Un student român a construit un robot care detectează minele antipersonal. „Am folosit piese pe care le-am găsit la fier vechi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Toderaşcu (18 ani), student la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată, a gândit şi a creat un robot pentru detectarea şi colectarea minelor antipersonal realizate din plastic. Tânărul s-a implicat în acest proiect pentru că doreşte să reducă numărul de vieţi omeneşti pierdute şi al persoanelor care rămân infirme pe viaţă în urma exploziilor unor mine antipersonal.

George Toderaşcu (18 ani), student în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată, este fascinat de programarea pe calculator, dar şi de automatizarea maşinilor şi utilajelor industriale. „Îmi place să creez maşinării care să facă diverse lucruri. Mai întâi să realizez codurile de programare, pe care să le aplic apoi pe roboţi industriali“, ne dezvăluie tânărul.

George face parte din Cercul Ştiintific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, coordonat de şeful de lucrări Florin Bogdan Marin, unde vin studenţi dornici să-şi testeze creativitatea şi rezistenţa la efort, prin rezolvarea unor probleme al căror grad de dificultate creşte odată cu avansarea în anii de facultate. 

Consideră că fiecare elev şi student din România ar învăţa mai bine şi mai repede dacă teoria ar fi îmbinată mai mult cu practica. „Majoritatea profesorilor de gimnaziu cred că ar trebui să se implice mai mult la ore, pentru că o parte dintre ei nu îşi dau interesul. Intră în clasă, se întorc cu spatele la copii şi scriu pe tablă, iar copilul trebuie să înveţe singur acasă. Acest lucru nu este normal“, punctează tânărul.

Cum i-a venit ideea invenţiei

George Toderaşcu a venit cu ideea creării unui robot care să detecteze şi să colecteze minele antipersonal din plastic, care sunt aproape imposibil de localizat în pământ, după ce profesorul său de la Cercul Ştiintific de Informatică Aplicată le-a vorbit despre sunet şi frecvenţă. „Cu ajutorul sunetului şi al frecvenţei, robotul va localiza mina de plastic în pământ. Vechea metodă de localizare a minelor antipersonal, prin bobine de inducţie, nu poate fi folosită în cazul minelor antipersonal din plastic pentru că nu au componente metalice.

Robotul creat de mine va fi dotat cu două boxe, care vor fi amplasate chiar la suprafaţa solului şi care vor transmite un sunet cu o anumită frecvenţă, pe un principiu asemănător cu ecolocaţia la delfini, iar un senzor va capta răspunsul pe care îl va primi de la zonele verificate. În locurile unde sunt îngropate minele antipersonal din plastic va primi un anumit gen de răspuns, pe care va fi programat să îl identifice şi astfel vor fi localizate minele“, ne explică George.

Minele antipersonal sunt dispozitive explozive ascuns sub sau pe sol şi concepute pentru a ucide sau răni soldaţii din tabăra adversă care trec peste sau pe lângă ele. Din păcate, de cele mai multe ori minele antipersonal ucid sau rănesc grav civilii din zonele de conflict, uneori şi după ce războiul s-a încheiat, pentru că multe dintre ele sunt abandonate în mod iresponsabil de către cei care le-au amplasat.

Un astfel de dispozitiv exploziv este de obicei detonat în mod automat prin presiune când o persoană păşeşte pe el sau conduce pe deasupra lui, deşi uneori sunt folosite şi alte mecanisme de detonare. O mină antipersonal poate provoca daune prin efectul direct al exploziei, prin fragmentele care sunt aruncate de explozie, sau prin ambele moduri.

Impresionat de dramele victimelor ucise sau mutilate de mine

Minele antipersonal din plastic se deosebesc de clasicele mine antipersonal pentru că nu conţin elemente de metal, ci doar explozibilul şi un plastic foarte dur, care amplifică efectele exploziei. George ne mărturiseşte că a ales să creeze şi să dezvolte acest robot pentru că a fost impresionat de dramele familiilor ale căror membri au fost ucişi sau mutilaţi pe viaţă în urma exploziei unor mine antipersonal şi doreşte să contribuie la deminarea zonelor unde au fost amplasate mine antipersonal din plastic, unele din cele mai greu detectabile dispozitive explozive de acest gen din lume.

Imagine indisponibilă

George şi-a proiectat robotul pe calculator, ca şi limbajul de programare FOTO Valentin Trufaşu

„Acest gen de mine antipersonal nu ucid pe loc, însă îi rănesc grav pe cei care au neşansa să se afle în zona unde explodează, iar ulterior pot muri din cauza sângerării masive, dacă nu primesc imediat ajutor medical“, ne dă George câteva detalii despre dramele pe care le trăiesc victimele minelor antipersonal din plastic. Robotul creat de student se deplasează prin intermediul unei telecomenzi, având şi un braţ cu care va scoate din sol minele antipersonal, care sunt preluate apoi în siguranţă de pirotehnişti şi dezamorsate. Tânărul s-a implicat total în acest proiect şi a trecut de la teorie la practică.

L-a construit din piese de la fier vechi

Folosindu-se de ingeniozitate şi resursele proprii, dar şi de cele ale Cercului Ştiintific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, robotul său a prins deja contur. Maşinăria se deplasează pe şenile, care deocamdată au fost încropite din lanţuri de bicicletă, iar aceasta se deplasează cu ajutorul unei baterii de maşină. „Am folosit piese pe care le-am găsit la fier vechi ca să realizez robotul.

A fost destul de greu, în special să realizez platforma mobilă a robotului. Ca mobilitate, se mişcă bine, adică faţă-spate, stânga-dreapta. Platforma mobilă este foarte rezistentă, poate susţine 100 de kilograme. Momentan, robotul poate fi deplasat cu ajutorul unei telecomenzi care nu are o rază prea mare de acţiune. Lucrez la acest aspect, astfel încât manevrarea robotului să se facă la o distanţă de siguranţă, în caz că mina antipersonal explodează“, ne explică George, care munceşte acum şi la braţul robotului care va extrage minele antipersonal din pământ.

Acesta va fi programat să sape în jurul minei antipersonal după ce a fost localizată, scoţând-o apoi din pământ pentru a fi dezamorsată de pirotehnişti. Minele antipersonal din plastic sunt folosite în prezent cu precădere în ţări din Orientul Mijlociu, în special în cele care sunt angrenate în conflicte armate cu alte state sau unde există război civil.

George nici nu se gândeşte să plece din România după absolvirea facultăţii şi consideră că şi aici se pot foarte multe lucruri, cu condiţia să îţi doreşte asta. Tânărul merge chiar mai departe şi ne dezvăluie că nu doreşte să îşi înstrăineze cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de studiu. Are deja un plan de acţiune pentru perioada de după facultate, plănuind să îşi deschidă propria firmă, unde să scrie limbaje de programare şi să conceapă roboţi industriali pentru industria de maşini, o altă pasiune
de-ale sale.

„Mă gândesc acum la lucruri relativ simple, cum ar fi să vopsească şi să asambleze părţile metalice ale maşinii, dar şi să monteze şasiul, însă voi realiza programe care să facă aceste lucruri mai repede şi mai bine, deci să fie mai eficiente“, ne dezvăluie studentul câteva dintre ideile pe care intenţionează să le pună în practică în viitorul apropiat. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite