Scăderea cheltuielilor din administraţie rămâne doar o promisiune. Disponibilizările se fac doar pe hârtie
0Majoritatea instituţiilor publice au mutat angajaţii de colo-dincolo, până când n-a mai fost concediat nimeni. Unele direcţii au fost redenumite, serviciile publice au devenit societăţi comerciale, iar angajaţii de la teatre au fost mutaţi la o fundaţie.
Conform OUG 63/2010, administraţia locală ar fi trebui să-şi reducă organigrama cu aproximativ aproape 1.200 de angajaţi. Teoretic. Practic mai nimic nu s-a schimbat. Aleşii locali au recurs la tot felul de artificii care salvează atât locurile de muncă, cât şi salariile bugetarilor.
CITEŞTE ŞI:
VOCEA MOLDOVEI: Uite-aşa îşi fură „caşcheta” singuri!
Primul truc
Dezmăţ pe bani publici/ Prime şi stimulente nesimţite la Primăria Galaţi
Aici sunt banii dumneavoastră! 56 de şefi de lux la Primăria Galaţi
Serviciile publice au devenit societăţi comerciale şi au preluat angajaţii primăriilor. Astfel, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public a fost reorganizat în SC Gospodărire Urbană SA Galaţi, rămânând cu personalul întreg, iar 120 de angajaţi de la Ecosal au fost incluşi în organigrama SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare.
La „Pieţe” au mers şi cei 21 de şoferi ai Primăriei, în timp ce angajaţii corpului de control al primarului, în frunte cu şeful Constantin Lungu, au fost preluaţi pe statele de plată ale Societăţii de Gospodărie Urbană.
Un alt „truc” al Primăriei este acela de a redenumi Direcţiile. Astfel, direcţia de informatizare şi-a schimbat denumirea în direcţia sisteme informatice şi comunicaţii, fără modificarea atribuţiilor de serviciu. Serviciul evidenţă patrimoniu şi concesionari bunuri patrimoniale trece în subordinea Primarului.
Direcţia Gestiunea patrimoniului s-a transformat în Direcţia Fond Locativ, cu un serviciu în subordine. S-a desfiinţat, de asemenea, postul de director executiv la direcţia juridică şi s-a înfiinţat un nou serviciu - Serviciul juridic, resurse umane.
Şi la Teatre s-a mers pe aceeaşi strategie. Cei 37 de angajaţi de la Muzical, afectaţi de OUG 63, vor fi transferaţi la o fundaţie a Primăriei: „Adriana Juventus”. Primăria a găsit o metodă ingenioasă de a salva şi cei 420 de poliţişti comunitari, transferându-i la o firmă de pază.
Poliţiştii comunitari daţi afară vor fi transferaţi la o firmă de pază
Evident, costurile acestor „strategii” sunt suportate de la bugetul municipalităţii, lucru confirmat, de altfel, şi de Mihai Alin, consilier local:
„Cred că aplicarea Ordonanţei 63 nu-şi va atinge cu adevărat scopul, deoarece prin mutările de personal care s-au făcut de la o societate la alta se vor reduce cheltuielile salariale, dar vor creşte cheltuielile către terţi”.
Ca-n Caragiale!
„Parcă suntem în Caragiale când spunem unul la GeoTopoCad, 121 de la Ecosal la Piaţă”, a spus consilierul local Marius Stan.
"Ordonanţa 63 este prost gândită. Am încercat să salvăm cât mai multe locuri de muncă pentru că aşa este normal", a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Şantajaţi ca să demisioneze din sindicat: "Ori plecaţi din sindicat, ori plecaţi din Primărie"
"Vom contesta în instanţă organigrama şi statul de funcţii. Noi, sindicatele, nu am fost consultate", ne-a declarat Marcel Gurzu, liderul sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Primăriei Galaţi.