Ajutor nesperat pentru satul ascuns în munţi: pompierii şi-au croit drum prin nămeţi pentru a ajunge la cei 12 localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Hunedoara.
FOTO: ISU Hunedoara.

Cei 12 oameni care mai trăiesc în Vadu Dobrii, un sat din munţi, izolat de căderile masive de zăpadă, au primit un ajutor nesperat de la pompieri şi salvamontişti. În urmă cu câteva zile locul rămăsese în beznă din cauza viscolului.

Sătenii din Vadu Dobrii înfruntă o iarnă grea. Ninsorile abundente au dus la izolarea satului din Ţinutul Pădurenilor, pe care se poate ajunge pe un drum de pământ, un urcuş continuu de aproape zece kilometri din centrul comunei Lunca Cernii de Jos. Zăpada care pe creste a depăşit jumătate de metru a dus, însă, la închiderea drumului şi a avariat reţeaua de electricitate a satului, lăsându-i pe localnici în beznă.

La fel ca în urmă cu un an, pompierii şi salvamontiştii s-au mobilizat şi au urcat în satul din munţi pentru a veni în ajutorul celor 12 localnici. „ Echipajele au participat marţi la o acţiune umanitară în Vadu Dobrii, satul din Munţii Poiana Ruscă, izolat de căderile masive de zăpadă. Au dus sătenilor, majoritatea vârstnici, 150 de pâini şi medicamente, puse la dispoziţie de Primăria comunei Bunila. În plus, un echipaj de prim ajutor s-a asigurat că starea de sănătate a localnicilor este bună. Salvatorii au intervenit cu o autoşenilată şi maşini dotate cu tracţiune integrală”, a informat Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. În urmă cu câteva zile, pompierii hunedoreni şi salvamontiştii au însoţit echipajul Enel, pentru ca acesta să poată să ajungă în zonă şi să remedieze avaria la reţeaua de curent a satului, afectată de fenomenele meteorologice periculoase. Şi în luna ianuarie a anului trecut, oamenii din Vadu Dobrii au fost vizitaţi de pompieri şi salvamontişti, după ce zăpezile au blocat drumul spre sat.  

vadu dobrii

Satul „stins” din Ţinutul Pădurenilor
Vadu Dobrii, cătunul din Munţii Poiana Ruscăi, s-a transformat în ultimii ani într-un „sat-fantomă”. Locul a devenit o umbră a zonei populate în trecut de zeci de familii prospere. Până la începutul anilor 2000, în Vadu Dobrii a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi. La celălalt capăt al satului se afla mina de fier unde au lucrat până în urmă cu două decenii hunedoreni din întreg ţinutul, iar în apropiere a funcţionat o tabără şcolară, ruinată în prezent. Şase drumuri de munte legau Vadu Dobrii de alte localităţi din Ţinutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Sus, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Runcu Mare (comuna Lelese), Bătrâna şi Cerbăl. Dintre acestea, doar unul mai este accesibil, vara, pentru cei care vor să ajungă în sat cu autoturismul. Drumul forestier pe care oamenii urcă în Vadu Dobrii porneşte din satul Lunca Cernii de Jos, străbate mai multe văi şi păduri, ocoleşte cătunul Meria, trece apoi pe lângă stânele pădurenilor şi se coboară în final spre primele case din sat, aflate la 15 kilometri de şoseaua din care s-a desprins drumul de munte. Iarna, însă, după ninsori, traseul devine aproape imposibil, chiar şi pentru maşinile 4 x 4.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Ce s-a ales de baza militară din care au fost lansate rachete în decembrie 1989. Amintirile locului interzis în anii Războiului Rece

Fosta bază militară antiaeriană şi de rachete de la Vadu Dobrii este încă unul dintre cele mai fascinante locuri ale Hunedoarei, chiar dacă nu mai funcţionează de peste un deceniu. De aici au fost lansate rachete spre ţinte false, în decembrie 1989, iar, în prezent, cei care străbat drumul anevoios de munte pentru a o vizita găsesc aici un peisaj spectaculos, al ruinelor militare ocupate doar de desişul pădurii.

O poveste din Ţinutul Pădurenilor. Satul în care lăzile de zestre ascund comori

Departe de agitaţia oraşelor, sătenii din Arănieş, unul dintre cele mai mici sate ale Hunedoarei, au păstrat tradiţii vechi de secole. Deşi nu se mai adună în număr mare la sărbători şi nu mai poartă, decât cu ocazii rare, costumele pădureneşti, lăzile lor de zestre au rămas ticsite de obiecte de artă populară, comorile lor cele mai de preţ.

Satul crucilor de piatră care spun poveştile eroilor din războaiele trecute

Sătenii din Cerişor au păstrat un obicei vechi de secole. Aproape fiecare gospodărie a satului de munte din Ţinutul Pădurenilor dezvăluie, prin crucea de piatră din faţa ei, povestea unui erou care a luptat pe fronturile războaielor din trecut, pentru a-şi apăra patria.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite