Copiii - cele mai noi victime ale înşelătoriilor prin Metoda „Accidentul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi minori în vârstă de 12 şi 14 ani au fost păcăliţi să dea din casă bani sau bijuterii pentru ca părinţii lor să nu fie arestaţi.

Nu mai există frică de lege! Aceasta este concluzia procurorilor gălăţeni care instrumentează cele mai noi şi periculoase infracţiuni săvârşite prin metoda „accidentul”. Vorbim despre doi bărbaţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă, care au regizat până în cele mai mici detalii cum să intre în posesia unor sume exorbitante de bani. Şi nu le-a fost deloc greu. În plasa acestora au picat 16 gălăţeni, dintre care şi doi minori. Speriaţi că părinţii lor vor ajunge după gratii, copiii au căutat în casă bani şi bijuterii şi apoi s-au grăbit să le dea unor necunoscuţi. 

Răzvan Şerban şi Dănuţ Dumitru au reuşit ca din spatele gratiilor să bage spaima în 16 gălăţeni. În complicitate cu rudele şi prietenii lor aflaţi în libertate, cei doi bărbaţi au reuşit să obţină de la cei care le-au căzut în plasă, aproximativ 190.000 de lei, peste 20.000 de euro şi peste 13.000 de dolari. 

„În această cauză se reţine că în perioada septembrie 2014 - martie 2015, inculpaţii Şerban Răzvan şi Dumitru Dănuţ, deţinuţi în Penitenciarul Galaţi în stare de deţinere şi având asigurat ajutorul material şi moral al altor 8 inculpaţi, au indus în eroare 16 părţi vătămate de pe raza judeţului Galaţi, prin metoda „accidentul”, prin sunarea acestora, le prezentau situaţia că au comis un accident de circulaţie grav, soldat cu rănirea unui minor şi pentru rezolvarea problemelor legate de spitalizarea urgentă a acestuia, de angajare a unor avocaţi, pretindeau diverse sume de bani”, a declarat prim-procuror Liliana Istrate, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Mai grav este faptul că de această dată, între cele 16 victime se află şi doi minori în vârstă de 12 şi 14 ani, care au răspuns la telefon şi au fost înştiinţaţi că părinţii se află într-o situaţie dificilă şi trebuie să caute şi să dea din casă diferite valori, precum bani sau bijuterii pentru ca părinţii lor să nu fie arestaţi. 

„Copilul de 14 ani a dat bani şi bijuterii din aur în valoare de 1.100 de lei, iar minorul de 12 ani a dus 1.600 euro şi bijuterii de aur. Toate aceste scenarii au fost puse la cale în cadrul celulei Penitenciarului Galaţi de către inculpaţii care erau şi colegi de celulă, cei care aveau calitatea de „trăgători”. Numărul acestor infracţiuni nu a scăzut, dimpotrivă, de pe interceptări rezultă că s-au comis fapte şi pe teritoriul altor oraşe din ţară, de către cei de aici. Se fac cercetări şi în judeţul Constanţa, Prahova”, a declarat prim-procuror Liliana Istrate, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Deţinuţilor nu le-a fost deloc greu să facă rost de bani. Pentru a obţine credibilitate, aceştia s-au folosit de numele unor avocaţi şi comisari de poliţie renumiţi în Galaţi.

„Faptul că se folosesc de numele meu, nici nu ştiu dacă trebuie să îmi fie ruşine sau să mă flateze. Cred că nu e cazul niciuna, nici alta. Din punctul meu de vedere, ce a determinat săvârşirea faptelor este reaua credinţă a făptuitorilor, dar şi naivitatea, ignoranţa victimelor. Acum că s-au folosit de numele meu poate este explicabil datorită vechimii, notorietăţii. Poate chestiunea asta atârnă. Cei din penitenciare au telefoane care nu ar trebui să fie asupra lor, dar asemenea fapte pot fi săvârşite şi în libertate. Unii sunt chiar cinici. Am avut cauze pe care le-am apărat şi care în mod repetat, de două, trei ori la rând au continuat să plătească taxe de premiere şi sume de bani pe escrocherii. 

Puteam fi victimă. În urmă cu câteva luni, mama mea a fost sunată de cineva care a spus că este avocatul Potrivitu şi că fiul eu, adică eu însumi, am avut un accident. Probabil că nu ştia cu cine vorbeşte, dar vă daţi seama de reacţia mamei mele care cunoştea situaţia. Evident, m-am amuzat, ce inconştienţi sunt, ce tupeu au!”, a declarat avocatul Gigel Potrivitu.

Toate aceste fapte săvârşite din spatele gratiilor au fost probate mai ales prin procesele verbale de interceptare care s-au efectuat asupra telefoanelor pe care deţinuţii le-au utilizat în permanenţă şi sunt situaţiile extrem de clar dovedite, cu participaţia fiecăruia dintre inculpaţi la comiterea infracţiunilor. 

„Aceştia foloseau persoane de legătură care se prezentau la adresele victimelor, ridicau sumele de bani, după care aceste sume era predate unor alte persoane din anturajul inculpaţilor, din familia inculpaţilor sau cunoştinţe ale acestora. Se află şi două femei printre inculpaţi. Banii erau apoi fie introduşi în conturi aparţinând inculpaţilor, fie pentru folosul personal, fie pentru cumpărarea altor telefoane sau cartele telefonice”, a declarat a declarat prim-procuror Liliana Istrate, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Tot în acest dosar, Florin Palade, de 28 de ani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta obţinuse 2.500 de lei de la o gălăţeancă în vârstă de 40 de ani, ce fusese păcălită că soţul ei nu va supravieţui unui accident rutier. Tânărul este cercetat pentru alte şase infracţiuni similare. 

„Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Galaţi, tânărul se afla sub control judiciar. Sub acest control judiciar, în luna martie 2015 a mers de două ori la o parte vătămată pentru a ridica sumele de bani pe care i le-a indicat inculpatul Şerban Răzvan. Partea vătămată respectivă avea o problemă medicală, se deplasa mai greu, i-a indicat inculpatului de unde să ridice sumele de bani şi acesta nu a avut nicio problemă de a merge şi de a lua banii din şifonier. 

Este îngrijorător faptul că după atâta perioadă de timp, în ciuda măsurilor dispuse, aceşti inculpaţi nu se opresc din săvârşirea de infracţiuni. Nici cetăţenii nu au înţeles această situaţie de a nu mai cădea atât de uşor în plasa unor infractori. Trebuie să înţeleagă că o problemă juridică nu se rezolvă prin luarea banilor din casă, în sume atât de mari şi a le da unor necunoscuţi. Trebuie vorbit cu copiii, ei pot fi în pericol în orice moment în condiţiile în care iau o sumă mare de bani şi se duc într-un loc de întâlnire stabilit de o persoană necunoscută. Este extrem de periculos şi lumea trebuie să înţeleagă să nu mai dea bani, să nu mai discute pe tema unor bani cu persoane pe care nu le cunosc. Să ia legătura cu membrii familiei, chiar dacă sunt sub imperioul unui şoc emoţional. Este vorba despre propriul copil care plânge la telefon, asta este metoda cea mai des întâlnită. Au o regie bine pusă la punct, plângând, cu voce slabă, tremurândă şi îi spune părintelui ce a păţit, cum a putut să lovească aproape mortal un copil cu maşina. Este incredibil cât de repede părintele intră în această stare de teamă, de şoc, sunt dispuşi să dea orice, numai să îşi salveze copilul în această modalitate”, a declarat prim-procuror Liliana Istrate, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Poliţiştii au reţinut şase persoane bănuite în cauză, prezentându-le ulterior instanţei de judecată, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Faţă de alte cinci persoane, magistraţii au luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite