În România, victimele violenței în familie mor cu ordinele de protecție în mână. Ce soluții sunt pentru controlul agresorilor

0
Publicat:

O treime dintre ordinele de protecție emise în România în perioada 2015-2021 au fost încălcate. Soluția pentru controlul violenței domestice este monitorizarea cu brățări electronice a agresorilor și obligarea lor la psihoterapie, dar suntem încă departe de punerea lor în practică.

160 de cazuri de violență domestică au loc zilnic în România FOTO arhivă Adevărul
160 de cazuri de violență domestică au loc zilnic în România FOTO arhivă Adevărul

Mariana Robea, directorul fundației „Familia” și coordonatoarea Centrului de Recuperare pentru Victimele Violenței Domestice din Galați, a vorbit, în exclusivitate pentru „Adevărul” despre drama femeilor abuzate de soți și despre neputința acestora în fața violențelor la care sunt supuși de către partenerii de viață.

Multe dintre acestea obțin ordine de protecție, dar asta nu îi împiedică pe agresori să intre în contact cu ele și chiar să devină mai violenți decât înainte, iar de multe ori chiar să le ucidă.

Mariana Robea consideră că soluția reală la această problemă este prelungirea duratei ordinelor de protecție, care acum este de 6 luni, dar și implementarea cât mai rapidă a legii 146/2021, privind monitorizarea cu brățări electronice a agresorilor.

Potrivit actului  normativ amintit, abia în 2025 sistemul menționat va fi funcțional la nivelul întregii țări, fiind în prezent la stadiul de proiect pilot în câteva județe.

„În prezent, nimeni nu urmărește ce fac agresorii. Acesta este și motivul pentru care avem atât de multe ordine de protecție încălcate. Pe mulți dintre ei nu îi interesează pur și simplu aceste ordine și aici trebuie să intervină legea și autoritățile, să îi monitorizeze și să știe în fiecare moment unde sunt pentru a putea interveni la timp atunci când este cazul. Altfel nu putem vorbi de o protecție reală a victimelor”, ține să puncteze Mariana Robea.

Mariana Robea susține ca agresorii să fie obligați la psihoterapie FOTO arhiva personală
Mariana Robea susține ca agresorii să fie obligați la psihoterapie FOTO arhiva personală

Brățările electronice permit monitorizarea agresorilor nu numai de către polițiști, dar și de către victime, pe baza unor dispozitive mobile pe care le primesc la instituirea ordinelor de protecție. Acestea le permit să știe în fiecare moment unde sunt partenerii abuzivi și să se îndepărteze la timp atunci când aceștia vor să intre în contact cu ele sau cu copiii.

Decăzuți din drepturile părintești

Experta în asistența femeilor abuzate susține că trebuie impuse niște limite. De pildă, dacă agresorii încalcă de trei ori ordinele de protecție, să fie decăzuți din drepturile părintești.

„Sunt soți sau concubini care au 4,5 sau chiar 6 ordine de protecție emise pe numele lor, unii chiar și mai multe. Sunt violenți cu partenerele lor, dar și cu copiii. Este clar că ei nu se vor schimba niciodată și atunci trebuie făcut ceva ca să ferim și copiii de violență și abuz psihic și emoțional. Soluția este să fie decăzuți din drepturile părintești la un anumit număr de ordine de protecție încălcate”, este de părere Mariana Robea.

Se impune totodată și crearea centrelor de asistență pentru agresori și obligarea acestora la psihoterapie.

„Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie prevede înființarea acestor centre, dar până acum nu s-au găsit fonduri pentru ca acest lucru să devină realitate. Cel puțin în sud-estul României aceste centre nu există”, explică Mariana Robea.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a precizat recent că, până la 1 septembrie 2023, au fost emise 8.629 de ordine de protecţie provizorii şi 7.814 de ordine de protecţie în România. Potrivit datelor oficiale, în fiecare zi au loc 160 de cazuri de violență domestică la nivelul țării. 

În perioada 2015-2021 au fost emise aproximativ 33.000 de ordine de protecție în România, iar 10.800 au fost încălcate, adică o treime. În baza unui proiect de lege propus de Guvern și adoptat recent de Senat, ordinele de protecție ar urma să fie valabile pe o perioadă de până la 12 luni, dublând durata acestor documente emise de polițiști și instanțele de judecată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite