Anul 2016 în imagini inedite: scandalul bătăuşului Palesică, achitarea lui Traian Berbeceanu, condamnarea lui Mircia Muntean şi drumul spre Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de evenimente neobişnuite au atras atenţia publicului spre Hunedoara, în anul 2016. Printre ele s-a numărat scandalul provocat de interlopul Sorin Palesică în Staţiunea Straja, inaugurările eşuate ale şoselei spre Sarmizegetusa, crimele bizare, inundaţiile şi achitarea celebrului poliţist Traian Berbeceanu.

Numeroase evenimente petrecute în 2016, în Hunedoara, au stârnit controverse. Iată câteva dintre acestea:

Ianuarie 2016

Crimă odioasă comisă pentru un inel de logodnă
Ovidiu Drîngă, un tânăr din Haţeg, a fost arestat preventiv pentru omor calificat şi tâlhărie calificată, la câteva zile după ce a ucis în bătaie două bătrâne, într-o casă din Balomir. Ovidiu Drîngă a intrat în camera în care dormeau cele două surori cu scopul de a le jefui. Le-a agresat cu brutalitate, lovindu-le cu pumnii şi cu picioarele, dar şi cu alte obiecte, posibil cu un lemn de foc. Le-a ucis şi a fugit cu circa 10.000 de lei, bani pe care cele două femei, ambele cu handicap, i-au strâns în ultimii ani. A doua zi, cu banii furaţi, a cumpărat un inel de logodnă pentru iubita sa, un autoturism second-hand şi două telefoane mobile.

Februarie 2016

Scandalul din Straja care a cutremurat România
Sorin Palesică (33 de ani) a fost arestat preventiv după ce a nenorocit în bătaie o tânără de 21 de ani în timpul unui scandal pe care l-a provocat într-un local din staţiunea montană Straja. Tânăra a relatat că că a fost lovită după ce i-a spus interlopului, care ţipa foarte tare şi bătea cu pumnul în masă, să nu mai ţipe. A fost momentul în care Palesică s-a dezlănţuit şi a lovit-o cu pumnii, până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. În timp ce fata era scoasă pe braţe din local, interlopul a mai bătut doi oameni. De asemenea, a ameninţat forţele de ordine şi poliţiştii care l-au imobilizat, la ieşirea din bar. Cazul Palesică a stârnit numeroase reacţii însă în cele din urmă agresorul şi victimele sale s-au împăcat.

image

Martie 2016

Drumul spre Sarmizegetusa Regia închis după inaugurare
Întârzierile şi problemele tehnice apărute în derularea investiţiei în modernizarea drumului spre Sarmizegetusa Regia au dus la închiderea ultimilor patru kilometri ai noii şosele spre aşezarea antică. Decizia, anuţată pentru perioada martie – iulie, a fost luată de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, la circa trei luni de la inaugurarea primei porţiuni a drumului şi la câteva zile după deschiderea altui tronson. Proiectul de modernizare a DJ 705 A a fost finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, având un cost estimat iniţial la 18,2 milioane de lei.

2016 hunedoara

Aprilie 2016

Ziua record pentru Cetatea Devei
Peste 5.000 de oameni au vizitat Cetatea Devei, în 3 aprilie, cu ocazia redeschiderii monumentului istoric, aflat de trei ani în şantier. Cetatea Devei s-a deshis turiştilor într-o înfăţişare nouă, cu locuri mai accesibil de vizitat, încăperi şi ziduri recondiţionate, un pod nou şi o scară „mayaşă” dificil de urcat, cu aproape 200 de trepte. Aşezarea medievală şi-a pierdut din atmosfera romantică a ruinelor din trecut, cel puţin în privinţa incintelor exterioare restaurate, dar a câştigat în spectaculozitate şi a devenit mai accesibilă. În perioada 2013 – 2016, cea mai mare parte a monumentului istoric, cu excepţia „palatului” - a incintei I - s-a aflat în restaurare, printr-un proiect de nouă milioane de euro, finanţat de UE.

2016 hunedoara

Mai 2016

Sute de gospodării inundate în Hunedoara
Ploile torenţiale de la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie au provocat pagube importante în judeţul Hunedoara. Sute de gospodării şi zeci de străzi şi drumuri din judeţ au fost inundate. În unele locuri nivelul apelor revărsate după ce pâraiele şi-au ieşit din matcă a ajuns la un metru.

image

Iunie 2016

Traian Berbeceanu, achitat după trei ani de anchete
Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în prima instanţă, în dosarul în care a fost acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale. Foştii săi anchetatori de la DIICOT au fost condamnaţi pentru fabricarea probelor care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa. Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. „Am primit aflarea veştii cu sentimentul că s-a făcut dreptate. Singurul meu obiectiv este să revin în cadrul BCCO, să mă întorc la echipa mea şi la colegii mei”, declara Berbeceanu. Sentinţa în dosarul în care celebrul poliţist a fost arestat în 2013 nu este definitivă.

image

Iulie 2016

Mircia Muntean a fost condamnat
În 11 iunie, magistraţii l-au condamnat pe Mircia Muntean, noul primar al Devei, la şase ani de închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Pedeapsa pentru infracţiunea comisă în toamna anului 2014 a fost de doi ani de închisoare, dar s-a adăugat unei condamnări mai vechi, de patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiuni legate de abuzul în serviciu. Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României nu este definitivă. Mircia Muntean a redevenit primar al municipiului Deva, după o pauză de patru ani, în care a fost deputat.

2016 hunedoara

August 2016

Întoarcerea comandantului Liviu Dumitru
Comisarul şef Liviu Dumitru a revenit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, după cele şase luni în care a îndeplinit funcţia de adjunct al directorului Centrului Chinologic ,,Dr. Aurel Greblea” Sibiu. Motivele pentru care Liviu Dumitru a fost „împuternicit” la Sibiu nu au fost dezvăluite de conducerea IPJ Hunedoara şi nici de actualul comandant al instituţiei, dar s-a speculat că au avut legătură cu modul în care a fost gestionat, de căter poliţiştii din subordinea sa, scandalul provocat de interlopul Sorin Palesică, în februarie 2016, în Staţiunea Straja.

Septembrie 2016

Milionarul Alin Simota, găsit doar în lumea virtuală
Milionarul controversat Alin Simota, supranumit „baronul Văii Jiului”, a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, din luna ianuarie 2016, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare, primită într-un dosar de conflict de interese. La şase luni de la dispariţia sa din ţară, Alin Simota a publicat primele imagini, pe contul său de Facebook, în care este înfăţişat în timp ce petrece pe plajele din Dubai.

image

Octombrie 2016

Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia
La trei ani de la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, obiectul antic, unic în lume, continuă să stârnească patimi. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad care spune că ar fi participat la găsirea matriţei din seara de 23 iunie 2013 a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la descoperire. Dosarul a fost înregistrat iniţial la Judecătoria Deva, iar pârâţii sunt Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Afirmaţiile tinerei au fost negate de administratorul sitului, Vladimir Brilinsky, cel care a prezentat pentru prima dată matriţa.

2016 hunedoara

Noiembrie 2016

Arsenie Boca şi canonizarea
O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare al părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt se află la Mănăstirea Prislop. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale. Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării lui Arsenie Boca, afirma recent mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, iar unii dintre preoţi, cum este episcopul Daniil, al Daciei Felix, fost apropiat al călugărului, chiar o susţin cu tărie.

2016 hunedoara

Decembrie 2016

Autostrada Lugoj – Deva, zero kilometri în 2016
La sfârşitul lunii noiembrie, conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) oferea ca termen 15 decembrie pentru deschiderea a 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, dar promisiunea ca măcar jumătate din lotul al doilea al autostrăzii aflate de peste doi ani în şantier nu a mai fost îndeplinită. Termenul iniţial la care cele trei loturi ale autostrăzii Lugoj – Deva trebuiau finalizate e fost 27 mai 2016, potrivit contractelor încheiate în 2013 între companie şi constructori.


Vă recomandăm şi:

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”

La începutul anilor 1990, ruinele aşezărilor antice din Hunedoara au devenit locuri ideale pentru vânătorii de comori din Occident. Un ziar american publica povestea unuia dintre americanii care au plătit sume importante pentru a participa la o expediţie cu un grup de detectorişti, în fostul oraş daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

VIDEO Autostrada Vestului, încă un an complet sterp. Istoria celor 0 kilometri daţi în folosinţă şi lungul şir de rateuri

Niciun kilometru din Autostrada Lugoj – Deva, al cărui termen de finalizare a fost stabilit, iniţial, în 27 mai 2016, n-a fost dat în folosinţă în acest an. Lucrările la autostradă au demarat la sfârşitul anului 2013, dar problemele tehnice şi un lung şir de ghinioane au condus la întârzierea proiectului.

Istoria telegondolei din Valea Jiului care duce spre nicăieri. Cum „au spart“ românii 10 milioane de euro degeaba

Pasul Vulcan, zona de agrement din Valea Jiului în modernizarea căreia au fost investite peste zece milioane de euro, a devenit o staţiune fantomă. În plin sezon de iarnă, turiştii care mai urcă pe munte cu telegondola inaugurată în 2011 de Elena Udrea, atunci ministru al Turismului, pot fi număraţi pe degete, iar în locul domeniului schiabil plănuit de autorităţi au rămas câteva zeci de cabane vechi şi pustii.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite