VIDEO Imagini de coşmar pe Dunăre, în apropiere de Galaţi. După inundaţii, un potop de gunoaie şi zeci de cadavre de animale curg spre Deltă
0Pompierii şi cei de la Ecarisaj strâng de zor cadavrele care continuă să vină de pe afluenţii Dunării. În acelaşi timp, în zonele afectate de inundaţiile de zilele trecute apa a devenit de nebăut, iar medicii împart substanţe pentru tratarea ei.
Inundaţiile care au lovit, în ultimele zile, zone întinse ale României au dus cu ele, către Dunăre, cantităţi uriaşe de gunoaie (multe dintre ele foarte poluante, care nu biodegradabile), dar şi leşurile a sute, dacă nu cumva mii, de animale.
La Galaţi, nu departe de vărsarea Siretului în fluviu, curge către Deltă un adevărat torent de gunoi, printre care se află şi cadavre de animale. Doar miercuri după-amiază, în interval de nici o oră, o echipă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a adunat, în zona trecerii bac dintre judeţele Galaţi şi Tulcea, 11 leşuri de oi, porci, capre şi câini.
„Pompierii au intervenit pe Dunăre. Au ieşit cu barca, dar au strâns leşuri de animale şi de pe mal. În total, au fost 11 leşuri de câini, porci, capre şi oi. Pompierii au strâns cadavrele din apă şi le-au predat celor de la Direcţia de Sănătate Publică pentru analize şi incinerare”, a confirmat ISU Galaţi.
Operaţiunile continuă şi joi, dar şi în zilele următoare, având în vedere că în Dunăre a ajuns, deocamdată, doar o mică parte din apa care a făcut ravagii prin satele româneşti. În acelaşi timp, Garda de Mediu s-a sesizat cu privire la gunoaiele ce s-au adunat în zona pontoanelor de la malul Dunării.
„Acolo a intervenit ISU, au avut o barcă şi au scos mai multe cadavre de animale, câini, oi, porci, capre. În ceea ce priveşte mizeria care s-a adunat la mal, joi, eu le voi transmite operatorilor riverani Dunării să-şi facă curăţenie. Sancţiunea este între 50.000 de lei şi 100.000 lei. O să le dau câteva zile ca să aibă timp să găasească utilaje”, a transmis Garda de Mediu Galaţi.
Apa de nebăut în satele din Galaţi
După fenomenele meteorologice extreme din ultimele zile care au afectat în special comuna Corod, două echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică s-au deplasat în teren. În comuna Corod, cu satele Blânzi şi Cărăpceşti, au fost afectate de inundaţii 108 gospodării şi 119 anexe, însă probleme au fost în cel puţin 20 de localităţi ale judeţului.
Apa mâloasă a intrat în fântâni, dar a afectat şi puţurile de extracţie ale reţelei publice. Grav este că viiturile au golit multe fose septice şi haznale, iar mizeria s-a împrăştiat peste tot, inclusiv prin culturile de legume.
La Corod, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au instruit personalul medico-sanitar din cadrul cabinetelor medicilor de familie, au distribuit tablete de dezinfectant, Biclosol, la 68 de familii, cu instrucţiuni de utilizare.
În plus, în total la ISU şi dispensar, au fost distribuite 7.200 tablete dezinfectant, Biclosol. Totodată s-a realizat catagrafierea populaţiei afectate în vederea vaccinării profilactice cu vaccin antitetanic.
Au fost făcute recomandări către populaţia afectată să consume numai apă din sursă autorizată şi să consume alimente preparate termic. Zona va fi monitorizată prin intermediul medicilor de familie pentru a preveni apariţia îmbolnăvirilor.
Echipele DSP vor ajunge şi în celelalte localităţi afectate.