Probleme de mediu: Hunedoreni speriați că halda de steril le va înghiți terenurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți locuitori ai municipiului Hunedoara au reclamat Agenției de Mediu și Gărzii de Mediu că loturile de teren pe care le au în apropierea haldei de steril le sunt puse în pericol de alunecările zgurii. Lucrările care au loc pe haldă sunt sigure, din acest punct de vedere, susțin reprezetnanții celor două instituții.

Grampet și Slag Processing, cele două firme cu care conducerea Arcelor Mittal, proprietarul hadei de steril, a încheiat contracte de concesionare a zonei au primit autorizații de mediu pentru a-și desfășura proiectele.

În ultimele luni, mai mulți hunedoreni care au grădini pe terenurile din zona haldelor au reclamat Agenției de Mediu Hunedoara și Gărzii de Mediu Hunedoara faptul că din cauza săpăturilor care au loc pe halde există riscul unor alunecări de teren, care să le înghită proprietățile.

PE ACEEAȘI TEMĂ:

Nababul haldei de zgură a Hunedoarei: Ovidiu Luca a făcut avere din afaceri cu fier vechi

DEZVĂLUIRI ADS: Misiune imposibilă pe halda de zgură a Hunedoarei: Lăsați să muncească la negru, în condiții de “ocnă”

“Ultima astfel de sesizare a venit în urmă cu două luni de la un localnic, care ne-a anunțat că a avut loc o alunecare de teren ăe haldă. Am fost la fața locului și am constatat că reclamația acestuia nu s-a confirmat. Lunar au loc monitorizări pe halda de zgură, în 18 puncte”, a afirmat comisarul Cristian Moldovan, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara.  În urmă cu cinci ani, în urma precipitațiilor abundente și a modului deficitar de exploatare, aproape două milioane de metri cubi de zgură și pământ s-au dislocat din haldă peste terenurile și grădinile din zonă.

Zone poluate

În prezent, potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu, aproximativ cinci la sută din suprafața județului Hunedoara este ocupată de deponeuri industriale. În cazul unor halde cum este cea de la Hunedoara zgura poate fi revalorificată chiar și pentru construirea de drumuri. În privința haldelor din zona fostelor mine, unde materialele (minereuri complexe) nu mai pot fi refolosite, ele au rămas părăsite în așteptarea proiectelor de ecologizare. Prețul ecologizării este, deocamdată, peste posibilități, iar problemele de mediu persistă în aceste zone.

Citește reportajul integral în săptămânalul ADS Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite