Seria furturilor din subteran continuă. Zeci de gălăţeni au rămas fără apă rece după ce hoţii le-au sustras apometrele centrale şi individuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce săptămâna trecută hoţii au sustras ţeava care alimenta cu oxigen Spitalul de Copii „Sf. Ioan” din Galaţi, alţi infractorii le dau acum bătăi de cap autorităţilor. De această dată, afectaţi sunt mai mulţi gălăţeni care locuiesc în cartierul Micro 18 şi pe strada Nae Leonard. Aceştia au rămas fără apă la robinete după ce li s-au furat apometrele centrale sau individuale.

Hoţii au pătruns prin canalizări şi au acţionat la sigur, sunt de părere locatarii păgubiţi, care au convingerea că apometrele le-au fost rupte de persoane cu experienţă în instalaţii de acest tip.

„Noaptea trecută am fost să verific apa rece, din păcate nu curgea. Ulterior, la ora 8.00 dimineaţa am venit să verific în canalizarea blocului, mă gândeam că este o avarie. Am văzut că a dispărut apometrul, în jumătate de oră au venit foarte multe persoane din zonă să ne spună că nu au apă cere. La rândul lor au observat că le-au dispărut apometrele generale şi cele de la branşamentele individuale. Nimeni nu a auzit nimic, credem că hoţii au intrat prin canalizări şi au acţionat în subteran”, a declarat Alexandru Şerban, unul dintre păgubiţi.

„Este o bandă pusă pe rău, altfel nu îmi explic. Numai într-o singură noapte au furat apometrele de la 20 - 30 de scări”, a mai spus Alexandru Şerban.

image

„Au demontat cu chei speciale, au avut grijă să nu fie pierderi de apă. Au luat apometrele şi noi suntem acum buni de plată. Vom pune gratii la intrarea în gurile de canalizare, altceva nu avem ce să facem”, a spus revoltat un alt păgubit.

„Nu avem încotro, trebuie să dăm bani. Avem nevoie de apă. Nu cred că a fost un simplu hoţ, cred că e ceva organizat”, susţine domnul Marin Gaiu, păgubit.

„Am plătit 110 lei ca să poată veni să ne pună alt contor şi mai am încă cinci rate. De la mine din bloc au fost furate 12 apometre”, ne-a povestit Marlena Matei, locatara unui bloc situat pe strada Nae Leonard.

image

Prin aceeaşi situaţie neplăcută au trecut şi cadrele Grădiniţei Nr. 34, din Galaţi.

„Ne-am împrumutat de apă şi am fost nevoită să le spun părinţilor care stau în apropiere să vină cu câte un bidonaş de apă, iar copiii să aibă în gentuţe şerveţele umede. Noi mâncăm aici, le formăm copiilor deprinderea de a se spăla pe mânuţe. Lipsa apei însemnă boală”, a declarat Sevastina Samoilă, coordonatoarea Grădiniţei Nr. 34, Galaţi.

Pentru ca locatarii păgubiţi să poată beneficia din nou de apă, societatea Apă Canal a înlocuit apometrele furate. Oamenii sunt însă nevoiţi să suportul costul noului contor instalat, preţul fiind cuprins între 500 şi 700 de lei.

„În ultima lună avem 50 de contori furaţi şi găsiţi de noi în urma verificărilor. Problema este că în ultimele zile s-au furat aproximativ 70 de contori, în Micro 18 şi pe strada Nae Leonard. La noi sesizarea locatarilor a venit prin dispecerat, în sensul că au constatat lipsa apei. La verificări am descoperit că le lipseşte apometrul din instalaţie.
Noi toţi aceşti contori îi declarăm la poliţie, iar până acum nu avem nicio reclamaţie soluţionată. Până atunci, oamenii trebuie să achite contravaloarea unui nou apometru în şase luni”, a declarat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt în cadrul societăţii Apă Canal Galaţi.

image

Păgubiţii sunt de părere că hoţii fac parte din sistem, iar oamenii vor ajunge să cumpere aceleaşi apometre care le-au fost furate. Reprezentanţii Apă Canal spun însă că apometrele în cauză nu pot fi refolosite.

„În sistemul de alimentare cu apă din judeţul Galaţi nu ar avea cum să fie refolosiţi, pentru că avem un sistem de date centralizat care permite să identificăm imediat, în funcţie de seria pe care o au, dacă acele contoare sunt relocate. Singura variantă ar mai fi refolosirea lor în centrele de colectare, dar prejudiciul creat este foarte mare comparativ cu ceea ce pot valorifica dintr-un asemenea contor. Nu înţelegem unde îi pot folosi. Dacă poliţia va identifica vinovaţii şi va determina recuperea contravalorii apometrelor, locatarii păgubiţi vor primi înapoi banii”, a declarat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt în cadrul societăţii Apă Canal Galaţi.

image

„Obligaţia Apă Canal este aceea de a monta contorii la limita de proprietate, în tunele tehnice. Acolo sunt contorii de branşament ai blocurilor. Pentru branşamentele individuale executate în ultimul timp, care sunt foarte numeroase, montarea contorilor se face în distribuitor, în subsolul blocului. Asta s-a făcut tocmai în ideea în care subsolul poate asigura securitatea necesară. Se pare că nici asta nu e suficient, dar din păcate mai mult nu putem face. Din punctul nostru de vedere, locatarii pot lua măsuri pentru a-şi asigura subsolul. În momentul de faţă noi montăm doar contori cu citire la distanţă, nu este necesar să avem acces la ei. Verificăm consumurile înregistrate prin intermediul modulului radio, indiferent dacă intrăm sau nu în subsol”, a mai precizat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt în cadrul societăţii Apă Canal Galaţi.

„În cauză s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, acesta fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi în vederea atribuirii numărului unic. Au mai fost şi alte reclamaţii în acest sens”, a declarat Bogdan Cojocaru, purtător de cuvânt I.P.J. Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite