Premieră naţională: Justiţiabilii din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea îşi vor putea consulta propriile dosare de acasă
0Justiţiabilii care au acces la un computer, vor primi o parolă unică pe citaţia de prezentare la proces, iar pe parcursul acestuia, ce poate dura ani de zile, vor fi la curent cu orice act de procedură şi depuneri de acte efectuate în dosar, putând să facă şi copii de pe acestea, fără să mai stea la cozi interminabile pe holurile Palatului de Justiţie.
Instanţele gălăţene sunt printre cele mai aglomerate din România, recordul naţional fiind deţinut de Judecătoria Galaţi, unde sunt instrumentate anual peste 30.000 de dosare. Dacă alegi să divorţezi prin intermediul justiţiei, eşti nevoit să aştepţi un an doar ca să fie programat primul termen de judecată. Cozi astronomice se formează zilnic la arhivele instanţelor pentru depunerea de acte, dar mai ales pentru studierea dosarelor.
Justiţiabilii gălăţeni, dar şi avocaţii se confruntă în prezent şi cu o altă problemă. Aceştia sunt nevoiţi să se deplaseze mai bine de o staţie până la un oficiu poştal pentru a plăti taxa judiciară de timbru, ca să nu mai vorbim de timpul pierdut. La subsolul Palatului Justiţiei funcţionează un oficiu poştal, unde se putea plăti taxa amintită până acum opt ani.
Un funcţionar al Primăriei Galaţi ( banii din taxa judiciară de timbru se fac venit la bugetul local) încasa taxa amintită, dar acesta a fost retras. Preşedintele Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Cosmin-Răzvan Mihăilă, ne-a declarat că peste câteva zile justiţiabilii şi avocaţii vor scăpa de această corvoadă.
”Am dorit să eliminăm toată această birocraţie şi am informatizat noi, Curtea de Apel, biroul unde va lucra funcţionarul de la Primărie. De pe 10 iulie, se va putea încasa din nou taxa judiciară de timbru la oficiul poştal de la subsolul Palatului Justiţiei”, precizează magistratul.
Fără cozi la studierea şi copierea actelor din dosare
Cea mai interesantă modificare în modul de studiere a dosarelor şi copierea actelor din acestea va deveni cât de curând operaţională la toate instanţele din jurisdicţia Curţii de Apel Galaţi şi este o premieră la nivel naţional. În 2013, Curtea de Apel Cluj demara un proiect pilot în România, prin care justiţiabilii primeau acces nelimitat la propriile dosare de pe rolul instanţelor, fie că vorbim de procese civile, penale, comerciale, de contencios sau familie. Excepţie fac doar cererile de interceptare a convorbirilor telefonice, din motive evidente. Iniţiativa a fost pusă în practică doar la Cluj, însă ea va funcţiona acum la toate cele 14 instanţe din Galaţi, Brăila şi Vrancea.
Părţile dintr-un proces (nu şi martorii), procurorii în procesele penale, dar şi experţii, iar în unele cazuri şi interpreţii, vor avea acces la dosare în baza unei parole unice, care va fi comunicată prin intermediul citaţiilor. Prin intermediul parolei, justiţiabilii vor intra pe site-ul Curţii de Apel Galaţi, unde vor da căutare pe numărul de dosar, iar apoi vor putea vizualiza dosarul şi, dacă consideră necesar, vor descărca diverse documente în format PDF.
”Această procedură debirocratizează foarte mult arhivele instanţelor, dar este şi o deschidere mare către justiţiabili. Acest sistem vine mult şi în ajutorul avocaţilor şi preconizăm că el va deveni operaţional din septembrie, octombrie 2017. Tocmai de aceea am vorbit la Baroul Galaţi, ca să angajeze în viitorul apropiat două persoane care să se ocupe de scanarea documentelor din dosare, pentru că la Judecătoria Galaţi, unde sunt 30.000 de dosare pe an, nu există personal disponibil şi pentru aşa ceva”, explică preşedintele Curţii de Apel Galaţi.
Şi cheltuielile de judecată se vor reduce substanţial după introducerea accesului cu parolă la dosarele de pe rolul instanţelor, dar şi perioadele de soluţionare a proceselor, pentru că judecătorii vor avea acces direct la acestea, nemaifiind nevoiţi să dea termene peste termene pentru ataşarea unor documente sau chiar a unor întregi dosare, cum se întâmplă în prezent.