Povestea singurului fotograf român medaliat la marea expoziţie universală de la Paris. A fugit de maghiarizare şi a redevenit român la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Makşay s-a născut în Ardeal şi a devenit român cu acte-n regulă la vârsta de 16 ani, după ce a fugit din provincia sub acupaţie austro-ungară. S-a oprit în portul Galaţi, pentru a învăţa arta fotografiei de la un francez. A fost medaliat la marea expoziţie universală de la Paris (1900), lucrările lui fiind considerate revoluţionare.

Deşi foarte puţin cunoscută, povestea vieţii artistului George Makşay pare desprinsă din filme. Nu de alta, dar este vorba despre unul dintre cele mai importante nume al artei fotografice europene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea, a cărui viaţă este presărată de momente de glorie, dar şi de clipe de dramatism.

Maksay a fost martor ocular la momente importante ale istoriei locale şi naţionale, imortalizate în imagini deosebit de expresive, adevărate documente ale epocii. Multe dintre acestea sunt păstrate cu sfinţenie în colecţia Muzeului de Istorie din Galaţi, care i-a închinat o expoziţie permanentă în secţia „Casa Colecţiilor” de pe strada Eroilor.

A fugit de maghiarizare şi a redevenit român la 16 ani

George (Ghyorgy – după actul de naştere) Makşay s-a născut la Târgu Secuiesc, în Ardeal, pe 20 aprilie 1864, într-o familie cu origini româneşti, dar care fusese maghiarizată sub presiunea stăpânirii habsburgice.
La vârsta de doar 16 ani, decide să fugă peste graniţă şi să trăiască în România (stat care, de altfel, exista de jure de puţină vreme), atras fiind de cosmopolitul (pe atunci) oraş Galaţi. 

Norocul a făcut ca o mătuşă de-a lui să se fi mutat de puţină vreme în oraşul moldav, căsătorită fiind cu un fotograf parizian stabilit la Galaţi, iar tânărul George a socotit că i-ar folosi să înveţe meseria aceea nouă, inedită, care avea să-i fie pasiune şi ocupaţie vreme de peste şase decenii.

La scurt timp, a obţinut şi cetăţenia română, iar până la 30 de ani reuşise să ajungă unul dintre cei mai importanţi fotografi din oraş. Ca urmare, în 1895 şi-a fondat propriul studio fotografic, „Foto Glob”, situat pe strada Lahovary nr. 12 bis, unde generaţii întregi de gălăţeni şi-au imortalizat evenimentele majore ale vieţii.

Maksay

Atelierul din Galaţi al lui Maksay. Foto: MIPP Galaţi

În acelaşi timp, numeroasele imagini ale oraşului din acea perioadă, realizate de Makşay, reprezintă o comoară istorică de mare valoare. O parte dintre acestea se află la Casa Colecţiilor, unde Muzeul de Istorie a amenajat expoziţia permanentă „Restituiri Makşay”.

Este de reamrcat că 95% dintre cărţile poştale emise la Galaţi în perioada 1898-1945 poarta semnătura studioului foto al lui Makşay, care monopolizase, practic, fotografia ridicată la nivel de artă.

Medaliat la Expoziţia Universală din 1900

În anul 1900, George Makşay a participat la Expoziţia Universală de la Paris, de unde s-a întors cu medalia de bronz şi diploma de onoare (singurul fotograf român care a avut parte de o astfel de distincţie), iar ulterior a devenit fotograf oficial al Curţii Regale, poziţie pe care a ocupat-o până la plecarea acesteia din ţară, după Al Doilea Război Mondial.

A făcut mii de fotografii pentru familia regală a României, mai ales portrete de familie care se află acum în colecţiile personale ale membrilor Casei Regale, dar şi în colecţiile uneor muzee romîneşti de prestigiu.

Maksay

Aparate foto din colecţia Maksay. Foto: MIPP Galati.

În acelaşi timp, însă, a fotografia şi mii de oameni obişnuiţi. Potrivit mărturiilor vremii, la atelierul lui Maksay se făceau programări cu multe luni înainte, artistul fiind extrem de solicitat.

A fost şi fotograf de război. A participat la Războiul Balcanic din 1913, ca fotograf al armatei, la finalul conflictului fiind decorat cu nu mai puţin de patru ordine şi medalii, printre care „Steaua României” în grad de cavaler şi „Coroana României”. De asemenea, George Maksay a făcut poze memorabile din timpul Primului Război Mondial.

Fiul Jean a dus mai departe tradiţia familiei

În 1894, George Maksay s-a căsătorit cu Cecilia, fiica unui brutar gălăţean. Dintre cei patru copii ai lor, unul singur, Jean, i-a călcat pe urme tatălui său, preluând şi ducând mai departe arta fotografică a întemeietorului celebrului „Foto Glob”.

Din 1926, Jean a fost acceptat în firmă, însă a preluat-o de-abia în 1946, când tatăl său a decis să se retragă din activitate, la nu mai puţin de 82 de ani.

George Maksay a încetat din viaţă în oraşul (pe) care l-a făcut cunoscut lumii pe 8 septembrie 1958, la venerabila vârstă de 94 de ani.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea lui Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“

Povestea generalului român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Victoriile lui au pus bazele Marii Uniri

Dramatica poveste a Regimentului 11 Siret, armata de elită care a jertfit 8.000 de ostaşi în Primul Război Mondial

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite