Cum a ajuns oraşul Galaţi să reprezinte România în Italia, într-o tentativă de integrare a comunităţilor de imigranţi
0Un artist fotograf originar din Galaţi, dar stabilit de mai mulţi ani în Italia, a încercat să le arate italienilor şi reprezentanţilor altor comunităţi de imigranţi din Peninsulă ce înseamnă, de fapt, România şi românii. Imaginile cu Dunărea, Galaţiul şi gălăţenii au impresionat şi au stârnit o furtună de întrebări.
Fără îndoială, una dintre cele mai frecvent întâlnite întrebări, din ultimii ani, legate de promovarea ţării noastre, a fost „Cu ce se poate lăuda mai bine România în faţa străinilor?”.
Chiar dacă încă n-a fost găsit un răspuns unanim acceptat, se vede treaba că „viaţa bate filmul” şi la acest capitol, căci România este promovată deseori prin intermediul unor lucruri care, cel puţin în teorie, nu intră într-un ipotetic top 10 al minunilor acestor locuri.
Un astfel de exemplu l-a adus în faţa lumii artistul fotograf Mircea Chiriac (42 ani), gălăţean stabilit de câţiva ani în Italia, care a fost, preţ de o zi, ambasadorul cultural al României în Peninsulă, într-un proiect de voluntariat privind integrarea minorităţilor naţionale.
Pentru a le arăta strănilor ce înseamnă România, gălăţeanul a prezentat italienilor un videomontaj de 18 minute, intitulat „Galati - confine dell Europa” (Galaţi – frontiera Europei) ), în care sunt arătate cele mai importante obiective turistice de la Galaţi, dar şi instantanee care arată viaţa de zi cu zi a gălăţenilor.
Prezentarea a fost găzduită de Palazzo Municipale di Gazola (Piacenza) şi a fost organizată cu colaborare cu clubului foto „Scorribande”, condus de profesorul de artă fotografică Massimo Bersani.
Cum spuneam, acţiunea face parte dintr-o serie de evenimente culturale prin care locuitorii de toate naţionalităţile din Italia încearcă să se cunoască mai bine, să înţeleagă cultura celorlalţi, pentru a putea să se integreze mai uşor. De altfel, evenimente similare au fost organizate şi de alte minorităţi din Italia.
Imagine de la evenimentul din Italia. FOTO colecţia personală a lui Mircea Chiriac
Colajul prezentat a fost realizat din câteva sute de fotografii mai noi sau mai vechi, dar foarte spectaculoase, cu Galaţiul şi (evident) Dunărea. Imaginile au rulat timp de 18 minute în faţa publicului prezent la eveniment, răstimp în care artistul a încercat să explice semnificaţia lor. De altfel, după încheierea proiecţiilor întrebările despre Galaţi şi România au curs cu duiumul, toţi dorind să afle detalii despre locurile minunate văzute în videomontaj.
„Mă simt minunat că v-am trezit interesul şi mă simt mândru că vă place ceea ce v-am arătat”, a declarat artistul în faţa audienţei.
La emoţia momentului a contributi, fără îndoială, şi coloana sonoră aleasă de Mircea Chiriac, respectiv celebrul vals „Dunărea albastră”, de Johann Strauss.
Mircea Chiriac. FOTO colecţia personală.
Mircea Chiriac este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Galaţi, clasa Nicolae Sburlan, în anul 2008. Artistul nu este la prima întâlnire cu publicul. Înainte de a se stabili în Italia, a organizat mai multe expoziţii de fotografie în România, la Galaţi, Târgu Jiu şi Bucureşti.