Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, finalizat. Cum se va circula până în 2027 în Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbări majoree în traficul din Focşani FOTO: machetă
Schimbări majoree în traficul din Focşani FOTO: machetă

Documentul strategic a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene care a inclus şi instruirea a 50 de persoane.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (PMUD) a municipiului Focşani a aprobat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2027.

Documentul se doreşte a fi unul fundamental pentru viitorul exerciţiu financiar european 2021-2027, mai ales că pe baza lui, aşa cum s-a precizat în cadrul şedinţei, vor fi atrase viitoarele fonduri europene.

Realizatorii studiului care a costat 678.000 lei, din care 576 mii lei a reprezentat cofinanţarea Uniunii Europene, spun că s-a realizat o cercetare în rândul localnicilor cu privire la mijloacele de transport pe care le utilizează. Planul vorbeşte despre accesibilitate, siguranţă şi securitate, mediu sănătos, eficienţă economică, calitatea mediului urban, fiind punctate destul de cuprinzător actualele probleme reale, dar totodată  sunt făcute şi foarte multe recomandări legate de reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere.

Planul vorbeşte şi de reorganizarea circulaţiei şi folosirea mijloacelor alternative de transport.

„Va trebui să modificăm mentalitatea cetăţeanului de a a-şi utiliza autoturismul personal şi de a le oferi variante alternative de transport, mult mai eficiente din punct de vedere al mediului, deşi sunt convins că va fi o luptă destul de grea şi nu cred că se va ajunge atât de uşoer la o renunţare. Aceste proiecte au şi avantaje foarte multe, dar şi dezavantaje, pentru că Uniunea Europeană nu finanţează construirea de locuri de parcare în interiorul municipiului”, a spus primarul Cristi Misăilă (PSD).

De altfel, la nivelul municipiului Focşani se află în derulare mai multe proiecte cu fonduri europene care vor schimba total situaţia traficului în următorii ani.

Ne referim la proiectul de “Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focşani în vederea creşterii atractivităţii şi accesibilităţii deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta şi pietonale”, aflat în derulare şi care copiază modele din oraşele mari care au rezolvat problema aglomeraţiei din trafic prin realizarea de sensuri unice pe principalele artere.

Este un proiect integrat cu alte 5 proiecte cu fonduri europene legate de resistematizarea infrastructurii rutiere, printre care şi un management inteligent al traficului, cu monitorizarea video prin senzori cu bucle de inducţie cu tot ce trebuie pentru intersecţiile din oraş.

PNRR, inclus în PMUD

„Spre deosebire de alte proiecte sau strategii pe care le-am citit, acesta pare că nu a fost făcut chiar din birou.  Am observat că aţi monitorizat valorile de trafic din diferite puncte, aţi descoperit că suntem un oraş în urmă cu investiţiile  şi cu modernizarea infrastructurii, că aţi descoperit 121 de străzi neasfaltate.  Având în vedere că până acum nu prea am reuşit să atragem fonduri europene, nu aş vrea să intru în scenariul pesimist, dar chiar mi-aş dori să se întâmple ceva în oraşul acesta. Îmi aduc aminte cu tristeţe anul trecut că domnul primar spunea despre PNRR că e o gogoaşă umflată, că nu s-a aprobat, că e ceva de ordinul „Science fiction”, dar acum văd multe proiecte care se aşteaptă să fie finanţate prin acest PNRR.  Eu chiar sper să se reuşească, pentru că văd propuse proiecte de peste 65 de milioane de euro şi ar fi extraordinar să fie şi eligibile”, a spus în cadrul şedinţei viceprimarul Alexandra Tătaru (USR).

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a primit însă şi critici din partea consilierului PNL Costel Bârsan, care susţine că prin realizarea celor două mari sensuri unice din oraş se vor pierde peste 1.000 de locuri de parcare.

„Ar fi bine să se renunţe la cele două sensuri unice, să se păstreze banda de transport public şi banda de biciclete, altfel vom avea mari probleme pe care nu le vom mai putea corecta”, a spus alesul local.

Documentul a fost aprobat de membrii  Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a municipiului Focşani cu 13 voturi pentru şi unul împotrivă, urmând să ajungă cât de curând, pentru aprobare, şi în Consiliul Local Focşani.

Vă mai recomandăm:

Scoaterea transportatorilor de persoane din traficul Focşaniului, misiune imposibilă. Proiectul primarului, amânat

Primăria se laudă că firma care a conceput sistemul de management al traficului în Cluj-Napoca va implementa proiectul şi la Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite