PORTRET: Andreea Bogati este, la vârsta de 18 ani, campioana gimnasticii aerobice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii antrenându-se în sălile de sport. În 2007, eforturile i-au fost răsplătite pe deplin cu titlul de campioană europeană la gimnastică aerobică.

PROFIL
Născută. 18 septembrie 1991, Cluj-Napoca
Educaţie. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” din Deva
Experienţă. Practică sportul de la vârsta de patru ani
Familie. Necăsătorită

La vârsta de zece ani, Andreea Bogati a plecat din oraşul său natal Cluj-Napoca, pentru a face performanţă la Deva, în sportul pe care l-a practicat încă din vremea grădiniţei. Ea povesteşte că părinţii săi au fost cei care au îndrumat-o spre gimnastică, pentru a o ajuta să îşi consume într-un mod mai util energia debordantă cu care a fost înzestrată.

„Aş fi vrut să calc pe urmele Nadiei Comăneci, modelul oricărui copil înscris la acest sport. Venind la Deva,  a trebuit să renunţ însă la gimnastica artistică, preferata mea, şi să mă orientez spre gimnastica aerobică. Antrenoarea Diana Dudaş a fost cea care m-a încurajat să continui să mă antrenez în momentele în care voiam să mă las de sport”, spune Andreea. 

Adolescenta campioană


În ultimii ani, tânăra a reuşit performanţe impresionante. În 2007, în Ungaria, a obţinut titlul de campioană europeană la gimnastică aerobică, împreună cu echipa de trio din care făcea parte, iar ulterior s-a clasat pe primul loc la Campionatul mondial de gimnastică aerobică pentru juniori, la secţiunea de grup. Cele două titluri au reprezentat numai o mică parte a răsplatei pentru miile de ore petrecute în sala de antrenament şi pentru accidentările suferite în încercarea de a-şi împinge cât mai mult limitele rezistenţei.  În ciuda performanţelor pe care le-a obţinut datorită muncii în echipă, Andreei îi place cel mai mult să concureze singură.

Visează la propria sală

„Deşi exerciţiile pot fi mai dificile, mai solicitante, sunt mai motivată în timpul competiţiei şi la antrenamente. Când concurăm la trio sau la grup, există şanse mai mari ca una dintre noi să greşească şi să fim depunctate”, este de părere deveanca. Recent, la terminarea junioratului, Andreea Bogati a fost inclusă în lotul naţional de senioare la gimnastică aerobică. Ea speră ca din vara acestui an, când îşi va încheia socotelile şi cu examenul de bacalaureat pentru care se pregăteşte în prezent, să continue participările în competiţiile internaţionale. Tânăra îşi doreşte să continue studiile la Facultatea de Educaţie Fizică din Bucureşti şi apoi să reuşească să îşi deschidă propria sală de sport.

„Din păcate, pentru că nu este un sport olimpic la fel cum este gimnastica artistică, aerobicul nu este atât de popularizat. Sportivii nu sunt răsplătiţi material pe măsura muncii depuse în competiţii şi la antrenamente. Totuşi, chiar dacă aerobicul este un sport care te solicită mult fizic, există un risc mai mic al accidentărlor decât la gimnastica artistică”, mai spune Andreea, care se declară mulţumită că a fost ferită de accidentări grave până în prezent.

Întrebări şi răspunsuri
Unde îţi place să concurezi, în străinătate sau în ţară?
Atmosfera este uneori mai plăcută şi miza competiţiilor este mai motivantă în Occident, deşi numărul celor care ne susţin este mai mic. Mi-a plăcut în Italia, unde am fost de două ori la concursuri şi în Germania, chiar dacă nu prea am avut timp să vizităm oraşele unde am concurat.

Ce ai alege acum, între gimnastică artistică şi aerobic?
Cu siguranţă aş alege gimnastica artistică. A fost pasiunea mea şi îmi pare rău că nu am continuat să o practic. Acum este târziu să mă reapuc de ea, dar, pe de altă parte, mă bucură performanţele obţinute în aerobic.

Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul povestind cu prietena mea Bianca şi, de asemenea, îmi place să ies cu prietenele în oraş, deşi Deva mi se pare mult prea liniştită”, spune adolescenta. Andreea Bogati adaugă că un alt sport preferat al ei este înotul.

Ce nu-i place
Una dintre nemulţumirile devencei este faptul că gimnastica aerobică nu a fost clasată între sporturile olimpice. Ea speră că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat. Pentru că este obişnuită să vorbească fiecărui om cu sinceritate, Andreea Bogati este deranjată de oamenii prefăcuţi. Ea mai spune că urăşte să îşi piardă timpul vorbind la telefonul mobil.  

image
image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite