Păcăleala „marilor reduceri de preţuri”, sancţionată cu amenzi usturătoare de către comisarii de la  Protecţia Consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarii CJPC au constatat nereguli la vânzările "promoţiionale" Foto: Adevarul.
Comisarii CJPC au constatat nereguli la vânzările "promoţiionale" Foto: Adevarul.

Comisarii gălăţeni care au efectuat controale în magazinele care anunţă „promoţii” au constatat ceea ce nu mai este un secret pentru cumpărătorii avizaţi: în România reducerile de preţ sunt doar o farsă pentru creşterea vânzărilor şi a profitului.

Comisarii CJPC Galaţi au controlat 14 magazine din judeţul Galaţi, magazine care anunţă mari reduceri de preţuri în cadrul unor aşa numite vânzări pentru „lichidarea stocurilor”.

Comisarii au verificat respectarea prevederilor legale care reglementează acest tip de vânzare şi, câtuşi de puţin surprinzător,  au descoperit ca, în unele cazuri, „afară era vopsit gardul şi, înăuntru, lepardul”.

Astfel,  inspectorii CJPC au constatat  numeroase deficienţe printre care lipsa afişării informaţiilor cu privire la durata vânzărilor promoţionale şi a practicării respectivelor reduceri doar  în limita stocului disponibil.

O altă neregulă sancţionată de comisarii CJPC a fost cea care constă în afişarea unui procent de reducere fără a se menţiona categoria de produse la care se aplică.

De asemenea au fost găsite produse cu trei reduceri succesive fără noul preţ să poată fi comparat de client cu cel de referinţă şi, implicit, să se poată verifica procentul de reducere, aşa cum impune legea.

Un alt „truc” ilegal la care s-a constatat ca recurg comercianţii este acela al afişării unui „preţ vechi”, mai mare decât cel cu care era vândut produsul înainte de „promoţie”. Conform legii, reducerea de preţ trebuie aplicată preţului cu care aceeaşi unitate comercială a avândut produsul în ultimele 30 de zile.

Au fost constatate şi situaţii mai scandaloase, în care vânzătoarele le spuneau clienţilor că mărfurile sunt la preţ promoţional, dar, întrebate cât este rabatul, n-au putut oferi răspunsuri. Ba chiar şi situaţii în care nu era afişat nici preţul vechi şi nici cel nou.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii CJPC au  aplicat 18 sancţiun. Dintre acestea,  11 au fost amenzi a căror valoare totalizează 23.000 lei.

De asemenea, s-a luat şi măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficientelor constatate 425 de exemplare de produse a căror valoare totală se ridică la 34.091 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite