Un primar atacă o societate a Consiliului Judeţean, care a lăsat comuna fără apă. „Stau în baruri, la cafele, iar oamenii suferă de sete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni suferă din cauza lipsei apei în judeţul Vrancea, iar operatorul acestei utilităţi spune că de vină sunt cei care o fură pentru irigatul grădinilor.

Locuitorii comunei vrâncene Cîrligele primesc de câteva zile apă cu porţia sau deloc. Sistemul de alimentare cu apă al comunei, administrat de zece ani de societatea Cmpaniei de Utilităţi Publice, unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, aproape că nu funcţionează.

Din cele 6 puţuri forate mai merg două, iar pe fondul secetei apa nici nu mai ajunge la robinete. Oamenii sunt revoltaţi şi spun că vor cere socoteală consiliului Judeţean.

“Vom face un comitet de oameni format dintr-un număr cât mai mare şi vom merge la Consiliul Judeţean. Este inadmisibil ca cei din Consiliul Judeţean să  hotărască când bem apă”, spune Maricel Istrate, localnic. “De la începutul verii nu am băut 50 ml apă de la reţea”, susţine şi Mihaela Antohi.

Primarul PSD al comunei, Ştefan Moscu, a lansat un atac dur la adresa angajaţilor acestei societăţi pe care îi acuză că stau prin baruri în loc să rezolve problema alimentării cu apă, astfel încât oamenii să nu mai sufere de sete.

„Îmi exprim în mod public indignarea şi dezaprobarea faţă de modul în care angajaţii Companiei de Utilităţi Publice S.A.Vrancea, sucursala CUP RURAL, responsabili pentru furnizarea apei populaţiei în satele Cârligele, Blidari şi Bonţeşti, înţeleg să îşi facă treaba şi să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Pentru ce sunt plătiţi aceşti angajaţi? Să stea în timpul programului la baruri, la cafele, prin vii şi, eventual, să arunce neputinţa, nepăsarea şi lipsa lor de implicare spre primarul comunei? ”, spune Ştefan Moscu, primarul din Cîrligele (foto). Edilul i-a mai acuzat de sabotaj, incompetenţă şi de rea voinţă.

stefan moscu

În replică, conducerea CUP dă vina pe secetă.

"Din cauza faptului că în această perioadă secetoasă a anului, apa furnizată prin sistemul public se consumă şi în alte scopuri (irigat intens) decât cele specificate de lege (consum casnic), suntem nevoiţi ca în aceste localităţi să asigurăm apă potabilă conform unui program. Aceasta se suprapune peste faptul că tocmai cei din zona de vale consumă apă nejustificat, impietând accesul celor din zona de deal la apa potabilă pentru uz casnic.
Pentru edificare, menţionăm că, în mod normal, o persoană consumă între 130-150 litri apă/zi, ceea ce corespunde cu un consum înregistrat în această zonă, în perioadele când nu se irigă culturile agricole. Spre exemplu, în satele Blidari, Bonţeşti, Cîrligele în ultimele 24 h s-au consumat 500 litri apă/persoană, rezultând de aici, fără putinţă de tăgadă, că în perioada de vară apa este folosită intens la irigat. Cât despre acuzaţiile conform cărora salariaţii CUP SA Focşani stau ”în timpul programului la baruri”, acest lucru nu poate fi veridic, iar în situaţia în care s-ar întâmpla, conform Codului muncii, aceste cazuri ar fi cercetate disciplinar", răspunde conducerea CUP.

Probleme în alimentarea cu apă potabilă nu sunt numai la Cîrligele. Şi primarii din Gugeşti şi Tîmboieşti au adresat critici dure şefilor CUP, după ce aceştia au acuzat oamenii că dau dovadă de spirit civic.

“Îşi irigă grădinile, lipsindu-i pe vecinii lor de această resursă vitală. Unii risipesc apa, alţii nu au nici măcar strictul necesar pentru gospodărie”, susţine directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.

Acesta consideră că toate aceste probleme legate de alimentarea cu apă a localităţilor vor dispărea în doi-trei ani, când aproape toate comunele vor avea pus la punct sistemul de alimentare cu apă realizat cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Primarii din Gugeşti şi Tîmboieşti au luat atitudine şi i-au cerut şefului CUP să-şi ceară scuze publice localnicilor.

În localităţile Tîmboieşti, Boloteşti, Coteşti, Gugeşti apa este furnizată cu program din cauza secetei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite