Cum să mâncăm de Paşte pentru a nu ajunge la spital din cauza exceselor. Medic: „Cel mult două ouă pe zi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: shutterstock
sursa: shutterstock

Ouăle, cozonacii, drobul şi carnea de miel, pot provoca anumite neplăceri dacă sunt consumate în exces sau haotic. Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, ne sfătuieşte cum să combinăm alimentele, ce trebuie evitat pentru a nu face excese şi a ajunge la spital.

Deşi după Post vine „marea dezlegare” la ouă, carne, cozonaci, pască şi drob, medicii recomandă să nu facem excese alimentare, iar mesele să fie la o diferenţă de cel puţin cinci ore pentru ca organismul să digere mai uşor şi să se adapteze. 

De asemenea, este bine ca salata verde, ceapa, usturoiul verde, ridichile şi alte legume, zarzavaturi si verdeturi să lipsească de pe masă. Şi mişcarea este extrem de importantă în perioada cu mese îmbelşugate. 

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, este de părere că masa tradiţională de Paşte nu reprezintă o problemă. Însă, modul în care alegem să consumăm şi să asociem alimentele ne cauzează probleme. Este bine să nu consumăm mai mult de două ouă pe zi, iar friptura să o asezonăm întotdeauna cu salată şi diverse verdeţuri.

 „Ce duce la probleme digestive în această perioadă o reprezintă adesea consumul excesiv de ouă (nu mai mult de 2 pe zi), consumul de carne mult peste media normală şi aşezonarea cu produse cu conţinut de carbohidraţi ridicat (cozonac, pască). Oul este un aliment aşa cum l-am mai numit şi în alte intervenţii <complet>, consumat cu moderaţie, ne dă vitaminele, mineralele şi toate celelalte principii nutritive necesare organismului. Un alt aspect important îl reprezintă consumul excesiv de alcool. Asta face ca sistemul digestiv, şi în principal ficatul şi pancreasul, să fie depăşite de situaţie. Practic, consumăm mai mult decât pot organele noastre să metabolizeze”, susţine medicul Alexandru Nechifor.

nechifor

Sursa: C.Mazilu

Dr. Nechifor spune că trebuie să înţelegem că Paştele durează trei zile şi că după sărbatorile Pascale există viaţă. Aşadar, trebuie să fie atenţi în special la cantitatea pe care o consumăm. 

„Să încercăm să consumăm mai puţin decât de obicei, să încercăm să reducem numărul de mese cu care eram obişnuiţi în perioada de post, să încercăm să reducem măcar două mese pe zi. Ar fi mult mai uşor pentru organism să se adapteze la această modificare bruscă de dietă. Mesele cu diferenţa între ele de câteva ore generoase, 5-6 ore cel puţin, ar ajuta organismul să digere mai uşor, să se adapteze”, explică specialistul.

Medic: Nu există alimente interzise

Medicul subliniază faptul că nu există alimente interzise, iar importantă este cantitatea şi calitatea. De asemenea, mişcarea este foarte importantă în această perioadă în care suntem tentaţi să consumăm mai multe alimente.

„Mişcarea în sine, în funcţie de antrenamentul pe care îl avem fiecare, trebuie să fie uşor mai accelerată decât de obicei. Dacă facem, de regulă, o jumătate de oră de mişcare, acum ar fi bine să facem o oră, de preferat în aer liber. De asemenea, hidratarea este esenţială. Putem consuma în general apă, ceai, sau produse care să nu conţină prea mult zahăr”, recomandă medicul. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite