Cercetări arheologice întrerupte de lipsa banilor, în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși Ministerul Culturii a alocat suma de 50.000 de lei pentru finanțarea săpăturilor care au loc pe șantierul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fondurile nu au mai ajuns la cercetători, din motive ce țin de birocrație. Arheologii susțin că în aceste condiții sunt nevoiți să oprească lucrările, deși recent au realizat o descoperire importantă.

Arheologii și cercetătorii științifici care efectuează săpături arheologice în situl vechii capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarimzegetusa, vor întrerupe cercetarea deoarece sumele alocate de Ministerul Culturii pentru serviciile întreprinse nu au mai fost virate.

Descoperire impresionantă la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane

Este vorba de 50.000 de lei, fonduri necesare plății lucrătorilor de pe șantierul arheologic și pentru echipamentele necesare cercetării științifice.

FOTOGALERIE: De ce templul dacilor de la Sarmizegetusa este asediat de yoghini

FOTOREPORTAJ Rezervaţie unică în Europa, târâtă ani întregi prin tribunale

“Vom mai rămâne pe șantierul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa până la sfârșitul săptămânii viitoare. Sperăm ca ministerul să găsească modalitatea de a plăti sumele care fuseseră alocate pentru cercetarea arheologică, așa cum în ultimii ani a fost posibil acest lucru”, a declarat arheologul Ovidiu Țentea, coordonatorul șantierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro

Judeţul în care se face trafic cu orice, de la brăţări din aur la locomotive cu abur

El adaugă că în multe cazuri, atât el cât și profesorul dr. Ioan Piso au suportat din fonduri proprii cheltuielile necesare cercetării istorice. 
Problemele privind plata sumelor alocate pentru șantierul sitului din vechea colonie romană se leagă de schimbarea Codului Muncii, care a adus prevederi noi privind contractele de angajare a zilierilor. 

image

FOTOREPORTAJ: Locul neschimbat de milenii, la poalele cetăţii antice Piatra Roşie

FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

Recent, în situl arheologic din Sarmizegetusa a avut loc una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani: o locuință antică a unui demnitar roman, situată sub ruinele Templului lui Jupiter. Săpăturile au scos la iveală mai multe fresce viu-colorate, ce au împodobit zidurile construcției.

Cap de ziar Adevarul Banat

Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite