Cum alegem ştergătoarele de parbriz potrivite pentru maşină. Semnele defectării lor şi cum le folosim corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştergătoarele de parbriz au un rol esenţial pentru siguranţa participanţilor la trafic, de acestea depinzând gradul de vizibilitate al şoferului la volan, ce poate face de multe ori diferenţa dintre viaţă sau moarte în condiţii meteo dificile, cum ar fi ploi torenţiale sau viscol.

De calitatea şi alegerea corectă a ştergătoarelor de parbriz depinde vizibilitatea pe care şoferul o va avea în trafic. Acest lucru îl va influenţa nu numai pe conducătorul auto, ci şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

”Când alegem ştergătoarele pentru parbriz, este bine să ţinem cont de calitatea acestora, de sistemul de prindere şi de specificaţiile producătorului. Există mai multe tipuri de ştergătoare, de tip baionetă, cu adaptor sau universale. Preţurile variază în funcţie de producător şi de calitatea materialului utilizat. Montarea ştergătoarelor este o operaţiune simplă, care se poate efectua de către orice posesor de autovehicul”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Pentru a face o scurtă comparaţie calitate-durabilitate, ştergătoarele realizate din cauciuc sunt mai eficiente decât cele din silicon, însă acestea din urmă sunt mai durabile.

Principalele cauze ale defectării ştergătoarelor

Pentru a atinge uniform parbrizul, lamelele ştergătoarelor trebuie să fie corect asamblate şi să-l atingă la un anumit unghi pentru a funcţiona aşa cum trebuie.

”Dacă braţul ştergătorului este chiar şi puţin deformat, acest lucru poate afecta contactul lamelei cu parbrizul, ceea ce conduce la apariţia unor zgomote neobişnuite, de regulă scârţieturi. Dacă nu mai aveţi vizibilitate pe timp de ploaie sau constataţi că ştergătoarele lasă dungi pe parbriz, este evident că acestea trebuie înlocuite. Dacă auziţi un scârţâit la folosirea ştergătoarelor, mai ales când plouă, acest lucru se  datorează cauciucului uzat”, detaliază Florin Marin Bogdan. 

Zgomotele produse de ştergătoarele uzate sau defecte pot ajunge să vă distragă atenţia de la condus, ceea ce vă poate pune viaţa în pericol, şi pot deranja chiar şi pietonii, dacă  sunt foarte puternice. Există însă şi varianta ca pe lamelele ştergătoarelor să se fi acumulat murdărie, fiind recomandat să le curăţaţi periodic, pentru că există şi riscul ca mizeria de sub lamele să vă zgârâie parbrizul, ceea ce nu e de dorit.

Dacă însă lamelele ştergătoarelor s-au crăpat (de la folosirea îndelungată, expunerea la soare sau îngheţ), acestea vor începe, de asemenea, să scârţâie. Şi lichidul de parbriz pe care îl folosiţi este important în această ecuaţie, pentru că dacă are o calitate scăzută, va deteriora lamelele ştergătoarelor mult mai repede, amplificând apoi scârţâieturile produse de acestea.

Cum folosim corect ştergătoarele   

Chiar dacă sunt de calitate, durata de viaţă a ştergătoarelor nu depăşeşte un an sau doi. Pentru a le prelungi perioada de exploatare cât mai mult, trebuie să le folosim doar când este necesar. ”Dacă observaţi că parbrizul este pătat şi nu reuşiţi să îl curăţaţi folosind şertgătoarele, este recomandat să nu insistaţi. Cel mai bine este să curăţaţi murdăria cu o lavetă sau racletă după ce aţi udat zona cu apă, mai ales dacă vorbim despre dejecţii provenite de la păsări. Acestea se întăresc rapid şi dacă folosiţi ştergătoarele, există riscul să deterioraţi rapid lamelele”, punctează Florin Marin Bogdan.

Cea mai eficientă modalitate de curăţare a ştergătoarelor este cu o lavetă înmuiată într-o soluţie de curăţat cu alcool. Pe timpul anotimpului rece, este recomandat să ridicaţi ştergătoarele noaptea. În acest fel, le veţi proteja de gheaţa şi zăpada care se depun pe lamele, deteriorându-le mult mai repede.

Recomandat este ca ori de câte ori folosiţi maşina, să ştergeţi lamelele ştergătoarelor şi să menţineţi parbrizul curat pentru a avea vizibilitate maximă. Pentru a prelungi durata de viaţă a ştergătoarelor, puteţi cumpăra de la magazinele de profil substanţe speciale pentru lubrefierea cauciucului.   

Iarna, nu porniţi niciodată ştergătoarele când parbrizul este îngheţat, pentru că puteţi avea surpriza ca lamelele să se fi lipit de acesta şi se poate defecta motoraşul care le acţionează prin suprasolicitare. Întotdeuna curăţaţi gheaţa şi zăpada de pe parbriz după ce aţi ridicat ştergătoarele şi abia apoi le puteţi folosi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite