Mass-media în campania electorală, martor sau actor? Dezbatere publică la Universitatea „Dunărea de Jos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La dezbaterea organizată de Universitatea Dunărea de Jos din Galați vor participa doi invitați de marcă: Ioana Avădanei, preşedinte al Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti, şi Mircea Toma, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Sediul Universității Dunărea de Jos FOTO C. Crângan
Sediul Universității Dunărea de Jos FOTO C. Crângan

Evenimentul - denumit „Mass-media în campania electorală, martor sau actor?" - se va desfășura vineri, 28 martie, de la ora 11,00, în Aula Magna „Al. I. Cuza" a Universităţii „Dunărea de Jos" (UDJ) din Galaţi. Accesul celor interesați la această dezbatere publică este liber, în limita locurilor disponibile.

Organizat de cele două instituţii, împreună cu Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism al Facultăţii de Litere din universitatea gălăţeană, evenimentul promite o dezbatere liberă de preconcepţii, la care accesul este şi el liber pentru toţi cetăţenii interesaţi.

Aşadar, pentru cei care doresc să-și clarifice propriile alegeri în materie de presă și politică (două domenii cu adevărat controversate în zilele noastre), întâlnirea poate fi un bun prilej de a vedea cum privesc doi specialişti în domeniu implicarea media în ceea ce numim campanie electorală.

„În contextul foarte larg a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024, se impune o discuție serioasă despre canalele de informare pe care le folosim atunci când trebuie să luăm decizii importante. Mai are mass-media tradițională puterea și influența pe care le avea în anii de după Revoluție? Cine ne informează și cum ne verificăm informațiile? Sunt întrebări pe care fiecare cetățean cu drept de vot ar trebui să și le pună în viitorul apropiat. Ne bucurăm să aducem la Galați doi dintre cei mai avizați specialiști în domeniu, care vor avea o discuție cu studenții noștri, mai ales cu cei de la specializarea Jurnalism, dar și cu oamenii din mediul academic și gălățenii interesați de acest subiect”, a declarat conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță, de la Facultatea de Litere a UDJ.

„Evident că se va discuta şi despre educaţia media în rândul tinerilor, una dintre misiunile importante ale CNA şi CJI, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu atât mai mult în contextul în care mediul online reprezintă, astăzi, o sursă de dezinformare şi conţinut ilegal. Intrarea este liberă, invitaţii sunt de marcă, iar subiectul de maximă actualitate, aşa că vă aşteptăm în Campusul Ştiinţei, în număr cât mai mare”, a transmis departamentul de comunicare de la Universitatea Dunărea de Jos.

Ioana Avădani, preşedintele consiliului de conducere al Centrului pentru Jurnalism Independent, are peste 30 de ani de experienţă în domeniul media, lucrând ca ziarist de agenţie şi în televiziune, are un master şi un doctorat în Antropologie de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2013 a primit Premiul Cetățeanul European al Anului din partea Parlamentului European.

Mircea Toma are, la rândul său, peste 30 de experienţă în domeniul media. Absolvent al Facultății de psihologie și al studiilor doctorale la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, este membru fondator al publicației Academia Cațavencu, dar a publicat și în Adevărul, Dilema veche, Libertatea și a produs emisiuni de radio și televiziune. Din 1993 a cofondat o organizație nonprofit, neguvernamentală - Așezământul Cultural Academia Cațavencu. Echipa de activiști din organizație a înființat asociația ActiveWatch, dedicată promovării exprimării libere și responsabile în interes public. Este membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite