Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Hunedoara: cinci ţinuturi de vis pentru iubitorii de călătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Hunedoara: judeţul este bogat în atracţii turistice, iar multe dintre şoselele care îl tranzitează formează circuite între monumente istorice, locuri de agrement şi zone în care natura oferă peisaje impresionante.

Pasionaţii de călătorii cu bicicleta au la dispoziţie în judeţul Hunedoara un număr mare de trasee turistice, în care puncte de reper sunt locuri care merită vizitate. Iată zece dintre cele mai frumoase trasee de bicicletă din judeţul Hunedoara.

1. Hunedoara – Teliuc – Lacul Cinciş - Lunca Cernii. Traseul măsoară circa 50 de kilometri şi poate fi străbătut în aproximativ două ore. Cei care pornesc din Hunedoara lasă în urmă Castelul Corvinilor, ce poate fi admirat pe partea dreaptă a şoselei, la ieşirea din municipiu spre Teliuc. Drumul ocoleşte apoi Lacul Cinciş, unul dintre marile lacuri ale Hunedoarei, ajunge la Izvoarele Cernei şi continuă pe malul unui pârâu, în pădure, până în satul Topliţa.

Din sat o şosea modernă şi foarte rar circulată traversează o Munţii Poiana Ruscăi, care îşi întind culmile de-alungul ei. Traseul străbate satele Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, iar capătul şoselei se arată într-o pădure, la limita judeţului Hunedoara cu Caraş-Severin.

image

2. Simeria – Valea Mureşului – Geoagiu Băi. Traseul de aproape 30 de kilometri se suprapune unui drum judeţean puţin circulat, care străbate o porţiune din Valea Mureşului. Cei care pornesc din Simeria pe biciclete vor avea, pe cea mai mare parte a călătoriei, Râul Mureş în dreapta. Şoseaua trece pe la poalele Măgurii Uroiului, un deal cu o formă ciudată, locul unei aşezări din Antichitate. Traseul străbate dealurile şi satele de pe Valea Mureşului, oraşul Geoagiu şi staţiunea Geoagiu Băi, a celebrelor băi termale romane. Drumul poate fi parcurs într-o oră şi jumătate.

image

3 Haţeg – Râu de Mori - Lacul Gura Apelor. Drumul de asfalt spre lacul din Retezat este dedicat cicliştilor care au o rezistenţă ridicată, deoarece ultima porţiune a traseului de peste 40 de kilometri reprezintă un urcuş continuu. Traseul de bicicletă, de aproximativ două ore şi jumătate, porneşte din oraşul Haţeg spre comuna Râu de Mori. Cei care dispuşi să facă un ocoliş pentru a vedea un monument impresionant se pot pot îndrepta spre satul Densuş, Înainte de a ajunge în Rîu de Mori. În Densuş se află una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România, ridicată pe ruinele unui templu roman. Din Râu de Mori drumul se bifurcă. Un traseu are ca destinaţie Râuşorul, staţiunea din Retezat, trecând pe la poalele cetăţii Colţ şi a bisericii Colţ, iar altul duce la barajul Lacului Bucura, a doua poartă de intrare în Parcul Naţional Retezat.

image

4. Hunedoara – Silvaş - Mănăstirea Prislop. Circa 20 de kilometri despart Hunedoara de Mănăstirea Prislop. Drumul judeţean care leagă cele două aşezări traversează dealurile şi pădurile Silvaşului este preferat de amatorii de ciclism datorită spectaculozităţii sale. Cei care opresc pe marginea şoselei sinuoase pentru a se odihni pot vedea în depărtare, din mai multe locuri, vârfurile înalte ale Retezatului şi pâlcurile Munţilor Poiana Ruscăi. La destinaţia finală, Mănăstirea Prislop, se ajunge după circa o oră de mers cu bicicleta.

Manastirea Prislop

5. Orăştie – Geoagiu – Valea Geoagiului. Traseul de circa 40 de kilometri poate fi străbătut în două ore cu bicicleta. Drumul judeţean mai puţin circulat parcurge o zonă de munte, cu peisaje spectaculoase. La ieşirea din oraşul Geoagiu, şoseaua se bifurcă: în stânga, duce spre staţiunea Geoagiu Băi, iar cei care aleg să continue drumul spre dreapta rămân pe Valea Geoagiului, cu sate pitoreşti, răsfirate la poalele Munţii Metaliferi. Două dintre reperele importante ale traseului sunt cetatea dacică de la Ardeu, Cheile Madei. Drumul poate continua spre Abrud, în judeţul Alba.


Vă recomandăm şi:

Cele mai frumoase locuri de camping din Hunedoara: Poiana Pelegii şi Lacul Cinciş

Poiana Pelegii şi Lacul Cinciş se numără printre cele mai frumoase locuri de camping din judeţul Hunedoara. Poiana Pelegii este situată în Parcul Naţional Retezat şi reprezintă un loc de popas pentru turiştii care doresc să urce pe traseele montane. Lacul Cinciş se află la circa 15 kilometri de municipiul Hunedoara, la poalele Munţilor Poiana Ruscăi.

FOTO Ţinutul Pădurenilor, locul de poveste al Hunedoarei

Ţinutul Pădurenilor oferă turiştilor experienţa unei întoarceri imaginare în trecut. Puţine lucruri au schimbat în ultimele decenii înfăţişarea satelor şi modul de viaţă al localnicilor, oameni ospitalieri, păstrători de tradiţii arhaice.

FOTO Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică medievală

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite