Raid al ITM cu rezultat alarmant: trei sferturi dintre lucrătorii din construcţii muncesc la negru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control efectuat ieri de ITM pe şantierele din vecinătatea Galaţiului a scos la iveală faptul că trei sferturi dintre muncitori lucrau fără forme legale.Inspectorii de muncă au fost însoţiţi de jandarmi deoarece cu ocazia altor controale angajatorii şi muncitorii au refuzat să discute cu ei.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au organizat ieri o acţiune de amploare în colaborare cu Garda Financiară Galaţi şi cu Direcţia Judeţeană pentru Controlul Construcţiilor.

Vizate au fost şantierele de construcţii de pe malul lacului Brateş, din vecinătatea supermarketului Metro şi din localitatea Sat Costi, unde se ridică numeroase vile.

După discuţii cu muncitorii şi verificarea actelor, inspectorii au descoperit că, din cei 45 de muncitori care lucrau pe şantiere, 29 au declarat că nu au semnat contracte individuale de muncă.

„Astăzi am venit să mă angajez", a fost explicaţia lui Cristian Ciurariu, unul din tinerii care munceau pe şantierul de pe malul lacului Brateş.

Un alt muncitor ne-a explicat cum se fac recrutările. „Ne iau din Bariera Traian şi ne aduc pe şantier. Am negociat un salariu de 650 de lei", susţine Adrian Munteanu.

Amenzile pentru munca la negru sunt foarte mari. „Angajatorii vor fi sancţionaţi cu amendă de 3000 lei pentru fiecare persoană identificată pe şantiere, fără contract de muncă", ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Nereguli pe toată linia

Lipsa contractelor de muncă este doar vârful piramidei de nereguli depistate de inspectorii de muncă.

În urma verificărilor, a ieşit la iveală că muncitorilor nu li s-a efectuat controlul medical obligatoriu la angajare, iar instructajul privind securitatea şi sănătatea în muncă lipseşte cu desăvârşire.

Sancţiunile aplicate sunt drastice. „Vor primi amenzi cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei", susţine şeful ITM Galaţi.

Aţi putea crede că nu se poate mai rău de atât. Ei bine, se poate. La neregulile constatate se adaugă nesemnalizarea riscurilor la locurile de muncă, lipsa panourilor de identificare a şantierelor şi utilizarea de schele necorespunzătoare.

Printre firmele la care s-au depistat nereguli se numără SC Eleonor Construct, Decovil, şi Union Casa, conform declaraţiei inspectorului din cadrul Direcţiei Judeţene de Control în Construcţii Galaţi, Elena Dragomir.

De la începutul anului şi până în prezent, inspectorii de muncă au depistat 104 persoane fără contracte de muncă, la 59 de angajatori din judeţul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite