Premii substanţiale pentru şcolile din Galaţi care colectează selectiv. Primăria pune la bătaie 120.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierea în competiţie se poate face până pe 12 octombrie 2018, iar concursul se va desfăşura până pe 1 februarie 2019. Şcoala câştigătoare (se ia în calcul valoarea deşeurilor reciclate predate Ecosal în perioada concursului) va primi 25.000 de lei.

Primăria municipiului Galaţi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, organizează, în perioada 1 octombrie 2018 – 1 februarie 2019,  în unităţile de învăţământ preuniversitar, o nouă ediţie a concursului „Fii activ – Colectează Selectiv!”, având ca principale obiective educarea preşcolarilor şi elevilor privind colectarea selectivă şi creşterea gradului de colectare selectivă la sursă a materialelor reciclabile.

Înscrierea unităţilor de învăţământ în consurs se va face în perioada 1.10.2018 – 12.10.2018. Ulterior, acţiunile de colectare se vor realiza săptămânal, în perioada 15 octombrie 2018 – 1 februarie 2019, iar în cazul în care cantitatea strânsă este mare, Serviciul Public Ecosal va asigura transportul în baza unei solicitări telefonice adresată dispeceratului.

Ridicarea deşeurilor de către operatorul de salubritate se va realiza după un grafic convenit de comun acord, săptămânal, în fiecare zi de vineri, în perioada 15 octombrie 2018 – 1 februarie 2019, iar în cazul în care cantitatea strânsă este mare, S.P. Ecosal va asigura transportul în baza unei solicitări adresată dispeceratului.

Anunţarea rezultatelor finale şi acordarea premiilor - 11 februarie 2019. La concurs poate participa orice unitate de învăţământ preuniversitar, cu sediul în municipiul Galaţi. O unitate de învăţământ este considerată înscrisă dacă în urma invitaţiei de participare transmisă către Primăria municipiului Galaţi, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a comunicat intenţia sa de participare la concurs, în termenul prevăzut, prin e-mail la adresa colectare.selectiva@primariagalati.ro sau în scris, către Primăria municipiului Galaţi.

Modul de desfăşurare a concursului

Fiecare clasă înscrisă din fiecare unitate şcolară cu personalitate juridică  participantă va organiza acţiuni de colectare a deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/PET, sticlă, ambalaje aluminium, ambalaje metalice). Deşeurile colectate selectiv vor fi preluate de către S.P. Ecosal, după un grafic stabilit de comun acord cu Primăria, sau  în cazul în care cantitatea strânsă este mare, S.P. Ecosal va asigura transportul în baza unei solicitări telefonice adresată dispeceratului cu o zi înainte de data de ridicare a deşeurilor.

Pentru deşeurile predate, unităţile de învăţământ vor primi bonuri în care se va specifica cantitatea predată. În acţiunile de colectare selectivă pot fi implicaţi şi părinţii elevilor sau comunitatea locală.

Lista tuturor unităţilor de învăţământ participante în concurs şi clasamentul  vor fi publicate zilnic pe pagina de Facebook a concursului: https://www.facebook.com/fiiactiv.colecteazaselectiv.;

Clasamentul final se va în funcţie de cantitatea de deşeuri reciclabile colectată şi tipul acestora, cu precizarea că valoarea totală va fi calculată per unitate şcolară cu personalitate juridică şi per elev.

La finalul concursului, Primăria va acorda unităţilor de învăţământ premii, diferenţiat, în funcţie de valoarea deşeurilor reciclate, colectate per elev.

Practic, în urma centralizării datelor privind cantităţile de deşeuri reciclabile colectate şi valoarea acestora, se va întocmi un clasament al concursului.

Premii frumuşele pentru primii nouă clasaţi

În cadrul concursului  se vor acorda premii şi menţiuni după cum urmează: Premiul I – 25.000 lei; Premiul II – 22.500 lei; Premiul III – 20.000 lei; Menţiunea 1 – 15.000 lei; Menţiunea 2 – 12.500 lei; Menţiunea 3 – 10.000 lei; Menţiunea 4 – 7.500 lei; Menţiunea 5 – 5.000 lei; Menţiunea 6 –   2.500 lei. Suma totală se ridică la 120.000 de lei.

În cazul în care două sau mai multe unităţi de învăţământ colectează deşeuri reciclabile per elev de aceeaşi valoare, departajarea se va face în funcţie de cantitatea de plastic şi PET colectată per elev.

Unităţile de învăţământ vor avea obligaţia folosirii sumelor astfel obţinute pentru dotarea claselor cu mobilier şcolar, tehnică de calcul sau alte dotări necesare procesului de învăţământ.

Rezultate aşteptate în urma derulării concursului ”Fii activ! Colectează selectiv” la nivelul şcolilor din municipiul Galaţi: conştientizarea elevilor în ceea ce priveşte importanţa colectării selective a deşeurilor, creşterea gradului de colectare selectivă a materialelor reciclabile; reducerea cantităţii de deşeuri menajere de la punctele de colectare va conduce la o reducere a costurilor de operare  la fluxul  menajer; reducerea cantităţii de deşeuri menajere va conduce la reducerea sau eliminarea cheltuielilor generate de taxa pe tona de deşeu depozitat; creşterea cantităţilor de materiale reciclabile colectate va determina reducerea cantităţii de deşeuri depozitate şi implicit  reducerea sau eliminarea taxei anuale plătită de Primăria municipiului Galaţi la fondul de mediu.

Din perspectiva atingerii unui grad de colectare selectivă de 50 % până în 2020, implementarea unor acţiuni, în sensul dezvoltării şi completării sistemului de colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile în municipiul Galaţi, trebuie să conducă spre o creştere a gradului de  colectare selectivă a materialelor reciclabile şi o diminuare a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi trimise spre depozitare. Una dintre acţiuni este organizarea concursului ”Fii activ! Colectează selectiv”.

Primăria municipiului Galaţi a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în anul şcolar 2017-2018, prima ediţie a concursului de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/PET, sticlă) în unităţile şcolare din municipiu. Prima ediţie a concursului ”Fii activ – Colectează Selectiv!” a avut loc în perioada 12 februarie - 8 iunie 2018, fiind înscrise 51 de unităţi de învăţământ, dintre care au participat efectiv 45, cu un număr de 20.185 de elevi, cantitatea de materiale reciclabile strânsă fiind de 213.294 de kilograme.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite