Oamenii au respectat condiţia privind înălţimea turnului, însă au ales ca loc de construcţie coasta unui deal din cartierul românesc numit „Pe vale”.

deva

În următoarele două secole, biserica împodobită cu icoane preţioase a dominat aşezarea de la poalele Cetăţii, aşa cum arată cele câteva gravuri din secolele XVIII – XIX, care înfăţişau panorama oraşului. Biserica s-a degradat treptat, iar din 1865, când a început construcţia actualei catedrale episcopale din Deva, localnicii au hotărât ca nava şi altarul unei acesteia să fie demolate, iar materialele să fie folosite la noua biserică de pe „Drumul Ţării”. Credincioşii au păstrat intact doar turnul clopotniţă al fostei biserici ortodoxe, ce poate fi văzut şi astăzi în cimitirul de pe Strada Călugăreni.

Lăsat de izbelişte

Turnul vechii biserici se află pe lista monumentelor istorice din Deva şi este considerat a treia clădire ca vechime a oraşului, după Cetatea Devei şi Palatul Magna Curia. A ajuns însă într-o stare avansată de degradare, care contrastează cu frumuseţea şi valoarea sa istorică. Acoperişul de tisă a putrezit, iar găruri imense pot fi văzute în el, pereţii turnului s-au scorojit, iar din motive de siguranţă intrarea în turnul clopotniţă a fost pusă sub lacăt. În jurul lui, au fost înghesuite morminte, unele chiar lipite de monumentul istoric, iar materiale de construcţie şi cruci nefolosite sunt rezemate de monumentul vechi de aproape patru secole. În jurul lui nu sunt panouri din care oamenii care îl vizitează să-i afle povestea. Nici măcar nu a fost trecut pe lista atracţiilor turistice ale municipiului, chiar dacă este înfăţişat adesea în fotografiile populare cu privelştile Devei.

turnul bisericii vechi din deva foto daniel guta

În 2015, susţine preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, administraţia locală a preluat custodia monumentului istoric, pentru a-l restaura şi consolida. Planurile nu au mai fost realizate, iar turnul pare dat uitării. Contactaţi de adevaarul.ro, reprezentanţii Primriei Deva au precizat că imobilul a fost preluat în 2015 de primărie, iar în 2016 a fost trecut în administrarea Serviciului Cetate. Administraţia locală a dispus realizarea documentaţiilor de avizare a lucărilro de intervenţie la turn, însă DALI-ul nu a fost finalizat. Serviciul Cetate s-a desfiinţat între timp, iar în prezent nu sunt alocate fonduri pentru turn, nefiind bugetul aprobat.

turnul bisericii vechi din deva foto daniel guta
turnul bisericii vechi din deva foto daniel guta

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Descoperire uimitoare sub cea mai veche biserică medievală. Arheologii pot rescrie povestea aşezării lui Matia Corvin

VIDEO Controversele Lacului Cinciş după secetă. Cum se înfăţişează cel mai căutat loc al barajului, biserica „fantomă”

Cetatea Devei va fi loc de pelerinaj. Sute de oameni îl vor omagia pe Francisc David, fondatorul Bisericii Unitariene

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite