Cât de importantă este educaţia prenatală pentru gravide. Specialist: „Dacă nu îţi cunoşti opţiunile, ele nu există“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viaţă totul se învaţă. Chiar şi cum să fii părinte. Deşi multe ţin de instinct, este foarte important ca viitorii părinţi să se informeze asupra lucrurilor pe care le presupune venirea pe lume a unui copil. Pentru că odată informat scapi de teama de necunoscut, de naştere şi de durere.

Educaţia prenatală este un mijloc necesar de informare a femeii gravide şi a viitorului tătic. Sarcina este o etapă minunată în viaţa unei femei, dar este una complet nouă, în care multe lucruri se modifică. Informaţia este esenţială pentru a înţelege toate modificările. Cum sursele de informare sunt numeroase în această perioadă, este necesar să apelăm la un specialist. „Un obiectiv important este acela de a reduce teama faţă de naşterea naturală – prin informare – şi la a duce la o scădere a numărului de cezariene”, ne-a declarat Flowrina, instructor yoga şi specialist în educaţie prenatală. Iar acest lucru se reuşeşte prin participarea la cursuri interactive despre sarcină, naştere şi perioada postpartum.

Conform specialiştilor, la aceste cursuri „înveţi despre sarcină, despre rolul hormonilor, ce tipuri de naşteri există şi ce implică fiecare tip de naştere. Nu lipsesc nici sfaturile necesare pentru perioada postnatală şi despre alăptare”. Iar la curs pot participa şi tăticii sau orice alt însoţitor pe care gravida şi-l doreşte. Dintre toate formele de cursuri la care mămicile pot participa, cele Lamaze sunt cele mai cunoscute. „La baza practicilor Lamaze stau cele mai actualizate resurse medicale şi sunt concepute pentru a promova o sarcină şi o naştere sănătoasă şi în siguranţă. Graviduţele învaţă şi pun în practică anumite metode de control pentru a diminua percepţia durerii”, ne-a explicat Flowrina, specialist în educaţia prenatală.

Cursurile Lamaze sunt interactive. În funcţie de instructor, unele cursuri se axează mai mult pe partea de teorie şi cea holistică, iar alte cursuri pe partea practică. „Eu sunt educator prenatal dar şi instructor de yoga, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi gravide. Din acest motiv, la cursurile Lamaze pun accent pe partea practică - respiraţii, diferite metode de confort pentru a-i învăţa pe participanţi cum să depăşească momente de disconfort, poziţii favorabile în sarcină, travaliu şi naştere, simulări de travaliu”, ne-a explicat Flowrina.

Cursurile la care femeile însărcinate pot participa sunt şi cele de gimnastică prenatală – o combinaţie între partea fizică şi cea mentală/emoţională. Gravidele pot practica această activitate pe tot parcursul sarcinii, cu modificarile de rigoare. Iar beneficiile sunt nenumărate

  • corectarea posturii şi întărirea musculaturii pentru a susţine greutatea adiţională odată cu sarcina
  • prevenirea varicelor şi vergeturilor
  • prevenirea sau diminuarea durerilor de spate sau a discomfortului sciatic
  • corectarea problemelor cum ar fi: hipertensiune, iminenţa de avort din cauza uterului contractat
  • relaxarea sistemului nervos, trezirea curajului şi a puterii interioare
  • îmbunătăţirea circulaţiei sangvine
  • conectarea cu bebeluşul

Gimnastica şi cursurile Lamaze nu sunt un moft, ci o necesitate pentru sănătatea bebeluşului. Pentru că o femeie care are un stil de viaţă sănătos, activă fizic şi informată, ştie să-şi gestioneze emoţiile şi disconforturile în momente precum travaliul. „Dacă nu îţi cunoşti opţiunile, ele nu există! Deci ca să îţi cunoşti opţiunile e important să te informezi“, ne-a declarat Flowrina, specialist în educaţie prenatală.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite