Alertă la Galaţi! Primarul Dumitru Nicolae:"În combinat nu mai merge niciunul din cele șase furnale.Poate să fie într-o zi o explozie!"
0Edilul îi va trimite o scrisoare lui Lakhsmi Mittal, căruia îi va solicita să vină la Galaţi pentru a discuta despre situaţia în care a ajuns combinatul. Conform primarului, fost director general al combinatului, de la privatizare şi până acum, s-au pierdut 30.000 de locuri de muncă în unitatea siderugică.
În şedinţa de Consiliu Local de ieri, primarul Dumitru Nicolae a tras un semnal de alarmă în privinţa activităţii din combinatul siderurgic.
„Astăzi vă spun că nu mai merge niciunul din cele șase furnale. Nu ştiu ce o să ne facem ?! Poate să fie într-o zi o explozie, vă spun io sigur. Şi o să ne înveţe minte ! O să fac o hârtie la patron (Lakshmi Mittal - n.a.) să îl invit la o discuție aici, la noi. De ce vreau să îl invit? Au mai avut o treabă similară, la firma Tiessen. A venit Cancelarul german, l-a chemat acolo pe același patron, care a dat ordin într-o săptămînă să se revină la normal...", a spus primarul.
Conform edilului, de la privatizare şi până acum, s-au pierdut 30.000 de locuri de muncă la Combinat „S-au oprit cocseriile, oţelăriile, furnalele, ce mai trebuie să oprim? Dacă crede cineva că cei 7.000 de angajaţi care au mai rămas, şi lucrează două zile da şi trei zile ba, pot ţine un oraş, se înşeală! Trebuie să facem ceva. Populaţia oraşului a ajuns să fure capace de canalizare pentru a avea ce mânca”, a mai spus Nicolae.
Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea, salută iniţiativa primarului Nicolae, însă susţine că este tardivă. „Ultimul funal care mai funcţionează urmează să fie închis săptămâna viitoare. El va închis câteva zile pentru reparaţii. Scrisoarea domnului primar este lăudabilă, însă vine cam târziu. El ar fi trebui făcut mult mai înainte. De multe ori când organizam protest, domnul primar ne împiedica să facem aceste acţiuni, refuzând să ne dea autorizaţie. Cred că Lakhsmi Mittal nu se va sinchisi să vină la discuţii”, a spus Tiber.
Cât despre pericolul unei explozii în combinat, Gheorghe Tiber a spus: “Nu cred că există pericol de explozie. Bateriile de cocsificare nu funcţionează. Ar fi putut fi doar în condiţiile în care furnalele ar mai fi fost alimentate şi cu gaz de cocs”.
„Vom organiza o reparaţie minoră şi pe termen scurt la Furnalul nr. 4, care se află, acum, spre sfârşitul perioadei de exploatare şi care trebuie să asigure producţia, alături de Furnalul 3, până la repornirea noului Furnal 5, în octombrie. În timpul opririi, securitatea gazului va fi asigurată prin injectarea de azot inert în conducte”, se arata într-un comunicat de presă transmis ieri de către ArcelorMittal Galaţi.