Primul muzeu din Moldova care oferă soluţii deştepte pentru toate persoanele cu dizabilităţi care-l vizitează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi tocmai a finalizat montarea de dispozitive destinate ghidării în interiorul clădirii a nevăzătorilor şi a încheiat un contract cu o asociaţie care va asigura un interpret mimico-gestual pentru vizitatorii surdo-muţi.

Nu e uşor să fii persoană cu dizabilităţi (de orice fel) în România. Deşi există numeroase prevederi legală care obligă instituţiile şi firmele ce lucrează cu publicul să asigure acces egal pentru toate categoriile de persoane în spaţii şi la informaţii, între teorie şi practică există, în continuare, o mare diferenţă.

Exisă, însă, şi locuri în care bariera discriminării a fost desfiinţată. Un astfel de exemplu este Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, acolo unde, de câteva zile, toate categoriile de persoane cu dizabilităţi au acces neîngrădit la toate activităţile şi informaţiile, situaţie în premieră pentru muzeele din zona Moldovei.

Acest lucru este posibil ca urmare a faptului că a fost făcute, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Galaţi, două investiţii foarte utile, care vin să completeze deja existenta rampă pentru accesul oamenilor cu probleme locomotorii.

„Venim în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi care vor să viziteze Muzeul de Istorie «Paul Păltănea». Pentru vizitatorii cu deficienţe de auz, un interpret mimico-gestual din cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România – filiala Galaţi va face posibil ca vizita la muzeu să fie interesantă şi plăcută”, ne-a explicat Aura Cristian, de la biroul de comunicare al muzeului amintit.

Totodată, pentru persoanele nevăzătoare, instituţia a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Galaţi, iar în incinta muzeului au fost montate suprafeţe de avertizare care-i ajută pe cei cu astfel de deficienţe să se deplaseze cu uşurinţă şi în condiţii sigure.

Muzeul de Istorie din Galaţi  FOTO MIPP Galaţi

Acestea sunt ca nişte covoraşe care conţin mesaje în Braille (în relief, într-un alfabet special), astfel încât nevăzătorii să înţeleagă că intrarea sau ieşirea sunt într-o direcţie anume, că urmează scări sau alte obstacole samd.

De asemenea, a fost achiziţionată o rampă mobilă care îi ajută pe vizitatorii în scaun cu rotile să treacă peste pragurile din anumite zone ale clădirii, care pentru persoanele cu dizabilităţi ar putea fi adevărate obstacole.

Tot la Galaţi există şi prima bibliotecă publică din Moldova, care acum câteva zile a implementat un proiect similar, finanţat tot de Consiliul Judeţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite