REPORTAJ: Ultima redută a evreilor din judeţul Hunedoara, sinagoga din centrul Devei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii 1941 – 1944, sinagoga evreiască din municipiul Deva a găzduit peste 500 de evrei care erau aduşi din toate zonele Hunedoarei, pentru a fi ţinuţi „sub control” în centrele de evacuare. În prezent, edificiul este pustiu, iar manuscrisele din care rabinii le vorbeau enoriaşilor au fost aruncate.

Doar sinagoga din centrul municipiului Deva şi clădirile învecinate ei mai păstrează urmele comunităţii evreieşti care la începutul anilor 1940, număra peste 5.000 de persoane în judeţul Hunedoara.  Evreii din municipiu s-au dispersat, iar Alexandru Max, ultimul rabin care o păstorea a decedat în urmă cu doi ani, la vârsta de 80 de ani.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

“În anii 1940, în sinagogă fuseseră cazaţi peste 400 de evrei aduşi din toate părţile judeţului pentru a fi “ţinuţi sub control”.Încăperea imensă de la parterul stabilimentului le servea drept dormitor. La venirea comuniştilor, evreii au fost lăsaţi să se întoarcă în satele lor”, povesteşte Ioan Inel (74 de ani), arătând spre fostul dormitor, acum devenit o magazie a sinagogii evreieşti, unde au fost depozitate materiale de construcţii, manuscrise ale Torei după care rabinul Max le predica enoriaşilor şi alte lucruri care au aparţinut rabinului.

Ioan Inel îngrijeşte de cinci ani clădirea sinagogii.

image

El spune că în ultimii ani, mai ales după moartea rabinului, întâlnirile dintre membrii comunităţii evreieşti din zonă, redusă la câteva familii, au devenit din ce în ce mai rare. Între timp, clădirea se află în renovare, urmând ca o parte din ea să fie transformată în muzeu şi o alta să fie destinată locuirii.

ISTORIA JAFURILOR SÂNGEROASE: Povestea ultimilor haiduci care au jefuit maşina de bani a celebrei Marmorosch Blank

Manuscrisele Torei fostului rabin zac într-un butoi prăfuit din magazie, spre mâhnirea deveanului Inel, care le priveşte cu admiraţie, chiar şi fără să înţeleagă limba folosită la scrierea lor. O singură încăpere a impunătoarei construcţii mai este folosită, aici funcţionând cu chirie un Fast Food.

image

Maria Muntean, în vârstă de 80 de ani, locuieşte în casa învecinată sinagogii, o clădire la fel de imensă, unde au fost stabiliţi evreii evacuaţi la ordinul generalului Ion Antonescu.

FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

“Familiile de evrei le numeri pe degete în Deva. Mulţi au plecat în Israel, iar de la moartea rabinului Max, cu care soţul meu era prieten nu văzut decât puţini oameni care să mai vină la sinagogă”, povesteşte femeia.

image

Evreii, evacuaţi din satele hunedorene
Potrivit unor documente păstrate la Arhivele Naţionale, trei centre de evacuare pentru evreii din localităţile hunedorene au funcţionat în judeţ, între anii 1941 şi 1944. La Deva, Haţeg şi Ilia au fost aduşi pest 5.000 de evrei, care au fost cazaţi în diverse clădiri, în anexele unor conace sau la familiile de evrei din cele trei localităţi. Sub regimul mareşalului Ion Antonescu, evreii din centrele hunedorene au fost privaţi de unele drepturi, printre care cel de a fi luaţi în armată.

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite