Galaţi: Magazinele de parfumuri "la bidon" vând mărci celebre contrafăcute
0
Deoarece nu-şi permit originalele, gălăţenii preferă miresmele contrafăcute Primul magazin din Galaţi în care se vinde apă de toaletă purtând orice marcă celebră doreşte clientul s-a deschis în 2001. Afacerea s-a dovedit profitabilă astfel că, în prezent, aproape în toate cartierele se comercializează parfum „vărsat”.
Celebrele esenţe franţuzeşti cu nume sonore precum „Nina Ricci”, „Acqua di Gio”, „Prada” sau „Lacoste” au devenit accesibile şi gălăţenilor de rând.
Nu pentru că le-ar fi crescut lefurile la nivelul celor occidentale şi au ajuns să-şi permită parfumuri autentice, ale căror preţuri pot ajunge la 400 de lei sticluţa, ci întrucât pe piaţă se găsesc „copiile” lor, evident mult mai ieftine. Sunt acele parfumuri care se pot cumpăra şi „la litru”.
De zece ori mai ieftin
Unul dintre cele mai noi magazine de unde se poate cumpăra un „Bulgari” contrafăcut, dar de zece ori mai ieftin decât unul original, se află în Micro 19. Acolo, cumpărătorii găsesc toate mărcile cunoscute de parfum, iar preţul este universal: 4 lei zece mililitri.
Clienţii sunt întimpinaţi chiar cu o listă pe care sunt trecute toate produsele. După ce cumpărătorul îşi alege mireasma potrivită şi un recipient la gramajul dorit vânzătorul îi măsoară parfumul cu o seringă, în funcţie de cantitatea cerută. Mai mult, dacă se doreşte ca mirosul să fie mai persistent, clientul poate opta şi pentru un mililitru de esenţă de parfum cu aceeaşi „marcă”.
Asta înseamnă că pe lângă cei 4 lei pentru fiecare zece mililitri de parfum, mai plăteşte încă 3,5 lei pentru esenţă. La final, clientul este mulţumit. Pleacă acasă cu un „Armani” pe care a dat mai puţin de 50 de lei, adică de şapte ori mai ieftin decât dacă şi-ar fi cumpărat unul original, într-un recipient de 100 de mililitri.
Peste 50 de clienţi pe zi
Faptul că parfumurile pe care le folosesc nu sunt originale nu-i deranjează pe cumpărători, iar pe vânzători nici atât de vreme ce unul ne-a declarat nonşalant că produsele lor sunt importate, vrac, „de undeva” din Europa.
„Normal că nu sunt originale. La preţul asta! Dar se vând. Avem o medie de 50-60 de clienţi pe zi, însă pot ajunge şi la 85-100 de cumpărători, mai ales cu ocazia sărbătorilor”, susţine vânzătoarea chioşcului cu parfumuri din Micro 19.
Cumpărătorii pentru care calitatea produsului trebuie să fie pe măsura celebrei sale denumiri sunt mult mai puţini:
„Într-o săptămână, doar trei-patru clienţi cumpără parfumuri autentice”, afirmă Elena Dumitrache, comerciant într-un magazin de cosmetice veritabile.