De Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, la Galaţi se lansează primul proiect de tip afterschool din România destinat exclusiv copiilor cu autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest afterschool este unic în România. Foto: Arhivă Adevărul
Acest afterschool este unic în România. Foto: Arhivă Adevărul

Afterschoolul va funcţiona într-un sediu al Asociaţiei de Sprijin pentru Părinţi şi Copii cu Autism, pus la dispozitie de un lanţ de farmacii din oraş, special pentru această activitate. De el vor beneficia pentru început 20 de copii.

Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism – APCA Galaţi inaugurează proiectul unic în ţară „Afterschool interactiv şi creativ pentru copiii SPECIALI”, desemnat câştigător la secţiunea „Inovaţie în educaţie”, pe platforma Teimplici.ro. 

Pentru implementarea acestuia, APCA Galaţi a primit o finanţare de 5.000 de euro din partea unui operator de telefonie mobilă, în cadrul competiţiei naţionale de proiecte derulate la sfârşitul anului 2014 pe platforma de responsabilitate socială a companiei, unde au fost înscrise 180 de proiecte din toate regiunile ţării.

Miercuri, 1 aprilie, de la ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, are loc conferinţa de lansare oficială, în prezenţa partenerilor, a colaboratorilor şi a reprezentanţilor instituţiilor de specialitate din domeniu. Echipa APCA va prezenta particularităţile acestui proiect inovativ şi va oferi o descriere a activităţilor programate pentru implementarea lui pe termen mediu şi lung.

Joi, 2 aprilie, ora 12.00, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, la cel de-al doilea sediu al asociaţiei (B-dul Traian Vuia nr. 21), APCA va deschide festiv  cursurile din cadrul proiectului. La noul sediu, inaugurat, de altfel, tot cu această ocazie, vor fi prezenţi părinţi, copii şi parteneri ai asociaţiei.

Model inovativ, bazat pe tehnologie modernă

Astfel, din aprilie 2015, 20 de copii din APCA Galaţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor frecventa zilnic, după cursurile din învăţământul de masă sau din cel special, programul de tip afterschool. Sub supervizarea unui specialist în terapia ABA, membrii echipei de proiect au lucrat la crearea unui sistem de predare-învăţare, interactiv şi creativ, adaptat specificului copiilor cu autism, cu ajutorul principiilor terapiei comportamentale aplicate (terapia ABA). Totodată, planificarea pentru fiecare oră de curs urmăreşte programa şcolară elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, astfel încât copiii să îşi fixeze, prin repetiţie şi predare adaptată nevoilor lor, noţiunile greu de asimilat în mod normal la clasă. Orele sunt predate în scop terapeutic de către un psihopedagog şi sunt organizate pe grupe de maxim 4 copii, pentru eficienţa intervenţiei. Beneficiarii au fost selectaţi pe baza unor testări specifice, iar progresele lor vor fi evaluate constant de un coordonator de programe în recuperarea copiilor cu autism.

În plus, bilunar, copiii vor participa la ateliere creative, coordonate de un artist hand-made, prin care vor fi ajutaţi să îşi dezvolte mai rapid motricitatea, interacţiunea socială, simţurile, cogniţia şi limbajul. Obiectele astfel confecţionate vor putea fi cumpărate sau văzute de eventuali donatori şi sponsori, prin intermediul unui magazin online deschis pe site-ul asociaţiei, autism-apca.ro, astfel încât aceste fonduri să susţină, pe termen mediu şi lung, dezvoltarea asociaţiei.

Activităţile interactive sunt organizate cu ajutorul tehnologiei moderne (tablă interactivă şi softuri educaţionale), toate materialele fiind achiziţionate special pentru derularea acestui proiect. De altfel, sistemul de predare-învăţare inovativ, adaptat copiilor cu TSA, ar putea fi luat ca model de bună practică în direcţiile viitoare de acţiune, pentru integrarea acestor copii în sistemul de învătământ sau în activităţile altor organizaţii din domeniu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite