Reţeta vegetariană care te face să uiţi de carne. Cum se prepară chifteluţele mănăstireşti din fasole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varianta de reţetă prezentată aparţine presbiterei Garoafa Coman şi este cuprinsă într-o carte de reţete de mâncăruri de post publicată în urmă cu mai bine de două decenii sub binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim.

Având în vedere că am intrat deja în perioada unuia dintre cele mai importante posturi ţinute de creştini (Postul Crăciunului), dar şi ţinând cont că regimul vegetarian a căpătat, în ultimii ani, o răspândire semnificativă, ne-am gândit să vă prezentăm o reţetă specială, mai puţin întâlnită în cărţile de bucate obişnuite, dar des preparată în mănăstiri şi în familiile ortodoxe din nordul Moldovei.

Vorbim aici despre preparatul numit „chifteluţe din fasole boabe cu garnitură din orez”, aşa cum se regăseşte el în volumul „Mâncăruri şi dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman în anul 1994, la Editura Bizantină.

Trebuie spus şi că publicarea volumului are binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu, egumenul mănăstirii Antim din Bucureşti, aşa că reţeta nu este doar pe placul vegetarienilor, ci satisface cu siguranţă şi exigenţele creştinilor deprinşi cu postul. 

Ba chiar este şi pe gustul carnivorilor, căci are o savoarea aparte, de nici nu zici că mâncarea este făcută doar din legume şi cereale.


Ingrediente (pentru patru porţii)

- Două căni de fasole boabe
- 2-3 felii de franzelă
- O cană de orez
- O ceaşcă de ulei
- Două cepe
- 5-6 căţei de usturoi
- Un morcov
- Un păstârnac
- Două frunze de dafin
- O legătură de mărar
- O legătură de pătrunjel
- 50 grame de făină
- Sare, cimbru (după gust)


Mod de preparare

Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, păstârnacul şi ceapa, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust.

Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Nu aruncaţi zeama, pentru că o să vă trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuiată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate.

Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşina de tocat (sau la un blender, cine are).
Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceţi plate, caz în care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru).

Chiftele mănăstireşti din fasole cu garnitură din orez FOTO retetepractice.ro

Se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins.

Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.

Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificaţia că, după ce s-a fiert (nu uitaţi de sare!) este recomandat să-i puneţi mărar din belşug. Cel puţin aşa susţine prezbitera Garoafa Coman, care indică şi faptul că mâncarea este infinit mai bună dacă orezul este servit rece.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Cum se prepară gutuiata, una dintre cele mai apreciate băuturi ale toamnei. Reţeta păstrată în România din moşi-strămoşi 

Cum se prepară celebrele „Oauă Ţărgăsiti“, micul dejun preferat de aromânii de la Dunărea de Jos

Cum puteţi construi rapid o afumătoare pentru carne şi peşte. „Reţeta“ ieftină a bloggerului culinar Gina Bradea 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite