PORTRET: Gabriel Demeny este „cavalerul” care luptă pentru imaginea Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Gabriel Demeny, membru fondator al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, este deţinătorul unei colecţii impresionante de imagini inedite din istoria municipiului său natal.

Una dintre cele mai mari dorinţe ale lui Gabriel este reînfiinţarea Muzeului Fierului din Hunedoara, distrus la începutul anilor 2.000 „din raţiuni economice”.

În noul muzeu vor fi expuse, la loc de cinste, cele mai frumoase colecţii de fotografii legate de istoria combinatului şi a municipiului. Materialul adunat de hunedorean este unic.

Istorie regăsită între ruine

Pentru tânăr, piesele care pot reconstitui o parte din istoria Hunedoarei sunt adevărate comori. Cele mai valoroase dintre acestea sunt colecţiile de imagini de la vizita pe care Nicolae Ceauşescu a efectuat-o în 1972 la combinatul din Hunedoara, în vremea în care platforma industrială funcţiona la capacitate maximă. Gabriel Demeny le-a descoperit întâmplător într-una din anexele părăsite ale vechiului combinat.

„Într-o sâmbătă, când mă îndreptam către castel, mi-a trecut prin gând că s-ar putea să mai fie ceva acolo. Cu permisiunea celor care administrează clădirea, am intrat în stabiliment. M-am trezit în vechiul laborator foto al combinatului, unde am găsit toată istoria foto şi video a acestuia: de la negative pe sticlă din 1884, când au fost deschise Uzinele de Fier din Hunedoara, până în perioada anilor 1990”, a spus Gabriel.

A înfiinţat ordinul cavaleresc

Povestea fotografiilor de la vizita „tovarăşului” este deosebită. “Fotografiile cu Ceauşescu erau practic îngropate în pământul lăsat în urmă de hoţii care au golit şi au furat ghivecele de flori din încăpere. Pozele, sigilate într-un plic, fuseseră aruncate într-un colţ al camerei şi erau acoperite cu kilograme de pământ. Totuşi, ele s-au conservat destul de bine”, a povestit hunedoreanul.

Gabriel a venit cu ideea noului „Ordin al cavalerilor de Hunedoara”. Ideea i-a venit în urmă cu cinci ani, după ce a participat la un festival medieval organizat la Sighişoara. „Acolo i-am întâlnit pe membrii Ordinului Cavalerilor de Mediaş şi m-am hotărât, împreună cu Laura Ciotlăuş, că exact de aşa ceva are nevoie Castelul Corvinilor pentru a fi mai atractiv”, mai spune Gabriel. Iniţiativele sale s-au concretizat: în scurt timp, datorită seriozităţii şi implicării lui şi a altor hunedoreni în înfiinţarea ordinului de la Hunedoara, ei au fost ridicaţi la rang de cavaleri, chiar de către Membrii Ordinului de Mediaş.  În prezent, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara a devenit cunoscut în întrega ţară şi reprezintă cu succes castelul.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce presupune iniţiativa legată de reînfiinţarea Muzeului Fierului de la Hunedoara?
Există un proiect în acest sens, coordonat de Ioan Romulus, custodele vechiului Muzeu al Fierului. În 2004, Ioan Romulus a devenit director tehnic al combinatului de la Reşiţa, transferându-se acolo. Cei care au rămas la Hunedoara nu au mai avut grijă de muzeu şi astfel s-au pierdut piese foarte valoroase.

Ce conţin colecţiile legate de istoria Hunedoarei?
Am reuşit să recuperăm aproximativ 2.000 de imagini legate de istoria combinatului, a prelucrării fierului, imagini din trecutul Hunedoarei. Avem toată istoria combinatului, de la primele fotografii din 1884, făcute de fotografi angajaţi de Imperiul Austro-Ungar, până la cele realizate în 1985.

Ce-i place:
 „Îmi place să merg la concerte şi, normal, la festivaluri medievale. Îmi place să ascult muzică, să citesc despre istoria medievală din zona Transilvaniei. Mă interesează în special armele şi armurile medievale”, spune Gabriel. Industria grea este, de asemenea, una dintre pasiunile lui.

Ce nu-i place:
 „Cea mai mare nemulţumire a mea este că au fost distruse obiective foarte vechi din combinat, construcţii importante, majoritatea datând de la începutul secolului 20”, adaugă tânărul.

Profil
Născut: 25 iunie 1985, Hunedoara
Studii: Universitatea Politehnică din Timişoara
Experienţă: Membru al Ordinului Cavalerilor de Hunedoara
Familie: Necăsătorit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite