Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie acum să se apropie de el.

Lacul Teliuc din Hunedoara (video), aflat în mijlocul satului Teliucu Inferior din Hunedoara, a fost interzis. Oamenii nu mai au voie să se apropie de tăul format pe fundul craterului din fosta carieră minieră Teliuc, din cauza instabilității versanților, supuși presiunii tot mai mari cauzate de creșterea continuă a nivelului apei.

Alunecări de teren frecvente

Alunecările de teren au loc tot mai frecvent, spun localnicii, iar stânci și bolovani din malurile abrupte se rostogolesc necontrolat în apă.

Lacul Teliuc din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Lacul Teliuc din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În adâncuri, lacul este brăzdat de numeroase guri ale galeriilor miniere care formau o rețea de câteva zeci de kilometri, inundată de izvoarele subterane. Și lacul Teliuc din Hunedoara s-a format datorită izvoarelor subterane.

„Până recent era o adevărată plăcere să pescuim de pe malul lacului Teliuc. Unii au prins pești uriași aici. Dar apele au tot crescut, malurile accesibile au fost inundate, iar lacul a luat forma unui cazan uriaș. Cred că are în unele locuri adâncimi de peste 100 de metri. Și crește continuu. Acum peste 15 ani, când a început să se formeze, nimeni nu își imagina că va ajunge la astfel de dimensiuni. Zilele trecute, am văzut cum alunecă pământul, chiar în locul unde în anii trecuți pescuiam. Nu mai suntem lăsați să ne apropiem de lac, să pescuim, să aducem animalele pe maluri”, spune un fost miner din satul Teliucu Inferior din Hunedoara.

Lacul Teliuc din Hunedoara este supravegheat continuu, iar angajații unei firme de pază îi sfătuiesc pe cei care se plimbă în apropierea malurilor sale să nu coboare de pe mal.

Recent, însă, a fost construită o șosea care ocolește lacul prin dreapta și urcă apoi pe lângă clădirile fostei mine Teliuc și haldele de steril ale acesteia spre zona Hășdat – Silvaș din Hunedoara.

Drumul de 3,5 kilometri a fost construit în această toamnă, pentru a lega centrul localității Teliucu Inferior (video) de șoseaua Hunedoara – Hațeg, pe Dealurile Silvașului din Hunedoara.

Minele de fier din zona Teliuc – Ghelari din județul Hunedoara au fost închise în anii 2000, iar de atunci cariera minieră din Teliucu Inferior, aflată la circa cinci kilometri de Centrul vechi al Hunedoarei a fost abandonată.

Lacul care a crescut în locul fostei cariere miniere

Izvoarele subterane au inundat rețeaua vastă de galerii miniere și au ieșit apoi la suprafață, formând un mic tău pe fundul carierei.

Ignorat în primii ani, lacul a crescut treptat, înghițind o suprafață de peste 10 hectare din carieră, odată cu rămășițele industriale de pe fundul ei, și atingând adâncimi de peste 100 de metri. Sub presiunea apei, porțiuni din malurile sale s-au surpat.

„Lacul Teliuc din Hunedoara crește cu doi – trei centimetri pe zi. Într-un doi – trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, spune un localnic din comuna Teliucu Inferior, care măsoară frecvent nivelul apei.

Cariera minieră Teliuc, inundată

Cariera minieră Teliuc a fost înființată în anii ’50 și a fost exploatată intens în deceniile următoare, până la închiderea, în anii 2000, a minei de fier din vecinătatea Hunedoarei.

Râul Cerna din Hunedoara curge în apropiere de lacul minier, albia sa fiind despărțită de carieră de o fâșie de circa 20 de metri. Alunecările de teren au mușcat din mal, apropiind lacul de râul Cerna.

La cinci kilometri în amonte de lacul Teliuc din Hunedoara se află barajul lacului Cinciș. Satul Teliucu Inferior este, astfel, una din puține localități din România cu două lacuri artificiale pe teritoriul ei.

Oamenii speră că lacul Teliuc din Hunedoara se va opri din creștere atunci când apele sale vor ajunge la același nivel deasupra mării cu al râului Cerna. Dar lacul este ca un cazan cu marginile deteriorate de presiunea apei, spun localnicii, cărora le este greu să prevadă viitorul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite