Cum au cucerit două actriţe din Israel inimile celor mai mici iubitori de teatru. „Spectacolul nostru este universal, orice copil din lume îl poate înţelege”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două tinere actriţe din Israel au făcut senzaţie la Galaţi în rândul copilaşilor de 1 - 3 ani. Într-un spectacol plin de culoare şi veselie, acestea au demonstrat că teatrul este universal şi nu ţine cont de vârstă şi nici de naţionalitate.

Genia Snop şi Smadar Harpak au creat la Galaţi o experienţă teatrală unică pentru copii. Sosite din Tel-Aviv, Israel, acestea au povestit pentru cotidianul „Adevărul” despre munca din spatele „Teatrului mărunţel”.

„Am început să lucrăm la acest spectacol în urmă cu patru ani când am realizat că nu există spectacole pentru copiii mai mici de trei ani. Atunci, directorul artistic al Teatrului «Orna Porat» a mers la un festival din Germania şi a văzut acolo un grup care avea un spectacol special pentru copiii mici şi aşa i-a venit această idee. Când s-a întors ne-a spus că va fi primul care va face asta în Israel. Pregătirile au durat aproximativ şapte luni şi la început a trebuit să aflăm cum să facem spectacole de teatru pentru copiii atât de mici, ce anume ne trebuie şi cât ar trebui să dureze o astfel de piesă”, ne-a spus Genia Snop, actriţă.

La începutul spectacolului, două fete care se întâlnesc pentru prima dată, încearcă să se înţeleagă şi să se apropie una de alta. Totul duce însă la un joc, iar jocul lor deschide micuţilor spectatori o poartă către minunata lume imaginară şi plină de culoare.


FOTO Oana Cernat

image

„Nu avem text pentru că publicul nostru e mic şi a trebuit să venim cu idei ce ţin de vizualizare, precum umbrele - acesta fiind practic un limbaj universal de comunicare cu publicul nostru. Am lucrat cu specialişti în dezvoltarea mentală a copiilor şi am făcut o muncă serioasă de cercetare. Am testat diverse mişcări şi tipuri de muzică în faţa a câte patru copii pentru a vedea ce anume le atrage atenţia, ce anume le place. Spectacolul nostru este universal, orice copil din lume îl poate înţelege. Spectacolul e plin de culoare, cu flori, soare şi umbre. De asemenea, sunt numeroase sunete create special şi care se combină cu toate aceste elemente pentru că repetiţia este ceva de care copiii au nevoie pentru a învăţa anumite lucruri. Este un nou gen de teatru, sunt puţine trupe în lume care fac astfel de spectacole”, ne-a precizat Genia Snop, actriţă la Teatrul „Orna Porat” din Israel.


FOTO Oana Cernat

image

Orna Porat, cea care a dat numele teatrului pentru copii şi tineret din Tel-Aviv, Israel, a fost o actriţă de origine germană, care s-a născut pe 6 iunie 1924. Pe când aceasta avea doar 17 ani, s-a decis să vină în Israel, unde a învăţat dramaturgie şi mai târziu a făcut primul teatru pentru cei mici. În prezent, această instituţie de cultură este una dintre cele mai mari din ţară.

Cum au cucerit două actriţe din Israel inimile celor mai mici iubitori de teatru. „Spectacolul nostru este universal, orice copil din lume îl poate înţelege”

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite