Cercetătorul român angajat să măsoare poluarea în toată Europa. Foloseşte lumina pentru găsirea substanţelor nocive
0Daniel-Eduard Constantin (32 de ani) este cercetător la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi a stabilit mai multe premiere. Tânărul a creat un sistem de senzori prin care a evaluat cu o precizie foarte mare zonele poluate din Europa. Cu o bursă de doctorat din partea UE, el a fost a angajat de Agenţia Spaţială Europeană pentru a măsura poluarea in diverse zone de pe continentul european.
Pasiunea pentru mediu a lui Daniel-Eduard Constantin a început în liceu, când a început să fie atras de natură, iar în clasa a XII-a, a simţit că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze în viaţă. A fost un student atipic în cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, fiindcă a intrat rapid în cercetare şi a început să scrie articole ştiinţifice.
Obţinea puţini bani ca bursă, dar pe toţi i-a folosit pentru a merge la diverse simpozioane de profil. Tânărul, acum în vârstă de 32 de ani, este în prezent cercetător în cadrul aceleiaşi facultăţi, fiind cel mai tânăr director de proiect din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“, după ce a obţinut unul dintre cele mai bune punctaje la nivel naţional. Concurenţa a fost acerbă, au fost propuse peste 2.000 de proiecte, iar ideea cu care a venit Daniel a obţinut un punctaj care l-a clasat în top cinci.
A creat drone pentru transportul aparaturii
Proiectul câştigător, denumit generic „Dedicat-DOAS“, are la bază dezvoltarea tehnicii DOAS (Spectroscopia Optică de Absorbţie Diferenţială), care foloseşte lumina pentru determinarea poluanţilor din atmosferă. „Cercetarea pe care o facem noi în cadrul proiectului, care se derulează de aproape un an, şi rezultatele obţinute au fost recunoscute atât naţional, cât şi internaţional, prin publicaţii ştiinţifice de profil“, ne explică cercetătorul.
Daniel a urmărit prin acest proiect determinarea calităţii aerului, dar şi comparaţii cu informaţiile obţinute de sateliţii care gravitează pe orbita Pământului. Sateliţii oferă o imagine de ansamblu asupra poluării pe Glob, de ordinul a zeci de kilometri pătraţi, în timp ce tehnica pusă în practică de Daniel oferă o privire în detaliu a poluării, de ordinul a sute de metri pătraţi şi chiar zeci de metri pătraţi. Se face apoi o comparaţie a observaţiilor din spaţiu cu datele obţinute de Daniel prin sistemele sale şi se obţine astfel o validare a datelor oferite de sateliţi.
Daniel îşi pregăteşte una dintre drone de zbor FOTO Daniel-Eduard Constantin
Munca lui Daniel a ajuns repede în atenţia Agenţiei Spaţiale Europene. Daniel a colaborat şi cu Institutul de Aeronomie din Bruxelles (aeronomia este ştiinţa care se ocupă cu studiul fenomenelor atmosferei înalte, unde sunt importante disociaţia şi ionizarea).
„Ei au avut ideea de a dezvolta un instrument la sol asemănător sateliţilor, iar noi, la Universitate, desfăşuram activităţi de cercetare privind dezvoltarea unor drone. Vreau să mulţumesc pe această cale doamnei profesor doctor Mirela Voiculescu şi domnului profesor doctor inginer Lucian Georgescu, foşti îndrumători în perioada studiilor doctorale, în prezent colaboratori de bază în activitatea de cercetare. Când cei de la Agenţia Spaţială Europeană au aflat că am creat drone care pot transporta până la două kilograme de aparatură, au fost foarte interesaţi“, ne povesteşte tânărul cum a început totul acum patru ani.
Timp de opt luni a lucrat la proiect în Bruxelles, beneficiind şi de o bursă din partea Uniunii Europene ca doctorand. Munca lui Daniel a ajuns acum parte dintr-un proiect mai complex al Agenţiei Spaţiale Europene şi este folosit în prezent pentru a face măsurători ale poluării în Europa.
Poluarea din România, la nivelul Antarcticii
Pentru a obţine toate informaţiile necesare estimării poluării de la sol, Daniel se foloseşte de un instrument numit spectrofotometru, ce poate fi montat la bordul unui automobil, avion, motodeltaplan sau dronă. Cea mai sigură modalitate de folosire a spectrofotometrului este montarea pe un avion uşor, deoarece în cazul unei drone există posibilitatea ca aceasta să fie scăpată de sub control din cauza curenţilor de aer, a interferenţelor sau pierderii semnalului, şi poate să aibă loc un accident. În plus, zborul cu dronele în oraşe este interzis.
Un aparat de zbor folosit pentru transportul spectrofotometrului FOTO Daniel-Eduard Constantin
Se poate realiza astfel o hartă a poluării oraşului, oferind autorităţilor informaţii importante despre zonele cele mai poluate şi principalii poluatori.
„Am făcut o astfel de analiză în zona Galaţi-Brăila, iar concluzia este că Galaţiul nu este atât de poluat pe cât se spune. Ca poluare, România este comparabilă cu Antarctica, privită din spaţiu. Explicaţia este că bună parte din industria din România s-a dus, iar la Galaţi, ca factori de poluare, mai există doar combinatul siderurgic, care funcţionează acum la o capacitate mult redusă, la care se adaugă doar transportul“, vine precizarea surprinzătoare a lui Daniel, bazată pe informaţiile oferite de spectrofotometru.
Paris, Amsterdam şi Bruxelles, în topul poluării
O altă premieră europeană a proiectului pe care l-a derulat tânărul cercetător a fost realizarea celor mai lungi măsurători din Europa ce vizează poluarea. Practic, Daniel a realizat ceea ce alţi cercetători din Europa nici măcar nu şi-au propus: o evaluare reală a poluării în întreaga Europă, proiectul fiind finanţat în prezent de Guvernul României.
Unul dintre aparatele de evaluare a poluării folosit de cercetător FOTO Daniel-Eduard Constantin
A plecat din Galaţi, ajungând la Porto, în Portugalia, apoi în Franţa, prin Paris, şi întorcându-se prin Italia, pe la Milano. În total, a parcurs 8.000 de kilometri pentru a determina poluarea, cu o medie de 800 de kilometri pe zi, în special în marile aglomerări urbane ale Europei (Amsterdam, Bruxelles, Paris, Madrid, Porto, Milano). Daniel ne-a dezvăluit că informaţiile obţinute de aparatura de determinare a poluării arată că Parisul este de departe unul dintre cele mai poluate oraşe de pe bătrânul continent, alături de Amsterdam şi Bruxelles. ;
O nouă colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană
Următorul pas pentru Daniel-Eduard Constantin va fi identificarea unui aparat de zbor sigur care să transporte aparatura şi dezvoltarea unui nou instrument de analiză a poluării cu senzori mai buni decât cei care sunt folosiţi până acum, iniţiativa fiind finanţată de Guvernul României.
De ideea care stă la baza acestui nou proiect, finalizat deja în proporţie de 50%, va beneficia întreaga comunitate internaţională. Este un proiect unic în Europa din perspectiva analizei poluării, iar închiderea lui, în octombrie 2017, va marca practic intrarea într-o nouă eră în ceea ce priveşte aparatura de măsurare a factorilor poluatori.
Cercetătorul gălăţean va lucra cu Agenţia Spaţială Europeană la un nou proiect, ce vizează lansarea unui satelit pe orbită, pe care vor fi montate cele mai noi instrumente de măsurare a poluării. Cel mai probabil, asta se va întâmpla la finele lui 2017. Daniel va crea practic un nou instrument de măsurare şi evaluare a poluării, mult mai performant decât orice a apărut până acum la nivel european în domeniu.