Braga, „băutura sultanului“, cea mai răcoritoare licoare de vară. Secretul rețetei de sute de ani

0
Publicat:

Inventată de turcii nomazi, braga a fost denumită „băutura sultanilor”. Secretul unei reţete vechi de sute de ani este dezvăluit de turcul Ismail, un producător renumit din Galaţi.

 Turcul Ismail, un producător renumit de bragă din Galaţi FOTO: Arhivă Personală
Turcul Ismail, un producător renumit de bragă din Galaţi FOTO: Arhivă Personală

Secretul unei reţete vechi de sute de ani este dezvăluit de turcul Ismail, un producător renumit din Galaţi. Împreună cu soția sa româncă, Dilaver Ismail deţine o mică fabrică la marginea oraşului unde produc braga.  Rețeta este una secretă, păstrată şi moştenită de la strămoşii din Turcia.

Braga o prepară în două sortimente: dulce, dar şi uşor fermentată cu gust dulce-acrişor. Băutura este făcută din făină neagră şi făină de porumb sau mălai. Ulterior, este îndulcită cu zahăr şi apoi parcurge mai multe etape: etapa fierbere, etape de batere și apoi îndulcire. 

„Sunt de origine turcă, dar din bunici, străbunici născuți în România, care au făcut și ei bragă. Rețeta o păstrăm cu sfințenie de sute de ani Ingredientele sunt alese cu grijă. Băuturile sunt făcute cu răspundere și dragoste. Suntem mândri că facem bragă, nu orice bragă - o bragă ca pe vremuri. Braga este perla noastră”, a povestit Dilaver Ismail. 

Braga, folosită pentru a energiza soldații

În perioada Imperiului Otoman, braga era folosită pentru a energiza și vitaminiza soldații. Ea conține proteine, glucide și tot grupul vitaminelor B, conține și acid lactic foarte bun pentru sănătatea omului. De asemenea, braga face minuni în zilele caniculare. Un pahar de bragă ne ajută să ne revigorăm.

„Braga o preparăm în două sortimente: dulce, dar și ușor fermentată, cu gust dulce-acrișor. Ea este făcută din făină neagră și făină de porumb sau mălai. Este îndulcită cu zahăr și apoi parcurge mai multe etape: etapa de fierbere, pe urmă urmează etapa de batere, tot ce a fiert se trece prin niște filtre, se îndulcește, se pune în sticle și se scoate la vânzare”, explică Dilaver Ismail.

Bragă produsă la Galați FOTO: Arhivă
Bragă produsă la Galați FOTO: Arhivă

Toate aceste ingrediente sunt puse într-un cazan, care se încălzește la o temperatură de 100 de grade celsius. Timp de o zi, de la răsărit şi până la apus, se amestecă încontinuu, astfel încât ingredientele să fiarbă și să fermenteze.

Braga cu curmale, invenția celor doi bragagii

Pentru a fi consumată de copii, dar și de diabetici, cei doi soți s-au gândit să înlocuiască zahărul din bragă, cu curmale. A ieșit o băutură naturală sută la sută.

„Ideea ne-a venit plecând de la nepoţica noastră. Ştiţi, în zilele noastre, copiii nu au voie să consume prea mult zăhăr şi ne-am gândit să-l înlocuim cu un produs natural şi sănătos. Aşa mi-a venit ideea să folosesc curmale. Vă mărturisesc că nepoţica mea salivează ca un căţel atunci când bea bragă. Am văzut şi părinţi preocupaţi de această băutură. Vin şi cumpără şi se bucură că există”, povesteşte Mariana Ismail, soția lui Dilaver.

Braga cu curmale stimulează sistemul digestiv, ajută la controlul glicemiei, dar şi la întărirea sistemul imunitar. Curmalele conţin numeroase vitamine, între care B1, B2, B3, B4 si K.

„Am descoperit cu surprindere că aceste fructe conţin potasiu, fibre şi fier. Am constatat că s-a redus la jumătate numărul de glucide şi calorii, un mare plus pentru cei care sunt diabetici. Soţul meu este diabetic, iar braga aceasta este perfectă, împrumută din gustul curmalelor”, spune Mariana Ismail.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite