Cât de mult contribuie socializarea virtuală la adâncirea depresiei în iubire. „Nesincronizarea în cuplu apare şi datorită canalelor de comunicare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii preferă să rămână ancoraţi într-o relaţie, chiar dacă aceasta nu mai merge Foto: www.nbcnews.com
Tinerii preferă să rămână ancoraţi într-o relaţie, chiar dacă aceasta nu mai merge Foto: www.nbcnews.com

Foarte mulţi tineri nu reuşesc să depăşească momentul despărţirii de partener şi ajung în situaţia extremă de a încerca să se sinucidă sau să ia viaţa celui sau celei cu care au o relaţie. Obişnuinţa emoţională, lipsa de experienţă într-o relaţie şi autoprogramările mentale sunt printre cele mai importante cauze ale depresiei.

În pragul sărbătorilor, persoanele singure simt acut lipsa unui partener sau unui grup, cu care măcar să socializeze. Culmea, pe vremea comuniştilor nu existau prea multe depresii. „Atunci nu exista Internet, dar aveam hora satului, deci o modalitate facilă de socializare“, arată experţii.

”Sunt situaţii în care seminţele depresiei sunt instalate încă din copilărie. Dacă mama sau bunica a fost depresivă, nepoata are mari şanse să fie depresivă”, explică psihologul Stelian Chivu.

De amintit este că reţelele de socializare accentuează starea de depresie, pentru că sunt forme virtuale de comunicare. În schimb, comunicarea directă este extrem de eficientă pentru învingerea depresiei. Acum, individul, în dorinţa de a se face plăcut, îşi truchează de multe ori poza de profil, persoana cu care corespondează face la fel, iar când se întâlnesc, ambii au un şoc.

”Dacă este prima dată, este în regulă. Dacă este la a doua, a treia încercare, deja este un element care contribuie la adâncirea depresiei”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Viaţa ca o telenovelă

În prezent, depresia este susţinută şi de tot soiul de factori exteriori. Deşi poate părea amuzant, împătimiţii de telenovele au tendinţa să intre în depresie, dacă lucrurile nu iau turnura pe care o vor în viaţa reală, tocmai pentru că trăiesc într-o lume a viselor.

Consumul de ţigări, alcool şi droguri îi fac, de asemenea, pe mulţi tineri să trăiască într-o zonă a imaginarului.

În urmă cu 30 de ani lucrurile erau clare, în sensul că bărbatul era capul familiei, iar femeia se ocupa de casă şi copii. Acum lucrurile s-au schimbat radical pentru că femeia are mult mai multe responsabilităţi, mai spun experţii.

”Nesincronizarea în cuplu apare şi datorită canalelor de comunicare. Dacă el are o fantezie amoroasă, iar dacă vede pe nu ştiu câte canale femei într-un anume fel, va dori ca şi soţia sau partenera lui să arate la fel. Dacă nu se întâmplă asta, apar problemele. Ea îl vede pe el cu burtă şi îşi doreşte bărbatul zvelt pe care îl cunoscuse cu ani în urmă. De aici până la discuţii nu mai e decât un pas”, explică psihologul Stelian Chivu.

Trăim din amintiri

Orice cuplu trăieşte o perioadă foarte bună la început, iar apoi intervine plafonarea. Dacă nu apare un ţel comun, cum ar fi un copil, cumpărarea unei case, o afacere sau o evoluţie spirituală, lucrurile încep să o ia serios la vale.

O dovadă în acest sens este că foarte multe cupluri ajung la divorţ în ultima perioadă. Întotdeuna, unul dintre parteneri va fi mult mai deprimat decât celălalt. Şi asta pentru că rămâne ancorat în mângâierile fizice ale celeilalte persoane.

”Ea îi gătea, el o plimba seara. Vorbim de anumite obişnuinţe, ritualuri, care au devenit reflexe. Am avut o pacientă care nu pleca de la serviciu pentru că îşi aştepta soţul ca să o ducă acasă. Soţul ei murise. Crunt!”, afirmă psihologul Stelian Chivu.

O altă cauză a depresiei este obişnuinţa emoţională. Partenerii se întâlneau de sărbători cu prietenii, cu familia. Chiar dacă uneori se mai certau, intervenea de regulă împăcarea. După ce nu se mai întâmplă acest lucru, se crează terenul favorabil pentru instalarea depresiei.

Şi casa în care cei doi au locuit împreună îi aduce aminte de persoana care a plecat, de la poze şi până la mobila pe care au cumpărat-o împreună. Aşa se ajunge ca unul dintre parteneri  să sufere cu anii după o despărţire.

Cum scăpăm de depresie

Soluţiile pentru a ieşi mai repede din depresie pot fi considerate radicale, dar sunt eficiente. În primul rând, persoana în cauză trebuie să îşi schimbe jobul, dacă poate, în situaţia în care serviciul îi aduce aminte de fostul partener şi dacă au colegi, care sunt şi prieteni comuni.

Nu de alta, dar randamentul la muncă va scădea foarte mult din cauza depresiei. Ieşirile în natură şi vizionarea de filme inpiraţionale fac minuni în cazul depresivilor, dar şi consultarea unui specialist este de dorit.

Schimbarea locuinţei, a oraşului, chiar a ţării este recomandată în situaţiile mai deosebite, când partenerul pur şi simplu nu poate trece peste despărţire şi se poate ajunge chiar la un incident violent. Cea mai la îndemână cale de a învinge depresia în dragoste este socializarea, pentru că astfel persoana în cauză îşi poate găsi mai repede un alt partener.

”Există şi situaţia celor care se autoprogramează mental, spunând «eu fără ea nu pot să trăiesc». În astfel de cazuri e nevoie să se apeleze la un specialist, pentru că este greu de crezut că respectivul poate ieşi singur dintr-o astfel de stare de depresie. Ei merg, de regulă, pe principiul «decât o groază fără sfârşit, mai bine un sfârşit de groază»”, concluzionează psihologul Stelian Chivu. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite