„Dragoste cu de-a sila” între Casa Judeţeană de Pensii şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele patru cabinete ale Serviciului de expertiză medicală, care deservesc populaţia judeţului Galaţi, funcţionează în regim de provizorat şi fără autorizaţie sanitară, în câteva birouri ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În aprilie anul trecut, personalul acestor cabinete a fost somat, de către conducerea Spitalului de Urgenţă, să elibereze spaţiile din Ambulatoriul de specialitate a unităţii întrucât clădirea acestuia urma să intre în reparaţii.

Legea însă prevede că Serviciul de Expertiză trebuie să-şi desfăşoare activitatea în incinta sau în apropierea unui spital ori policlinică.
Cabinete mutate în birouri

De aceea, pentru că Spitalul de Urgenţă nu dispunea de spaţii libere pentru mutarea acestor cabinete, s-a recurs la o soluţie temporară: mutarea lor la DSP, instituţie situată la parterul acestuia.

La finele anului trecut, ambulatoriul renovat a fost inaugurat, dar Expertiza medicală a rămas tot la DSP, spre nemulţumirea directorului instituţiei.

„Zilnic, pe holurile Direcţiei îşi aşteaptă rândul la consultaţiile medicilor experţi zeci de persoane fiind astfel perturbată activitatea instituţiei. În plus, pacienţii au vandalizat grupurile sanitare, iar Casa de Pensii nu contribuie la plata utilităţilor pentru aceste cabinete pe care le are în subordine. Este o situaţie care nu poate continua!", susţine doctorul Valentin Boldea directorul DSP

Boldea a mai afirmat că medicilor experţi le-au fost oferite trei cabinete în ambulatoriul spitalului, dar că aceştia nu doresc să se mute întrucât au prea puţin spaţiu la dispoziţie.

„Dumnealor vor şapte cabinete, inclusiv pentru asistentele medicale, astfel încât să poată lucra numai în tură de dimineaţă", susţine directorul DSP.

Medicină şi multă birocraţie

În replică, Denis Aramă, directorul Casei Judeţene de Pensii şi alte Asigurări Sociale Galaţi, instituţie din structura căreia face parte Serviciul de expertiză medicală, susţine că solicitarea experţilor este absolut întemeiată.

„Cei patru medici consultă dimineaţa, iar după-amiaza întocmeasc rapoartele pentru acţiunea de revizuire a dosarelor, rapoarte care trebuie trimise la Bucureşti. Lucrând două în ture, ar trebui să vină la serviciu şi sâmbăta şi duminica pentru a întocmi rapoartele. Nici noi nu vrem dragoste cu de-a sila rămânând la DSP ! Credeţi-mă că am trimis nenumărate adrese şi memorii la Prefectură, Consiliul Judeţului şi Primărie, dar deocamdată fără niciun rezultat", afirmă directorul CJPAS.

În atribuţiile celor patru medici-experţi intră: emiterea deciziilor de pensionare de boală, stabilirea gradului de invaliditate, expertizarea invalizilor, expertizarea capacităţii de muncă a beneficiarilor Legii 416, emiterea de avize în cazul pensionarilor internaţi în azile de bătrâni, prelungirea concediilor medicale de peste 90 şi 183 de zile, precum şi acordarea drepturilor compensatorii în cazul accidentelor de muncă.

Patru cabinete pentru zeci de mii de gălăţeni

Medicii Serviciului de expertiză medicală asigură periodic consultaţiile pentru 11.000 de persoane. În 2011, numai pentru avizarea prelungirii concediilor medicale, în faţa comisiei s-au prezentat peste 80.000 de gălăţeni Având în vedere cât de importantă este activitatea acestora, dar şi faptul că trebuie să lucreze în cabinete situate în incinta unei unităţi sanitare mari, autorităţile au obligaţia să găsească o soluţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite