Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia. Mărturia istoricului Gelu Florea, primul specialist anunţat despre descoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Gelu Florea, şeful şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, a fost audiat în instanţă, în dosarul în care o tânără a solicitat o recompensă de 500.000 de lei pentru participarea la descoperirea în matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact preţios, intrat în custodia muzeului din Deva.

Andreea Ciuciu (30 de ani) a solicitat în instaţă o recompensă estimată la 500.000 de lei, pentru participarea la descoperirea unuia dintre cele mai valoroase artefacte antice, găsite în ultimii ani în România, matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia. Obiectul a fost găsit în vara anului 2013 în incinta cetăţii din Munţii Orăştiei şi a fost predat în custodia Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Procesul a început la Tribunalul Hunedoara, iar marţi în dosar a fost audiat prof. dr. Gelu Florea, şeful şantierului arheologic de la Sarmizegtusa Regia, unul dintre primii oameni de ştiinţă care au aflat de descoperirea piesei antice.

„În seara de 23 iunie 2013, am primit un telefon de la administratorul sitului arheologic, Vladimir Brilinsky, care mi-a adus la cunoştinţă că fusese o furtună în noaptea precedentă în zona Sarmizegetusei Regia, că au căzut nişte copaci şi că a fost găsit acest obiect metalic pe care erau tot felul de reprezentări de animale. Eu i-am spus că voi veni cât pot de repede, respectiv a doua zi, în 24 iunie, să văd despre ce e vorba, pentru că nu cunoşteam situaţia de la faţa locului şi nu îmi puteam imagina piesa respectivă. A doua zi piesa a fost adusă la muzeu”, a declarat istoricul. Gelu Florea a precizat că le-a spus celor din grupul care se afla în Sarmizegetusa Regia în momentul descoperirii să nu publice pe Internet imagini cu artefactul până când specialiştii vor stabili ce reprezintă acesta şi vor da un comunicat despre descoperire.

Matriţa antică la momentul descoperirii în Sarmizegetusa

Despăgubire cerută după trei ani
Andreea Ciuciu susţine că a asistat la descoperirea matriţei antice împreună cu şase persoane şi cu administratorul sitului, Vladimir Brilinsky. Ea a declarat, la termenul trecut al procesului, că matriţa a fost găsită în pădure, la circa 200 de metri de monumentele din incinta sacră a Sarmizegetusei Regia, într-un loc în care nu erau marcaje şi panouri de avertizare care să arate că turiştii se află în interiorul unui sit arheologic, precizând că a fost o descoperire întâmplătoare. „Am solicitat despăgubirea pentru participarea la descoperirea matriţei antice, fără să mă bazez pe o estimare oficială a valorii artefactului. Dar am înţeles că specialiştii de la muzeu considerau că piesa are valoarea a trei brăţări dacice de aur”, a relatat Andreea Ciuciu. Relatările ei au fost contestate de reprezentanţii sitului arheologic.

Matriţa din Sarmizegetusa

Matriţa de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită în vara anului 2013, la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma sărbătorii Sânzienelor. Vechi de circa două milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizat din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală. Pe el au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase. Dintre acestea din urmă se remarcă grifonii, reprezentaţi în 14 ipostaze, unele, cum sunt medalioanele cu grifoni – lupi sau „lupi înaripaţi”, rar întâlnite.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Iulian Ceia, „creierul” grupărilor de traficanţi ai comorilor dacice, a fost prins în trafic. Povestea controversatului interlop, urmărit internaţional din 2014

Iulian Ceia, considerat de anchetatori „creierul” unor grupări infracţionale specializate în traficul de comori dacice furate din Munţii Orăştiei, a fost găsit de autorităţi, după trei ani de la darea sa în urmărire internaţională. Direcţia Generală a Poliţiei Bucureşti a confirmat că Iulian Ceia a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Poliţistul Florin Marc, găsit nevinovat. Procurorii au clasat dosarul în care şeful de post a fost acuzat că a luat mită de la căutătorii de comori antice

Poliţistul Florin Marc, fostul şef al postului de poliţie din Orăştioara de Sus, anchetat pentru patru infracţiuni de luare de mită, într-un dosar privind traficul de comori sustrase din cetăţile dacice a fost scos de sub urmărire penală, după şase luni de cercetări.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite