Unde ajung miile de tone de gunoaie „evaporate“ misterios de prin sate. „Reţeta“ gropilor de deşeuri clandestine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Gărzii de Mediu Galaţi, cantitatea de deşeuri predată de localităţile din judeţ la gropile de gunoi oficiale a scăzut abrupt în 2018 faţă de 2017. Există comune care raportează date ridicole: câteva sute de grame de gunoi colectat anual pe cap de locuitor.

O serie de controale făcute de Garda de Mediu în localităţile din judeţul Galaţi, în perioada martie-iunie 2019, au scos la iveală o mulţime de lucruri controversate şi susceptibile a fi ilegale. Concluziile finale au fost prezentate zilele trecute prefectului judeţului, într-un raport amănunţit, care pune sub semnul întrebării modul cum este gestionată chestiunea deşeurilor menajere în România.

Practic, între 2017 şi 2018, cantitatea de gunoi menajer colectată şi predată de locuitorii satelor gălăţene către depozitele specializate (aflate la Vaslui şi la Brăila; judeţul Galaţi încă nu dispune de aşa ceva) s-a redus brusc, cu circa 20%,, fără să existe în aparenţă o explicaţie logică pentru acest fenomen.

În unele localităţi, s-a ajuns să se colecteze cantităţi de deşeuri menajere insignifiante, de ordinul sutelor pe grame pe an de fiecare locuitor. Situaţia este paradoxală câtă vreme cât media naţională, potrivit Eurostat, este de 303 kg/an/locuitor, iar cea europeană de 470 kg/an/locuitor. Cifrele indică faptul că fie sătenii din judeţul Galaţi au decis, brusc, să producă mai puţin gunoi (explicaţie susţinută de majoritatea primarilor), fie resturile din gospodării sunt aruncate pe câmp sau în albia râurilor.

Cu prilejul înaintării raportului la care facem referire, cei de la Garda de Mediu au anunţat că se vor pune pe controale serioase pentru a găsi miile de tone de gunoi „evaporat”. Trecând peste faptul că ar fi trebuit să-l găsească deja (aceasta fiind misiunea lor de bază), le punem la dispoziţie celor la amintita instituţie câteva informaţii certe, obţinute fără prea mult efort, despre depozitele ilegale de deşeuri din judeţul Galaţi.

Spre exemplu în comuna Smârdan (localitatea în care comisarii Gărzii de Mediu au constatat că au dispărut fără urmă aproape 250 de tone de gunoi menajer) nici măcar nu trebuie căutat prea mult depozitul clandestin. Acesta se află în apropierea fermei pomicole Greaca şi începe, pe un drum lateral, chiar de la DJ 251, unul dintre cele mai circulate drumuri din judeţ.

Gunoi depozitat ilegal în apropiere de Vânători FOTO Costel Crângan

Imagine indisponibilă

O adevărată ciudăţenie se produce la Munteni, localitatea aflată la nord de oraşul Tecuci, acolo unde în 2018 au fost predate la depozite autorizate doar 11 tone de gunoi la o populaţie de 6.700 de locuitori. Adică 164 de grame pe an pe fiecare sătean, respectiv 0,5 grame pe zi. Spre comparaţie, comuna Corod, care are acelaşi număr de locuitori a raportat 540 de tone de deşeuri colectate, adică de 50 de ori mai mult. Dacă luăm ca reper media naţională raportată de România la UE, de fapt de la Munteni ar fi trebuit strânse peste 2.000 de tone de deşeuri.

Tot 11 tone a predat şi comuna Griviţa (2.700 de locuitori) după ce cu un an înainte cantitatea fusese de 248 de tone. Însă recordul este deţinut de comuna Suceveni, cu doar 8,5 tone pe tot anul 2018, la o populaţie de 1.800 de locuitori.

Deşi nu am identificat depozitele ilegale de gunoi din amintitele aşezări, am descoperit un uriaş loc, plin cu sute de tone de mizerie, în apropiere de intersecţia DN25 cu DJ255, între localităţile Piscu şi Izvoarele. Din DJ255 pleacă, imediat după calea ferată, un drumeag bătătorit care se pierde după un versant abrupt. Exact acolo se află depozitul clandestin, care deserveşte localităţile Piscu, Independenţa, Izvoarele şi Slobozia Conachi, unde ard mocnit aproape non-stop gunoaiele adunate.

Gunoi depozitat ilegal în apropiere de Piscu FOTO Costel Crângan

Imagine indisponibilă

Acest focar de infecţie este vechi de mai mulţi ani şi se întinde pe mai multe hectare după cum se poate constata din imaginile preluate prin satelit şi transmise de Google Earth.

Gunoi depozitat ilegal în apropiere de Izvoarele FOTO GoogleEarth

Imagine indisponibilă

Alte două depozite ilegale de gunoi se află în apropiere de comuna Pechea. Unul se află în zona denumită „Valea Rea”, iar celălalt în partea de vest a localităţii. Şi la Vânători, există unul, la baza dealului, spre calea ferată.

Gunoi depozitat ilegal în apropiere de Pechea FOTO Costel Crângan

Imagine indisponibilă

Primarii comunelor cu probleme se apără spunând că nici vorbă ca gunoiul să fie dosit prin râpi sau pe câmp. Ei afirmă că sătenii produc mult mai puţin gunoi decât altădată şi că s-au învăţat să ardă o mare parte din deşeuri în gospodărie, pentru încălzirea locuinţei sau la gătit, producerea ţuicii sau a săpunului de casă. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite