Oamenii geniali care au schimbat istoria lumii prin creaţiile lor: „Educaţia este cea mai bună asigurare pentru bătrâneţe“
0Leonardo da Vinci, Albert Einstein şi Isaac Newton s-au numărat printre minţile luminate din istoria omenirii care au lăsat posterităţii învăţăminte preţioase.
Cei mai străluciţi creatori din istorie au lăsat posterităţii o moştenire culturală impresionantă. Iată câteva dintre citatele cele mai frumoase atribuite acestora.
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (1452 - 1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene. A fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor şi a fost considerat un geniu în istoria omenirii. „Geniul omenesc nu va putea nicicând născoci invenţii mai desăvârşite ca acelea create de natură, în care nu lipseşte nimic şi nimic nu-i de prisos”, este un citat atribuit savantului italian. „Preţuieşte în viaţă lucrurile mici, căci o lumânare va reuşi ceea ce soarele nu va putea niciodată: să lumineze când e întuneric”, ar fi scris Leonardo da Vinci.
Albert Einstein
Albert Einstein (1879 – 1955) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, autorul teoriei relativităţii şi considerat unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Einstein a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii. „Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului, au uitat cea mai puternică forţă nevăzută. Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă şi o primesc. Iubirea este Gravitaţie, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atraşi de alţii. Iubirea e Putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun şi oferă umanităţii şansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune şi revelează. Pentru iubire noi trăim şi murim. Iubirea e Dumnezeu şi Dumnezeu este Iubire”, a scris savantul.
Isaac Newton
Isaac Newton (1643 - 1727) a fost un renumit om de ştiinţă englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician şi astronom, a fost savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracţiei universale şi, prin studierea legilor mişcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. „Nu ştiu cum arăt eu în faţa lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării şi se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roşie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în faţa mea”, ar fi spus Newton înainte de moartea sa.
Galileo Galilei
Galileo Galilei (1564 –1642) a fost un fizician, matematician, astronom şi filosof italian. Acuzat în vremea sa de erezie, Galileo a fost numit mai târziu „părintele astronomiei observaţionale moderne”, părintele fizicii moderne, părintele ştiinţei moderne. „Toate lucrurile sunt unite de tainice legături: nu poţi culege o floare fără să tulburi o stea”, a scris Galileo Galilei. „Iubesc stelele prea mult pentru a-mi fi frică de noapte”, mai scria savantul italian.
Aristotel
Aristotel (384 î.Hr. - 322 î.Hr.) a fost unul din cei mai importanţi filozofi ai Greciei Antice, clasic al filozofiei universale, a întemeiat şi sistematizat domenii filozofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica. „Educaţia e cea mai bună asigurare pentru bătrâneţe”, ar fi spus Aristotel.
Platon
Platon (427 î.Hr - 347 î.Hr) a fost un filozof al Greciei antice şi fondatorul Academiei din Atena. Spre deosebire de ceilalţi filosofi contemporani ai săi, întreaga operă a lui Platon se presupune că a supravieţuit intactă pentru mai bine de 2500 de ani. „Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra este reputaţia printre oameni şi a cincea, abundenţa de bani şi a bunurilor folositoare pentru viaţă”, ar fi scris Platon.
Nikola Tesla
Nikola Tesla (1856 – 1943) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician şi unul dintre promotorii cei mai importanţi ai electricităţii comerciale. Tesla este considerat ca fiind un important om de ştiinţă al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. „Când comunicaţia fără fir va fi aplicată pe scară largă, pământul va fi transformat într-un creier uriaş, capabil să răspundă în oricare colţ al său”, scria Tesla.
Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) a fost un compozitor austriac, unul din cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice. De la vârsta de cinci ani a compus piese pentru pian, afirma tatăl său. „Un om cu talent mediocru rămâne mediocru, indiferent dacă se vântură sau nu prin lume; dar unul cu un talent superior se distruge rămânând mereu în acelaşi loc”, afirma Mozart.
Arhimede
Arhimede din Siracuza (287 î. HR. - 212 î.Hr.) a fost un învăţat al lumii antice. Realizările sale se înscriu în numeroase domenii ştiinţifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie şi filozofie. Se cunosc puţine detalii despre viaţa lui, dar este considerat drept unul din principalii oameni de ştiinţă din antichitate. „Daţi-mi o pârghie destul de lungă şi un punct de sprijin şi voi răsturna întreaga lume cu o singură mână”, ar fi spus Arhimede.
Socrate
Socrate (469 î. Hr. - 399 î. Hr.) a fost un filosof din Grecia antică, fiind considerat primul gânditor faimos care a luat ca obiect al meditaţiei sale fiinţa umană. De la Socrate a rămas principiul: „Singurul lucru pe care îl ştiu este că nu ştiu nimic. „Mulţi oameni îşi închipuie că mulţumirea şi fericirea – şi mă rog, cine nu tânjeşte după ele!- ar consta în lux, în fast şi în strălucirea exterioară. Dar eu socotesc că a nu avea nevoie de nimic, e divin. A avea nevoie de cât mai puţin e cel mai aproape de divin. Şi ce este cel mai aproape de divin e şi cel mai aproape de omul cel mai bun”, ar fi scris Socrate.
Vă recomandăm să citiţi şi: