Arheologii îi cheamă pe localnici să înveţe meserie la Castelul Corvinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arheologii au descoperit mai multe obiecte valoroase la castel. D.G.
Arheologii au descoperit mai multe obiecte valoroase la castel. D.G.

Pentru că fondurile alocate de instituţiile publice pentru activităţile de pe şantierul arheologic Dealul Sânpetru – Castelul Corvinilor sunt inexistente, arheologii apelaeză la voluntari, care să îi ajute în lucrări.

Hunedorenii care se înscriu ca voluntari pe şantierul arheologic din Hunedoara pot acumula experienţă şi se pot familiariza cu meseria de arheolog, una captivantă o spun cei care desfăşoară astfel de activităţi. Primii voluntari carei-au ajutat pe arheologi la săpături au fost circa zece localnici.

„Munca de arheolog nu este deloc uşoară, pentru că e solicitantă fizic mai ales pe caniculă. Dar e distractivă şi interesantă, pentru că ştii că poţi descoperi obiecte vechi, preţioase, frânturi de istorie, care stau ascunse de sute de ani”, spune Dan, unul dintre hunedorenii care au participat la săpături.
Recrutările pe şantierul arheologic al Dealului Sânpetru vor continua. „Acţiunile au loc în fiecare zi de la ora nouă dimineaţa, iar locul de întâlnire este curtea administrativă a castelului”, a precizat arheologul Cristi Roman. Singura condiţie pentru participarea la săpătură este să aibă 18 ani împliniţi.

Un deal cu istorie
Şantierul arheologic din zona Dealul Sânpetru – grădina Castelului Corvinilor este considerat unul dintre cele mai bogate situri arheologie ale Hunedoarei. Aici au fost descoperite recent piese de metal şi de sticlă care ar putea fi datate, potrivit istoricilor, ca fiind realizate în secolele I înainte şi după Hristos, dar şi în perioada medievală timpurie, respectiv secolele XI-XIII. În ultimele zile cel puţin zece voluntari au participat la săpături, pe Dealul Sânpetru
Datele despre descoperirile arheologice de pe Dealul Sânpetru vor fi prezentate într-o viitoare monografie a Hunedoarei.

Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor a adus un sac de bani Hunedoarei: unde ajung sumele încasate de la turiştii monumentului istoric

FOTO Castelul Corvinilor a fost din nou abandonat: banii pentru restaurarea acoperişului, dirijaţi spre alte proiecte

FOTO Cum a fost construit Castelul Corvinilor, una dintre cele mai impunătoare cetăţi medievale din Europa

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite