A început culesul strugurilor  la Staţiunea de Cercetări Bujoru. Se caută zilieri, care au gratuit cazare, masă şi transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca-n fiecare an, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru se confruntă cu o criză de lucrători sezonieri şi face un apel către beneficiarii de venit minim garantat care, după noua legislaţie, pot munci ocazional, în campaniile agricole, fără să piardă ajutorul social. Plata este la cantitate, între 50 şi 80 de lei pe zi.

De luni, 4 septembrie, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru a început campania de recoltarea a strugurilor. Potrivit conducerii staţiunii, recolta anului 2017 este una destul de bună, mai ales din punct de vedere calitativ, fiind de aşteptat să iasă câteva vinuri de excepţie.

Cantitativ lucrurile nu sunt, însă, chiar la un nivel optim după ce îngheţul târziu din luna aprilie a compromis circa 30% din producţie. În acest condiţii, în funcţie de soi, este evalută o producţie între 3.000 şi 10.000 de kilograme de struguri la hectar. În total, aproape 2.000 de tone.

Mare problemă a Staţiunii de la Bujoru rămâne, însă, ca aproape în fiecare an, procurarea mâinii de lucru necesare pentru ca recolta să fie adunată în timpul optim. Se ştie că recoltarea strugurilor nu poate fi întinsă pe mai mult de 25-30 de zile din momentul declanşării, aşa că numărul necesar de sezonieri este destul de mare.

Din păcate, la nivel local, oamenii nu se prea înghesuie la lucru, preferând să aştepte ajutorul social, pe care se tem că-l pierd dacă ies la lucru. Culmea este că, potrivit noilor reglementări legale (din 2016), beneficiarii de ajutor social pot munci ca zilieri, fără a pierde ajutorul de la stat, timp de 90 de zile pe an.

Cu toate că primarul oraşului Târgu Bujor a făcut un apel către beneficiarii de venit minim garantat, explicând că ajutor social nu se pierde, anunţul nu a avut prea mare succes. Mulţi consideră că suma plătită zilierilor de către staţiunea bujoreană (între 50 şi 80 de lei net pe zi) ar fi cam mic, deşi un calcul sumar arată că 20 de zile lucrate în luna septembrie, la cules struguri, pot aduce un venit net de până la 1.600 de lei, adică mai mult cu 50% faţă de salariul minim net pe economie. Asta în condiţiile în care munca de recoltare a strugurilor nu presupune vreo calificare sau vreo abilitate specială.

Staţiunea de Cercetări asigură zilierilor, gratuit, transportul, cazarea şi două mese pe zi (prânz şi cină). Plata muncii prestate se face la sfârşitul fiecărei săptămâni, în funcţie de cantitatea de struguri culeasă. Detalii se pot obţine la numărul de telefon 0752.136.350.

În prima zi de cules, primarul şi viceprimarul de la Târgu Bujor au participat şi ei la recoltare, cot la cot cu lucrătorii, pentru a dau un exemplu de implicare către cei care încă mai ezită să iasă la lucru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite