Școli fără apă potabilă, în clădiri vechi și degradate. Pentru prima dată, unele vor avea toalete în interior

0
Publicat:

A început noul an școlar, iar zeci de şcoli din judeţul Galaţi s-au deschis fără autorizaţie de funcţionare. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural, unde lipsește apa potabilă, iar unele clădiri sunt vechi și degradate.

Pentru prima dată, o Școală din Galați va avea toaletă în interior FOTO: C. Mazilu/ Arhivă
Pentru prima dată, o Școală din Galați va avea toaletă în interior FOTO: C. Mazilu/ Arhivă

Dintre cele 434 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, 30 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare (dintre care 14 din mediul urban, 16 din mediul rural).

„Principalele cauze pentru care unele şcoli nu au autorizație sanitară sunt legate de nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare impuse pentru funcţionare (lipsa surselor de apă potabilă în şcoală, starea necorespunzătoare a grupurilor sanitare, mobilier foarte vechi, împrejmuiri necorespunzătoare, lipsa circuitelor funcționale, cubaj și iluminat natural insuficient, funcționarea unor grădinițe la parterul unor blocuri, unități de învățământ aflate în proces de reabilitare etc.)”, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Galați. 

În mediul urban, mai multe grădinițe nu au primit autorizație, deoarece funcționează în apartamente aflate la parter de bloc. Potrivit ISJ, nu există circuite funcționale, lipsește iluminatul natural, paturile suprapuse sunt insuficiente, nu există teren de joacă, iar dotările sanitare sunt insuficiente.

Cele mai mari probleme sunt, însă, la unitățile de învățământ din mediul rural. De exemplu, o grădiniță din Comuna Drăgușeni, nu poate obține autorizația sanitară, deoarece funcționează în fosta școală, într-o „încăpere subdimensionată, cu lumină naturală insuficientă, iar pompa de alimentare este defectă”. 

Tot în aceeași comună, Grădinița din satul Nicopole funcționează în fosta școală fără apă curentă, curtea este neamenajată, clădire deteriorată, iar pentru apa potabilă se folosește un dozator. De asemenea, Grădinița nr. 17 din Tecuci are grupuri sanitare insuficiente și nu are cabinet medical.

Școală în clădiri vechi și degradate

Potrivit raportului Inspectoratului Școlar, cele mai mai probleme sunt la Liceul Tehnicologic „Costache Conahi” din comuna Pechea, care funcționează într-un corp vechi. Unitatea nu a primit aviz sanitar, deoarece iluminat natural este necorespunzător, cubajul de aer nu se respectă, parchetul și mobilierul sunt degradate și lipsește grupul sanitar în interior.  

Și la Școala nr 1 din Priponești copiii au început școala într-o clădire veche, cu plafoane fisurate, curte neamenajată, instalație electrică subdimensionată. Nici Liceul Tehnologic Carol I din Galați nu a primit autorizație pentru clădirea în care funcționează Atelierul, deoarece acoperișul este deteriorat și sunt infiltrații pe pereți.

Alte școli sunt în reabilitare, iar în curând vor avea pentru prima dată toaletă în interior.

„Am depus un proiect pentru extinderea Școlii din Vârlezi. Acum fac un grup sanitar noi în interior. Sper ca într-o lună jumătate să fie gata. Toaleta este acum la 10 metri de școală. Constructorul mi-a promis că până vine sezonul rece se rezolvă problema”, spune primarul Ştefan Patriche. 

„Pentru remedierea situațiilor, în vederea obținerii autorizațiilor sanitare, sunt necesare acțiuni care presupun investiții mari la nivelul comunităților în care funcționează unitatea școlară”, se mai arată în raportul Inspectoratului Școlar Județean Galați.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite