Blocul din Galaţi devastat de explozia unei butelii va fi consolidat. Lucrările se fac din bani publici, ceea ce este ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia produsă în urmă cu o săptămână a ucis un copil de un an şi jumătate şi a rănit grav două persoane. Circa 30 de apartamente au rămas fără uşi şi geamuri din cauza suflului deflagraţiei, locatarii fiind mutaţi de către autorităţi în locuinţe temporare. Persoana vinovată de producerea accidentului este cercetată penal.

Veşti bune pentru proprietarii celor 94 de garsoniere din blocul G5 din Galaţi, care sâmbătă, 18 martie 2017, a fost grav afectat de o explozie provocată de o acumulare de gaze provenită de la o butelie de aragaz defectă.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Galaţi, întrunit vineri, 24 martie, a decis, pe baza expertizelor, că imobilul va fi consolidat, eliminându-se toate ipotezele legate de o eventuală demolare.

CLSU a stabilit ca până luni, 27 martie 2017, să fie gata devizul estimativ pentru lucrările care sunt necesare la scara 2 a blocului (cele de punere în siguranţă şi consolidare), să fie finalizate anchetele sociale pentru locatarii evacuaţi şi să se demareze procedurile pentru contractarea unui constructor care să realizeze lucrările.

În prima fază se va face punerea în siguranţă a imobilului, operaţiune care constă în montarea unor elemente metalice de susţinere a pereţilor şi grinzilor. Apoi, se va face consolidarea efectivă a structurii de rezistenţă.

„Pe perioada desfăşurării acestor lucrări, locatarii vor sta în locaţiile identificate imediat după accident (Garnizoană, Căminele ASE şi CUPA) şi vor primi hrană de la Cantina de Ajutor Social”, a informat biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Cine plăteşte consolidarea, căci primăria n-are voie conform legii

Deocamdată nu este, însă, foarte clar cum se vor finanţa lucrările. Potrivit legii, finanţarea ar trebui făcută din despăgubirile primite în baza asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, Dar cum 90% dintre locatari nu aveau asigurări, se pare că toate costurile vor fi suportate de bugetul oraşului şi, probabil, de persoana vinovată de producerea exploziei (dacă o mai fi ceva de recuperat de la aceasta).

Subiectul a stârnit deja controverse pe internet, având în vedere că, din punct de vedere legal, Primăria Galaţi nu are voie să investească în repararea proprietăţilor private şi că sunt mari şanse ca suma cheltuită să fie imputată de către Curtea de Conturi. Există deja mai multe precedente în acest sens, din vremea primarului Dumitru Nicolae.

O soluţie ar fi alocarea de fonduri din bugetul naţional, din fondul guvernamental pentru situaţii de urgenţă, însă şi aici lucrurile sunt destul de încurcate. După apariţia legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, Guvernul mai dă bani sinistraţilor doar sub formă de ajutor social, pentru asigurarea temporară a hranei şi a lucrurilor de strictă necesitate (în special cazarmament).

Aşa s-a întâmplat spre exemplu, cu victimele inundaţiilor din toamna trecută, care au primit doar ajutor alimentar, iar banii alocaţi de Guvern au fost pentru refacerea infrastructurii publice, nu şi a locuinţelor afectate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite