VIDEO Istoricul Florian Bichir, la un simpozion despre Unirea Principatelor: „Sub Cuza începe corupţia în Romania, el a dat primele lovituri de stat“
0Istoricul Florian Bichir a fost premiat de primarul Focşaniului cu un stilou personalizat care a costat 100 de euro, care s-a dorit a fi o replică la stiloul cu care domnitorul de acum 160 de ani a semnat tratatul de unire.
Municipiul Focşani a fost joi centrul evenimentelor dedicate împlinii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Unul dintre evenimente, organizat de Primăria Focşani şi Muzeul Unirii, a fost simpozionul "Întâlnire cu istoria", la care invitaţii, câţiva istorici din ţară, au susţinut comunicări într-o sală în care se aflau peste 100 de persoane, din care 80 profesori de istorie.
Printre invitaţi s-a aflat şi istoricul Florian Bichir, unul dintre oaspeţii permanenţi ai Muzeului Vrancei, care a ţinut un discurs liber, care a şocat puţin audienţa.
Acesta a redat, cu vorbele sale, ce credeau despre domnitor cei care l-au pus în funcţie, adică elita politică de la acea vreme.
“Hai să-l alegem pe Cuza, e cartofor, beţiv, fumător, pe acesta îl punem, îl manevrăm noi. Şi l-au ales. După care au stat ăştia şi se gândeau ce au făcut. Marile puteri au spus mai târziu aşa: <<Unire doar pe timpul domniei lui Cuza>>. Ce a făcut Cuza, dincolo că a intrat în mitologie că a dat pământ ţăranilor? E greu să vorbeşti, mai ales aici, la Focşani, de Cuza. Păi ce a făcut Cuza? Sub Cuza începe corupţia în România. Cezar Librecht, un escroc, pus director la Poştă, face şi primul serviciu secret. Sub Cuza începe o dictatură, pentru că a zis: <<nu mă vreţi, nu mai aveţi unire, măi, băieţi>>. El încalcă primele decizii ale Parlamentului, el dă primele lovituri de stat. Cuza rămâne în mentalul colectiv ca omul care a făcut Unirea, dar el a fost propulsat de o elită”, a spus în discursul său Florian Bichir.
În cadrul evenimentului, Bichir a fost premiat de primarul Focşaniului, Cristi Valentin Misăilă, cu un stilou care a costat aproximativ 100 de euro. Primăria a comandat 160 de stilouri personalizate, pentru care a plătit 70.000 de lei. "Am vrut să fie o replică a stiloului cu care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat aici la Focşani tratatul de unire", a spus primarul Misăilă în cadrul evenimentului.
La simpozion a fost prezent şi profesorul de istorie şi scriitorul Florinel Agafiţei, care spune că Florian Bichir a exagerat.
"A încercat să fie spumos, a fost pe placul unora care gândesc şi sunt ca el, dar, dincolo de toată manifestarea aceasta, nu trebuia să coboare aşa de jos şi să discute viaţa privată a lui Cuza. A spus că toare relele s-au întâmplat din cauza lui Cuza, ori trebuie să priveşti lucrurile în contextul epocii, pentru că dacă priveşti cu ochii de azi greşeşti foarte mult. Cuza a fost o instituţie. Fiecare om are şi părţi negative şi mi s-a părut exagerat ce a făcut. Nu îşi avea rostul, era un cadru oficial, dar acesta este omul. A fost în contrast cu discursurile monotone ale celorlalţi vorbitori", ne-a declarat Florinel Agafiţei.
Florian Bichir este doctor în teologie, istoric, membru al Comisiei Române de Istorie Militară, fost membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.