Barajul uriaș de la Mihăileni, un pericol pentru localnici, după 35 de ani de la începerea lucrărilor VIDEO

0
Publicat:

Oprirea lucrărilor la Acumularea Mihăileni crează probleme de siguranță localnicilor, susțin autoritățile din județul Hunedoara, care au solicitat Guvernului României soluții pentru reluarea investiției.

Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guță
Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guță

Oprirea lucrărilor la Acumularea Mihăileni, un proiect hidroenergetic început la mijlocul anilor ´80 în județul Hunedoara, pe râul Crișul Alb, și finalizat parțial în acest an, prezintă riscuri majore de siguranță pentru localnicii din zona Bradului, arată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, într-un memorandum trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prim-ministrului Nicolae Ciucă și ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„În cazul în care investiția nu este finalizată într-un timp relativ scurt, există următoarele riscuri: inundarea a 16 imobile aflate în cuveta lacului și nestrămutate, deoarece evacuatorul a fost betonat până la creasta deversorului, risc major de inundație pe întregul sectorul întins al Crișului Alb între Mihăileni și Vața de Jos, zona critică fiind localitățile Criscior, Brad și Vața de Jos, izolarea completă a 20 de imobile situate în zona drumului de exploatare pe malul stâng și cota apei în lac”, se arată în documentul CJSU Hunedoara.

Continuarea lucrărilor, blocată în instanță

Lucrările la barajul Mihăileni, aflat 15 de kilometri de municipiul Brad, au fost finalizate în luna martie 2022, la 35 de ani de la începerea construcției. Atunci, barajul a fost inaugurat cu fast de oficialitățile hunedorene, iar la eveniment a participat ministrul Tanczos Barna, al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„36 de ani au aşteptat hunedorenii ca statul să îşi îndeplinească obligaţia de a finaliza corpul barajului Mihăileni, care a fost inaugurat astăzi. În ultimii ani, am reuşit să deblocăm lucrările care au început înainte de Revoluţia din 1989. În această perioadă, am finanţat lucrările barajului cu peste 34 de milioane de lei. Este o investiţie deosebit de importantă, atât pentru locuitorii oraşului Brad şi a celor din împrejurimi, cât şi pentru terenurile agricole din punct de vedere al protecţiei împotriva inundaţiilor. De asemenea, barajul va furniza apă potabilă aşezărilor din jur şi este adecvat pentru producerea de energie verde alternativă”, anunţa în luna martie ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Recent, procesul verbal de recepție parțială a investiției a fost revocat de Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Până în anul 2023, potrivit reprezentanților Apelor Române, urmau să fie finalizate şi celelalte componente ale investiţiei: amenajarea cuvetei lacului de acumulare cu o suprafaţă de 110 hectare, construcția unor drumuri pe malul viitorului lac, strămutarea liniilor de înaltă tensiune și amenajarea traseelor torenților.

Între timp, organizația neguvernamentală Declic a chemat în instanță Apele Române și a obținut, la Tribunalul Cluj, atât suspendarea continuării lucrărilor la Acumularea Mihăileni, cât şi suspendarea efectelor hotărârii de Guvern prin care, în luna mai 2022, a fost aprobată exproprierea unor suprafeţe de teren a localnicilor pentru a se putea derula amenajarea lacului de acumulare. Unul dintre motivele invocate de reprezentanții ONG-ului a fost faptul că autorizația de construcție necesară derulării proiectului datează din 1987, nefiind valabilă pentru lucrările efectuate în ultimii ani.

Statul român a alocat până în prezent circa 150 de milioane de lei investiției, însă continuarea acesteia este contestată în instanță, în patru dosare inițiate de activiștii de mediu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite