Sute de artefacte arheologice de mare valoare, confiscate de la o amplă reţea de traficanţi care acţiona în estul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percheziţiile au vizat în total domiciliile a 16 persoane, dintre care două din Galaţi, iar celelalte din Vaslui, Iaşi şi Călăraşi. Poliţiştii au ridicat 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional şi 137 de bunuri arheologice. Cele mai multe dintre acestea erau destinate „pieţei negre”.

Descoperire arheologică de proporţii în estul României. Informaţia nu se referă însă la un şantier arheologic, ci la o captură realizate de poliţişti de pe ceea ce am putea numi „piaţa neagră” a artefactelor care fac parte din patrimoniul cultural şi istoric al ţării.

Ancheta a fost declanşată poliţiştii din Vaslui, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, care au efectuat, zilele trecute, 16 percheziţii domiciliare, în patru judeţe (Vaslui, Galaţi, Iaşi şi Călăraşi), la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural naţional. 

Totul a pornit de la „imprudenţa” unuia dintre membrii reţelei de traficanţi, de loc din Vaslui, care s-a lăudat cu colecţia lui de monede vechi, deşi nu deţinea niciun fel de documente pentru acestea şi nici dreptul de a face cercetări arheologice.

Cu ocazia descinderilor au fost descoperite 735 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional (având în vedere că au o vechime cuprinsă între 300 şi 2.000 de ani), precum şi 137 de bunuri arheologice (vârfuri de săgeţi, suliţe, fibule, toporate ceramică, obiecte silex – datând din Evul Mediu, dar şi din perioada dacică).

Deşi nu există deocamdată indicii clare cu privire la valoarea cu care urmau să fie tranzacţionate obiectele, se pare că artefactele amintite sunt evaluate, pe piaţa neagră europeană, la peste un milion de euro.

image

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiuni de furt calificat privind bunuri culturale sustrase din situl arheologic Fedeşti, comuna Şuletea.

image

Este cea de-a doua operaţiune de acest gen desfăşurată în ultimele luni. În toamna anul 2015, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate pe raza municipiului Bârlad, au fost ridicate 2.715 monede şi bunuri arheologice şi de cult. Expertiza efectuată în acest caz a stabilit faptul că monedele fac parte din categoria bunurilor arheologice şi că erau deţinute fără drept de cei asupra cărora au fost descoperite.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite